Lietuvos ambasadą Kijeve planuojama laikinai perkelti į Lvivą

Rusijai ketvirtadienį užpuolus Ukrainą, Lietuvos ambasadą Kijeve planuojama laikinai perkelti į šalies vakaruose esantį Lvivo miestą.

Ukraina<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukraina<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukraina<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukraina<br>AP/Scanpix nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 8:38 AM, atnaujinta Feb 24, 2022, 11:08 AM

Apie tai BNS ketvirtadienį informavo ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas.

Apie Lietuvos diplomatų darbo pokyčius ketvirtadienį kalbėjo ir prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

„Dalis Lietuvos ambasados diplomatų jau buvo išvykusi dirbti į Lvovą, vakar dalis ambasados dar funkcionavo. Instrukcija yra, kai tik yra grėsmė žmonių gyvybei, evakuotis į saugesnę vietą. Kol kas Vakarų Ukrainoje, o jei situacija blogės toliau, galimas grįžimas ir į Lietuvą“, – komentavo prezidento patarėja. 

Pasak jos, G.Nausėda jau ketvirtadienį vyksta į Briuselį, kur su kitais Europos vadovais svarstys, kaip padėti Rusijos užpultai Ukrainai.

„Karas prasidėjo šįryt. Reikia pasakyti, kad tai nebuvo labai netikėta, tačiau kaip tai vyksta yra tam tikras atskaitos taškas. Vakar vėlai vakare prezidentas grįžo iš Kijevo, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Zelenskiu ir Lenkijos prezidentu Duda, dar aptarinėjo situaciją ir galimus veiksmus, o šįryt prezidentas šaukia Valstybės gynimo tarybą, kiek vėliau vyks į Briuselį, kur vakare renkasi Europos vadovai aptarti galimą atsaką į agresiją Ukrainoje.

Kalbėsime apie sankcijas Rusijai, tačiau taip pat apie tai, kuo galima padėti Ukrainai šitoje labai pavojingoje situacijoje“, – LRT RADIJUI ketvirtadienio rytą sakė A.Skaisgirytė.

A.Skaisgirytės teigimu, Europos vadovai Briuselyje apsitars, kaip galima padėti Ukrainai.

„Apie karinę paramą šnekėti šitame formate nelabai gaunasi, bet galima padėti Ukrainai politine prasme ją palaikant, Lietuvos prezidentas jau yra siūlęs, kad Ukrainai būtų suteiktas kandidatės statusas ES, taip pat kalbama apie finansinį paketą Ukrainai dar papildomą, ir jau minėtos sankcijso Rusijai.

Šitie visi klausimai yra ant stalo, ir manau, kad vadovai turėtų dėl jų sutarti“, – kalbėjo Prezidentūros atstovė.

Pasak jos, jau trečiadienį buvo pasiųsti signalai, kad Rusijos invazija į Ukrainą yra tik valandų klausimas.

„Informacija žvalgybinė jau ėjo tuo metu, kad situacija kaista valandomis, kad reikia būti pasiruošus. Prezidentas Zelenskis apie tai kalbėjosi su Lenkijos ir Lietuvos prezidentais, prašė paramos, kiek mes galime jos suteikti, paramos būti Ukrainos balsu ES ir NATO. Taip pat buvo aišku, kad Ukraina ginsis, kuo šiandien ir įsitikinome“, – pažymėjo A.Skaisgirytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.