R. Šimašius: Vilniaus ligoninės galėtų priimti apie 1000 pacientų iš Ukrainos, pargabentumėme ir šeimas, netekusias pastogės

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad esant poreikiui sostinės ligoninės galėtų priimti apie 1000 pacientų iš Ukrainos, taip pat neatmetama galimybė, kad pastogės netekusias šeimas iš Lvovo Vilnius saugiai parsigabentų pats.

Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 12:11 PM, atnaujinta Feb 24, 2022, 8:05 PM

Sostinės vadovas į vilniečius kreipėsi socialiniame tinkle.

„Šiandien yra diena, kuri yra viena iš liūdniausių, kurią mes apskritai kada išgyvenome. Šiandien karas Ukrainoje, kuris tęsiasi jau 8 metus, peraugo į kitą fazę – į aktyvių veiksmų fazę visoje Ukrainoje. Puikiai suprantame, ką tai reiškia Ukrainos žmonėms.

Turime suvokti, ko siekia Kremliaus psichopatai šituo karu ir jo pirmąja faze – šiandien jie siekia įbauginti Ukrainos žmones ir pasaulį. Mano pirmas kvietimas jums, gyvenantiems Vilniuje, Lietuvos sostinėje, NATO šalies sostinėje – mums nėra ko bijoti, Ukrainos žmonės taip pat turi pagrindą jaustis tvirti ir stiprūs, juo labiau, tokį pagrindą turime mes.

Kitas dalykas – tokioje akivaizdoje visi turi daryti tai, ką moką geriausiai ir už ką yra atsakingi. <...> Turime daryti taip pat gerai ir dar geriau, nei taikos sąlygomis, kviečiu savo žinias ir kūrybiškumą panaudoti gyvenimui kurti“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Pasak R.Šimašiaus, pagal blogiausią scenarijų, Lietuvai ir Vilniui gali tekti labai daug padėti Ukrainos žmonėms, tiek medicinine, tiek humanitarine prasme.

„Prieš kelias minutes baigiau tiesioginį pasijungimą su Lvovo meru, aptarėme dalykus su kitais miestais, kaip mes galime padėti. Jau prieš kelias savaites susiskaičiavome, kiek ir kaip galime padėti. Jei reikalai klostysis blogai, o jie klostosi blogai, pirmiausia yra medicininė pagalba.

Kreipiuosi į gydytojus, į medicinos personalą – mes skaičiuojame, kad bent apie 1000 žmonių galime priimti medicininei pagalbai, jei reikės, tai yra mūsų pareiga. Lygiai taip pat gali tekti priimti į Vilnių šeimas, kurios neteko savo pastogės.

Šiandien su Lvovo meru apie tai šnekėjau – oro erdvė uždaryta į Ukrainą, Lvovas yra mūsų vartai per Lenkiją į Ukrainą, ir natūralu, kad mes norime pagalbą suteikti oriai, dalykiškai, ir ji turi būti tokia, kad mes patys nuvažiuojame pasiimti tas šeimas, kurios neteko pastogės.

Mums nereikia priimti tų žmonių, kurie tiesiog turi pinigų čia atkakti ir galbūt nori išvengti mobilizacijos, mums reikia padėti tiems, kuriems reikia pagalbos, todėl tą darysime sistemiškai, organizuotai“, – tvirtino R.Šimašius.

Pasak Vilniaus vadovo, pabėgėliai iš Ukrainos galėtų būti apgyvendinti butuose, atlaisvintuose vaikų namuose, sporto salėse. R.Šimašius kvietė vilniečius, turinčius galimybę priimti žmonių iš Ukrainos, kreiptis specialiu elektroniniu paštu pagalbaukrainai@vilnius.lt.

Kviečia aukoti ir registruotis

Kauno savivaldybė ketvirtadienį pranešė, jog taip pat ruošia priemones, reikalingas karo pabėgėliams.

Kaunas ruošia visas galimas patalpas, kad užtikrintų saugią pastogę, maitinimą ir kitus poreikius bėgantiems nuo karo. Vis daugiau kauniečių ir verslo organizacijų siūlo savo pagalbą bei paramą. Siekdami visa tai sukoordinuoti, prašome visų registruotis“, – pranešė savivaldybė.

„Norintieji priimti į savo namus ar dalintis kitokiu būstu laikinam atvykstančių ukrainiečių apgyvendinimui, suteikti paramą piniginėmis lėšomis ar prisidėti kitokiais ištekliais, kviečiami pranešti apie tai el. paštu Ukraina@kaunas.lt“, – skelbia savivaldybė.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kviečia pagalbą norinčius teikti miestiečius registruotis.

„Kreipiuosi ir į visus klaipėdiečius, kurie turėtumėme galimybę teikti pagalbą apgyvendinimu, lėšomis daryti tai ir komunikuoti apie tai per paramos Ukrainai organizaciją „Blue/Yellow“. Šiandien pat išsiųsime laiškus mūsų miestams partneriams Kaliningrade, Čerepovece, Mogiliove, išsakydami savo raginimą nutraukti karinę agresiją prieš Ukrainą“, – skelbė V. Grubliauskas.

Anot mero, pasaulis iki ir po 2022-ųjų vasario 24-osios jau nebebus toks pat, nes ankstų šios dienos rytą pradėta įžūli ir beprecedentė Rusijos ataka prieš Ukrainą keičia jį radikaliai.

Didžiuosiuose šalies miestuose ketvirtadienio vakarą, 18 val. vyks solidarumo su Ukrainos tauta palaikymo akcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.