Ugniagesiai ekstremaliai situacijai ragina pasirūpinti iš anksto: nurodė, kokius daiktus būtina turėti

Rusijai užpuolus Ukrainą, ketvirtadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovai paragino Lietuvos gyventojus galimai ekstremaliai situacijai pasiruošti iš anksto.

Patarimai gyventojams.<br>Lrytas.lt koliažas
Patarimai gyventojams.<br>Lrytas.lt koliažas
Rusijai užpuolus Ukrainą, ketvirtadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovai paragino Lietuvos gyventojus galimai ekstremaliai situacijai pasiruošti iš anksto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusijai užpuolus Ukrainą, ketvirtadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovai paragino Lietuvos gyventojus galimai ekstremaliai situacijai pasiruošti iš anksto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patarimai, kaip pasiruošti nelaimei. 
Patarimai, kaip pasiruošti nelaimei. 
Tarnybos.<br>T.Bauro nuotr.
Tarnybos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 12:33 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 10:56 AM

„Departamentas visada ragina gyventojus būti pasirengusius galimoms ekstremalioms situacijoms. Pasidomėti, ką tuo atveju reikėtų daryti, kaip gaus informaciją, kokias priemones reikėtų turėti, kad būtų pasirengę vienai ar kitai ekstremaliai situacijai.

Paprastai, jeigu esate pasirengę vienai ekstremaliai situacijai, galima sakyti, kad jūs pasirengę kelioms iš karto“, – kalbėjo PAGD atstovas Ernestas Trunovas.

E.Trunovas nurodė, kad gyventojai savo namuose turėtų būti pasiruošę tam tikrus daiktus, kuriuos, jeigu reikėtų skubiai išvykti, galėtų greitai susidėti. 

„Raginame gyventojus būti autonomiškais mažiausiai 72 valandoms. Ko gali prireikti: rūbai, avalynė, higienos priemonės, dokumentai, pinigai. Iš maisto aktualiausias yra konservuotas maistas, vanduo, medikamentai, pirmosios pagalbos priemonės“, – įvardijo jis.

E.Trunovas kalbėjo, kad šiais daiktais pasirūpinti „reikėjo jau vakar, bet jeigu neturite – dar ne vėlu“.

„Pirmiausiai – nepanikuoti. Visi turi savo darbą, mobilizacijos tarnybos patars, ką daryti vienos ar kitos situacijos atveju. O jeigu tokia situacija, kad reikia gyventojui slėptis, tai pagrindinis patarimas – nebūti atviroje vietovėje, jeigu vyksta kariniai veiksmai ar krenta sviediniai, ieškoti priedangos, būti priedangoje. Slėptis už sienų – būti namuose“, – nurodė jis.

Be to, PAGD atstovas pabrėžė šeimos plano svarbą.

„Visada gerai šeimoje aptarti, kur, esant ekstremaliai situacijai ir nesant arba esant trumpalaikio ryšio sutrikimams, jūs susitiksite, pas ką važiuosite, ar turite kur išvykti. Tokius dalykus reikėtų aptarti ir visiems šeimoje žinoti“, – akcentavo E.Trunovas.

E.Trunovo teigimu, informaciją, kaip elgtis įvairių pavojų metu, PAGD nuolat atnaujina interneto svetainėje lt72.lt.

Departamentas rekomenduoja mažiausiai trims paroms pasirūpinti negendančiu, greitai paruošiamu maistu ir vandens atsargomis: tai gali būti vartojimui paruošti mėsos, daržovių ar vaisių konservai, sriubos, vytinti ar džiovinti maisto produktai, konservuotos sultys.

Reikėtų nepamiršti druskos, cukraus, prieskonių, arbatos, kavos ir didelio kaloringumo produktų (kruopų, riešutų, makaronų, šokolado). Vienai parai žmogui reikia apie 2-4 litrų vandens. Vandens atsargas geriausia laikyti plastikiniuose buteliuose, nes jie nedūžta, juos patogu pernešti.

Taip pat būtina pasirūpinti ir pirmosios medicinos pagalbos reikmenimis, vaistais bei higienos priemonėmis. Rekomenduojama pasidaryti dokumentų kopijas, turėti grynųjų pinigų. Rekomenduojama turėti ir artimųjų nuotraukų, jeigu prireiktų jų ieškoti. Taip pat reikėtų turėti nešiojamąjį radijo imtuvą, tai padėtų sekti besikeičiančią situaciją ir ją vertinti.

Būtina turėti atsarginių elementų, žiebtuvėlį, žvakių, degtukų. Juos geriausia laikyti vandeniui atsparioje pakuotėje.

Apie susidariusią grėsmę gyventojai Lietuvoje yra perspėjami ne tik sirenomis, bet ir trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus. Išgirdę kaukiančią sireną, gyventojai turi įjungti radiją ar televizorių ir išklausyti informaciją bei rekomendacijas. Išsami informacija apie situaciją būtų pateikta per Lietuvos televiziją ir radiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.