Gynybos ir saugumo ekspertas nurodė, kodėl Rusija pasirinko Pripetę ir Černobylį

Kariniai Rusijos veiksmai Ukrainoje tęsiasi. Stebima, kad Rusijos karinė technika pradeda veiksmus aplink sostinę Kijevą, tačiau Specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karys, gynybos ir saugumo ekspertas Aurimas Navys neabejoja, kad užpulta Ukraina atsilaikys.

 Černobylis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Černobylis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgų sunkvežimis Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 6:50 PM, atnaujinta Feb 26, 2022, 12:03 AM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ Aurimas Navys teigė, kad Rusijai veiksmai yra apsunkinti, nes jie yra svetimose žemėse.

„Pats didžiausias sunkumas visada, visais laikais buvo agresoriui kautis žemėje, kuri yra ne tavo. Žmonės gina savo žemę, žmonės gina savo tėvus, vaikus, draugus ir jie yra pasiryžę ne tik, kad numirti už savo tėvynę, bet jie yra pasiryžę, kad kiekvienas priešas numirtų už jų tėvynę“, – apie ukrainiečių ryžtą kalbėjo specialistas.

Atsargos karys sakė, kad visas palaikymas sklindantis iš įvairiausių pasaulio šalių skatina ukrainiečius nepasiduoti ir kovoti prieš įsiveržusį teroristą.

„Be abejo, kad toks palaikymas iš mūsų, iš vakarų duoda tą tikrą norą tą priešą (pašalinti – aut.), kuris iš esmės aš sakyčiau ne tik priešas, tai yra teroristas, tai yra rėžimas, tame tarpe ir Baltarusija, kuris vykdo nusikaltimą žmogiškumui. Yra bombarduojami civiliai, miestai, čia ne kokios nors, kaip V.Putinas pavadino, specialiosios operacijos. Tai yra tiesioginė invazija, agresija, stengiantis sukelti paniką.

Žavu, kad kariai turi tokią moralę, nes matant kaip byra tavo gimtojo miesto sienos, kai žūsta arba būna sužeidžiami vaikai, tai to ir siekia teroristas – pakirsti tavo valią priešintis. Tai yra pagarba tiems kariams, kurie gina savo šalį“, – sakė jis.

Nors matoma, kad pagrindinis Rusijos pajėgų tikslas buvo užimti Ukrainos sostinę Kijevą, tačiau A.Navys teigė, kad šis planas žlugo, o Ukraina be abejonių gali atsilaikyti.

„Aišku, Rusijos tikslas buvo labai greitai paimti Kijevą, mes matėme iš to, kad buvo rengiamasi puolimui, buvo puolama keturiomis kryptimis.

Tas tikslas nepasiektas, jis žlugo ir Rusija pereina į pozicinį karą, o pozicinis karas absoliučiai nenaudingas Rusijai. Niekam nenaudingas, bet Rusijai ypač, nes Rusija turi po truputį tiekti amuniciją, tiekti logistiniais keliais tiekti kurą, maistą ir t. t. (...)

Aš vertinu, kad tikrai yra desperacija tam tikra prasme. (...) Rusai kartoja tą pačią klaidą, kaip Grozne – tankais tokį miestą užimti yra beprotybė“, – dėstė A.Navys.

Jau pirmąją karo dieną buvo pastebėta, kad Rusijos kariai bando užimti atominės katastrofos teritoriją – Černobylį. Gynybos ir saugumo ekspertas aiškino, kad tokie veiksmai buvo atliekami ne atsitiktinai, o ukrainiečiai pasitraukė dėl galimos katastrofos grėsmės.

„Kodėl Pripetė ir kodėl Černobylis? Tai buvo vienas iš tų keturių mano minėtų kelių Kijevo šturmui. (...)

Tai yra tas kelias, kurį ukrainiečių pajėgos sąmoningai pasirinko, pasitraukė iš Černobylio, nes rusai pradėjo artilerijos apšaudymą, stiprų Černobylio apšaudymą, kas realiai gresia visiška katastrofa. Tai tokiu atveju geriau pasitraukti ir atiduoti“, – pasakojo specialistas.

Paklaustas, ar Kijeve ir kitose Ukrainos teritorijose yra veiksmingai koordinuojami kariniai veiksmai ir mobilizacija, A.Navys sakė, kad ukrainiečiai ginasi teisingai ir prasmingai.

„Kiek man tenka stebėti informaciją, niekur nėra pažengta į priekį tiek, kad būtų galima sakyti, kad matome kažkokią deorientaciją ukrainiečių pajėgose. Atvirkščiai, aš sakyčiau, kad labai teisingai ir prasmingai yra ginamasi. Pereinama dabar į teritorinę gynybą. (...)

Bendras vaizdas, kurį mes dabar turime, džiaugtis nelabai galima, nes žūsta žmonės, bet iš tiesų Rusijos mašina užstrigo. Keli elementai rodo, kad bus pereinama į kitokio pobūdžio į tą pozicinį Rusijai nenaudingą karą, bet Rusija nebeturi kitokio pasirinkimo. Kitas pasirinkimas dabar yra nebent derėtis“, – teigė ekspertas.

A.Navys pastebėjo, kad nors Ukrainos karinė technika ir nėra pati moderniausia, tačiau yra pakankamai veiksminga dabartinei gynybai. Jis taip pat pridėjo, kad dalis šalių jau remia ukrainiečius tam tikra technika ir tikisi, kad taip bus daroma ir toliau.

Nors karo pabaigą prognozuoti dar yra rizikinga, specialistas teigė, kad Rusija tam tikru momentu gali pradėti byrėti ir iš vidaus.

„Tas karas, kuris dabar vyksta, jis vyksta dėl karo. Šaudymas civilių gyventojų, bombardavimas, tai rodo, kad tie veiksmai yra neracionalūs. Jeigu iki šiol mes matėme pakankamai racionalią poziciją, tai dabar teroristas siekia tam tikrų tikslų.

Tikslus, kuriuos jis galėjo kitais būdais pasiekti, jis tiesiog nebepasieks. (...) Atvirkščiai, aš manau, kad prasidės eižėjimas, byrėjimas viduje. (...)

Aš manau, kad karo baigtis labai priklauso ne tik nuo Ukrainos, bet ir nuo viso pasaulio. (...) Mums reikia suvokti vieną kartą, kad šis įvykis yra iš esmės keičiantis pasaulio saugumo architektūrą. Taip, kaip buvo, būti negali“, – sakė A.Navys.

Rusijos prezidentas anksti ketvirtadienį pradėjo puolimą, per televiziją netikėtai paskelbęs, kad pradeda karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“. Vakarų šalys ėmėsi prieš Rusiją tarptautinių sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.