D. Žalimas mano, kad V. Putino Hagos teisme galėtų laukti įkalinimas iki gyvos galvos: mes humaniški

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas neabejoja, kad tiek Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tiek Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka dėl karinės agresijos prieš Ukrainą gali būti teisiami ir sulaukti bausmių Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme.

Dainius Žalimas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Žalimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 12:02 AM, atnaujinta Feb 26, 2022, 12:03 AM

„Nereikėtų tikėtis greito proceso tokiais klausimais, bet kad Putinas, be to, kaip ir Lukašenka turėtų būti teisiamas, jį yra už ką teisti. Nes yra agresijos nusikaltimas. Čia kaip minimum. Aš nekalbu apie nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus, kuriuos būtų sunkiau taip iš karto įrodyti, bet už agresijos nusikaltimą Putinas su Lukašenka atsako akivaizdžiai“, – penktadienį LRT televizijoje kalbėjo D. Žalimas.

„Jie priėmė sprendimus. Vienas pradėti karinę operaciją, kitas prisidėti prie jos. Tai yra tarptautinis agresijos nusikaltimas. Jis priklauso Tarptautinio Baudžiamojo Teismo jurisdikcijai“, – patikslino jis.

Nors buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas sutinka, kad procesas būtų ilgas, tačiau, jo vertinimu, agresoriai galėtų sulaukti maksimaliai griežtos bausmės.

„Bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. Mes humaniški“, – teigia D. Žalimas.

Teisingumo ministerija kartu su Užsienio reikalų ministerija rengia kreipimąsi Tarptautinio Baudžiamojo Teismo Prokurorui dėl Rusijos pradėtų karinių veiksmų prieš Ukrainą, penktadienį pranešė Teisingumo ministerija.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, siekiama Lietuvos vardu pagal Romos statuto 15 straipsnį Tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorui pateikti informaciją Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, jos teritorijoje vykdomus nusikaltimus žmogiškumui ir karo nusikaltimus.

Šiuo metu Teisingumo ministerija kartu su Užsienio reikalų ministerija yra sudariusi neformalią darbo grupę, kurioje yra analizuojamos visos teisinės galimybės tam, kad šios dienos įvykiai būtų vertinami tarptautinės atsakomybės kontekste.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas – tarptautinė teismo institucija, įgaliota teisti už labai sunkius, tarptautinę bendruomenę susirūpinti verčiančius nusikaltimus: genocidą, nusikaltimus žmogiškumui, karo, agresijos nusikaltimus. Tarptautinis baudžiamasis teismas įsikūręs Hagoje (Nyderlandai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.