Ukrainoje esantis A. Medalinskas: Rusijos gyventojams reikia parodyti, kas iš tikrųjų ten vyksta

Ukrainoje šiuo metu įvykius stebintis politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas sako, kad vakarų šalims reikia imtis iniciatyvos skleisti informaciją apie Rusijos vadovo Vladimiro Putino veiksmus. Anot jo, parodant tikrąją retoriką apie karą galėtų sužinoti ir Rusijos gyventojai.

Rusijos karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Rusijos karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Rusijos karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 11:41 PM, atnaujinta Feb 27, 2022, 11:53 PM

„Iš tikrųjų reikia mums visiems galvoti ne apie tai, kaip dar 20 dienų Ukrainai išgyventi, o ką galima daryti, kad kitą savaitę maksimaliai būtų daromi visi žingsniai, kurie Rusijos gyventojams duotų suvokimą, kas čia vyksta.

Šiandien V.Putino pasveikinimas specialių pajėgų kariams yra visiška ciniškumo viršūnė. Tai tarsi rodo, kad yra kova už Donbaso gyventojų laisvę ir kitus panašius dalykus, o čia tiesiog yra daužomi miestai milijoniniai ir kiekvienas žmogus gali būti auka“, – sekmadienį LRT Radijui kalbėjo A.Medalinskas.

Politologas sakė, kad pastarąją dieną Rusijos puolimas Ukrainoje sustiprėjo ir kovoti kviečiami profesionalūs kariai, tačiau Rusijoje slepiama, kad yra žuvusiųjų.

„Apie visus žuvusius, jų dabar manoma, kad yra virš 4 tūkst. Rusijos karių, pranešama kaip apie dingusius be žinios. Iš principo Rusija eina prie to, kad kariai, kurie žūsta, jie kažkur slaptai užkasami.

Šia prasme Ukrainos iniciatyva yra labai svarbi, čia Lietuva galėtų ją paremti. Per Raudonąjį kryžių ar kitur, kad būtų paskelbta, jog vakarų bendruomenė yra pasirengusi transportuoti žuvusius Rusijos karius, V.Putino kare prieš Ukrainą, į Rusiją“, – kalbėjo politologas.

Viešojoje erdvėje plinta Rusijos karių vaizdo įrašai, kuriuose jie prisipažįsta nežinoję, į kokį karą ir kokiam tikslui buvo siunčiami. A.Medalinskas patvirtino, kad pirmomis dienomis į Ukrainą buvo siunčiami būtent jauni šauktiniai.

„Pirmomis dienomis, būtent tie šauktiniai 18-20 metų buvo paleisti čia į Ukrainą ir jie žuvo, buvo paimti į nelaisvę. Paskutinėmis dienomis jau siunčiami ir profesionalai, tame tarpe ir tokie galvažudžiai, kaip iš Čečėnijos R,Kadyrovo būrio, (...) bet ir tas būrys yra sunaikintas.

Kaip žinome, Rusija jau siunčia desanto pajėgas, profesionalus, tame tarpe kontraktininkus, bet jie susidūrė su situacija, kad Belgorode 5 tūkst. kontraktininkų atsisakė eiti. Ukrainos žiniasklaida pateikė informaciją iš Rusijos karininkų pokalbių su baisiu nerimu, kur juos čia įstūmė ir prašant juos ištraukti“, – sakė politikos apžvalgininkas.

A.Medalinskas sakė, kad nors jau ir prasidėjo karinės technikos tiekimas Ukrainai, yra dar vienas svarbus žingsnis, ką turi padaryti vakarai.

„Vakaruose ir tuo pačiu Lietuvai reikia maksimaliai galvoti, ką galima daryti, kad V.Putino visa šita agresija pasirodytų pačioje bjauriausioje šviesoje, kokioje tik įmanoma, nes tai atitinka tą realybę. Labai gerai, kad dabar jau pajudėjo ginkluotės tiekimas ir Ukrainos oro pajėgos pasakė, kad pagaliau gavo raketas oras-oras, kad galėtų sunaikinti rusų lėktuvus. (...)

Tų žingsnių, kuriuos gali daryti vakarai, dar yra ne vienas ir tai ne tik ekonominės sankcijos, ne tik SWIFT. Vakarai turėtų pradėti kalbėti demaskuodami V.Putino retoriką. Kiekvieno pareiškimo turėtų sumurkdyti V.Putino retoriką. Vadinti jį tuo, kuo jis yra, o jis yra taikių žmonių žudikas“, – dėstė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.