Reitinguose – ne tik sumenkęs G. Landsbergio palaikymas

Kaip rodo naujausios naujienų agentūros ELTA užsakymu atliktos „Baltijos tyrimų“ apklausos, nuo lapkričio mėnesio labiausiai (5 procentiniais punktais) sumenko užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio palankus vertinimas. Sausio 24 – vasario 4 dienomis vykusių apklausų metu Lietuvos diplomatijos vadovą palankiai vertino 16 proc. gyventojų, o nepalankiai 76 proc.

Gintarė Skaistė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Benas Brunalas, ELTA

Feb 28, 2022, 2:50 PM

Šiuo laikotarpiu G. Landsbergis viešojoje erdvėje susilaukė nemažai kritikos dėl sprendimo atidaryti Taivaniečių atstovybę pavadinimu, supykdžiusių Kiniją. Be to, apklausa vyko vis dar netylant diskusijoms dėl Vyriausybę sudrebinusio skandalo dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito.

4 procentiniais punktais mažėjo ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus palankus vertinimas. Buvusį šalies vadovą, sausio mėnesio duomenimis, palankiai vertino 79 proc. respondentų, priešingai manančių buvo 11 proc. Prezidentas V. Adamkus yra palankiausiai Lietuvos visuomenėje vertinamas asmuo.

3 procentiniais punktais pablogėjo premjerės Ingridos Šimonytės palankus vertinimas. Sausio mėnesio duomenimis, Vyriausybės vadovę palankiai vertino 25 proc. respondentų, o 68 proc. gyventojų apie I. Šimonytę atsiliepė nepalankiai.

Tai pat 3 procentiniais punktais sumenko Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio palankus vertinimas: profesorių palankiai vertina 19 proc., o nepalankiai 73 proc.

Tuo tarpu valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio reitingas analogišku metu keitėsi teigiamai. Lyginant su lapkritį vykusia apklausa, sausį valstiečių lyderį palankiau vertino 8 procentiniais punktais daugiau gyventojų (palankiai 33 proc., o nepalankiai 54 proc.).

Paaugo ir viešojoje erdvėje nebefigūruojančio, apkaltos būdu iš prezidento posto pašalinto Rolando Pakso palankus vertinimas (26 proc. vertina palankiai ir 52 proc. nepalankiai). 4 procentiniais punktais ūgtelėjo ir R. Pakso buvusio kolegos Remigijaus Žemaitaičio teigiamas vertinimas. Sausio mėnesio duomenimis, partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininką R. Žemaitaitį palankiai vertino 51 proc., o nepalankiai 30 proc. respondentų.

Nepalankiausiai vertinamų politikų sąrašas

Nepalankiausiai vertinamų politikų sąrašas per kelis mėnesius iš esmės nesikeitė. Nepalankiausiai (nepalankiai juos įvertino daugiau nei šeši iš dešimties apklaustųjų) šių metų pradžioje Lietuvos gyventojai įvertino ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę (nepalankiai vertina 78 proc., o palankiai 13 proc.), ministrą G. Landsbergį, profesorių V. Landsbergį, parlamentarą Petrą Gražulį (nepalankiai 69 proc., o palankiai 20 proc.), sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį (68 proc. nepalankiai ir 23 proc. palankiai), I. Šimonytę ir vidus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę (66 proc. nepalankiai ir 22 proc. palankiai).

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis (nepalankiai 59 proc., o palankiai 13 proc.) taip pat yra tarp prasčiausiai vertinamų politikų.

Visuomenė palankiausiai vertina prezidentus

Kaip jau minėta, sausį vykusi apklausa parodė, kad suaugę Lietuvos gyventojai palankiausiai vertina prezidentą Valdą Adamkų (79 proc., nepalankiai 11 proc.). Antroje vietoje rikiuojasi dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda (palankiai vertina 62 proc., o nepalankiai 29 proc.). Trečiojoje vietoje – dvi kadencijas prezidentavusi Dalia Grybauskaitė (61 proc. palankiai ir 30 proc. nepalankiai).

Dar 5 politikais bei visuomenės veikėjais gyventojai labiau pasitiki nei nepasitiki. Tai socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė (atitinkamai 54 proc. ir 31 proc.), Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (51 proc. ir 29 proc.), R. Žemaitaitis, ekspremjeras Saulius Skvernelis (50 proc. ir 41 proc.) ir eurokomisaras Virginijus Sinkevičius (49 proc. ir 24 proc.).

Apklausa vyko 2022 m. sausio 24 – vasario 4 dienomis. Tyrimo metu asmeninio interviu būdu apklausti 1022 Lietuvos gyventojai (nuo 18 metų), apklausa vyko 119 atrankos taškų. Apklaustųjų sudėtis atitinka suaugusių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3,1 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.