Įvertino V. Putino režimo likimą: tai jau nebėra tik Ukrainos pasipriešinimas

Rusija vis giliau klimpsta ne tik į karą, bet ir į savo pačių klaidas, įsitikinęs politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius. Ekspertų manymu, Rusijos veiksmai ir joje jau vykstantys procesai galiausiai nulems brutalaus režimo pabaigą.

 V. Putinas<br> Lrytas.lt koliažas
 V. Putinas<br> Lrytas.lt koliažas
Karas Ukrainoje<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Pocius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Pocius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2022-03-02 14:33, atnaujinta 2022-03-02 15:03

Apie įvykius Ukrainoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Alfa taškas“ kalbėjo politikos analitikas, apžvalgininkas Marius Laurinavičius bei Seimo narys, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius.

Mato režimo „pabaigos pradžią“

M.Laurinavičius svarstė, jog tai, kas dabar vyksta, nebėra tik Ukrainos pasipriešinimas – dabar tai visos Europos ir pasaulio pasipriešinimas.

„Jei Ukraina atsilaikė prieš šitą kariuomenę be tos paramos, kol jos dar nebuvo arba ji buvo pakankamai neženkli, tai, kai dabar yra kalbama apie tokių dalykų kaip naikintuvai siuntimą, paramą ginklams pirkti, Ukraina tikrai neatiduos nei centimetro ne tik savo žemės, bet ir savo interesų. Dabar kalbėti apie ką nors kitą, išskyrus visišką Rusijos pajėgų išvedimą iš Ukrainos, tiesiog nėra ką. O Rusija dar kol kas tikrai tam nėra pasiruošusi“, – aiškino M.Laurinavičius.

Pasak eksperto, galima konstatuoti, kad rusai įklimpo giliai – tą iš dalies rodo ir inicijuotos derybos su užpulta Ukraina.

„Kalbant apie priežastis, kodėl rusams gali būti reikalingos derybos, viena iš versijų tikrai gali būti, kad jie nori persigrupuoti, bet yra ir kitų versijų. Pažiūrėkime, kas darosi Rusijos viduje – tai gali būti išeičių ieškojimas iš tos padėties, kur režimas save įspraudė dar kartą. <...> Jie vis toliau ir toliau klimpsta ne tik į karą, bet ir į savo pačių klaidas“, – dėstė politikos apžvalgininkas.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas A.Pocius kalbėjo, jog po gana lengvos Krymo aneksijos rusai tikėjosi, kad ir dabar viskas „eis kaip per sviestą“, tačiau neįvertino fakto, kokia šiandien stipri yra Ukrainos kariuomenė.

„Reikia suprasti, kad nuo 2014 metų Ukrainos kariuomenė, kovodama Donbaso regione, padarė didžiulę pažangą. Tos aukos, kurias Ukrainos kariuomenė suguldė, skaudžios išmoktos pamokos per tą laikotarpį Ukrainos kariuomenę absoliučiai pakeitė – ji tapo kovinga, išsikristalizavo karinė vadovybė ir tie lyderiai, kurie geba vadovauti, yra persiorientavę iš sovietinės karinės doktrinos, <...> jų mentalitetas jau visiškai kitoks. <...>

Gal jie tikėjosi, kad ta rytinė dalis Ukrainos su gėlėmis juos čia pasitiks, bet, kaip matome, pasitiko su rimta kovine dvasia, galia, ir jie pradėjo springti. Dabar manau, kad Rusijai reikalinga taktinė pauzė, nes nuostoliai didžiuliai, ir gali būti taip, kad Rusija, inicijavusi derybas, gali imtis kitos šantažo taktikos – grasinti branduoliniu ginklu“, – svarstė A.Pocius.

M.Laurinavičius pridūrė, kad V.Putinas tikėjosi lengvai ir greitai užimti Kijevą, pakeisti valdžią, bei mąstė, jog Vakarai reaguos „ne daugiau, nei reaguodavo anksčiau“.

„Akivaizdu, kad jie nebelabai žino, ką dabar daryti. Toliau tęsiasi aižėjimas arba įtrūkimai režimo viduje, Putino režimo pabaigos pradžia gana sparčiai artėja. Nesakau, kad tai įvyks artimiausiomis dienomis ar per metus, bet šito režimo pabaiga artėja gana sparčiai“, – teigė jis.

Įvertino Baltarusijos vaidmenį kare

A.Pocius, kalbėdamas apie abiejų kariuomenių patirtus nuostolius, pabrėžė, kad sukelto karo praradimus vertinti kol kas sudėtinga.

„Nei viena pusė tikrai nenori atskleisti tikrųjų savo skaičių, nes tai yra ir moraliniai dalykai, psichologinis efektas gali būti sukeltas, ir šiuo metu tikrai negalėtumėme remtis vien viešais šaltiniais, negavę tikslių skaičių iš, tarkime, Ukrainos gynybos ministerijos ar rimtų patikimų šaltinių. Kol kas tiek viena, tiek kita pusė tuos skaičius dramatizuoja, vieni slepia, kiti juos padidina, tai tikruosius nuostolius sužinosime tik vėliau“, – aiškino buvęs kariuomenės vadas.

M.Laurinavičius užsiminė ir apie Baltarusijos, kuri taip pat veržiasi į Ukrainos teritoriją, vaidmenį kare. Pasak politikos apžvalgininko, jau seniai reikėjo suprasti, kad atskiros ir nepriklausomos Baltarusijos tiesiog nėra.

„Visa tai, kas vyksta dabar – nežinau, kas galėjo tuo stebėtis. Baltarusija bent jau kariniu požiūriu visada buvo priklausoma nuo Rusijos, nepaisant to, kad uniformos šitų dviejų armijų yra skirtingos, iš esmės tai yra ta pati kariuomenė, valdoma ne iš Minsko, o iš Maskvos.

Tas mūsų dalijimas į Rusiją ir Baltarusiją šituo aspektu, net ir mūsų pačių saugumo aspektu, pakankamai klaidina, tai mes turime tą patį Kremliaus režimą, kuris kartais šiek tiek prisidengia Lukašenka arba naudoja jį kaip įrankį“, – aiškino ekspertas.

Pasak jo, režimas kol kas pajėgus atlaikyti jam duodamus smūgius, tačiau jo griūtį galiausiai lems jau dabar prasidėję procesai.

„Kai tas aižėjimas prasidėjo ir kai jis natūraliai yra skatinamas tų veiksnių, kurie dabar yra, kad Rusija iš esmės ne tik yra visiškai izoliuota pasaulyje, bet jos ekonomikai kyla milžiniška grėsmė, pats pralaimimas karas, tai tų faktorių, kurie didins režimo skilinėjimą, daugės nuolat, padėtis vis blogės, ir tai prives prie žlugimo“, – tvirtino M.Laurinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.