Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų žmoniškumui Rusijai užpuolus Ukrainą

Generalinė prokuratūra (GP) ketvirtadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Rusijai užpuolus Ukrainą.

Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas.<br>lrytas.lt montažas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 10:04 AM, atnaujinta Mar 3, 2022, 2:30 PM

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 100 straipsnį dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, 110 straipsnį dėl agresijos ir 111 straipsnį dėl draudžiamų karo atakų.

Į prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir Baltarusijos autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai dėl karo Ukrainoje šią savaitę kreipėsi Teisingumo ministerija.

GP nurodo, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas įvertinus tai, kad Ukrainoje vykdoma karinė agresija ir tarptautinės humanitarinės teisės draudžiamos karo atakos prieš civilius žmones, medikus, griaunami gyvenamieji namai, ligoninės, švietimo įstaigos ir kiti civiliniai objektai, žūsta ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Taip pat vertinama tai, kad karo atakos vykdomos ir teritorijose, kuriose yra didelį pavojų aplinkai ir žmonėms keliantys objektai – atominės elektrinės, radioaktyvaus kuro ir kitokių nuodingų cheminių medžiagų saugyklos, be to, yra grasinama panaudoti masinio naikinimo ginklus.

Pasak prokuratūros, tyrimo tikslas yra rinkti ir dokumentuoti iš Ukrainos į kitas Europos šalis besitraukiančių žmonių parodymus, rinkti visą įmanomą medžiagą, kuri galėtų būti panaudojama patraukiant kaltus asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

„Suprasdami, kad būtent Ukrainos prokuratūra turi didžiausią teisę baudžiamąja tvarka persekioti asmenis už jų šalyje vykdomą karo agresiją, taip pat suvokiame, kad jiems reikalinga pagalba vykdant tokį baudžiamąjį persekiojimą“, – sakoma GP pranešime.

Pradėtą ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti tyrimo grupei, sudarytai iš prokuratūros ir policijos pareigūnų.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Vakarų valstybės į invaziją atsakė griežtomis sankcijomis Rusijai ir visokeriopa, įskaitant karinę, paramą Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.