G. Landsbergis sako neatmetantis, kad Lietuvos piliečiai jau kovoja Ukrainoje

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako neatmetantis, kad Lietuvos piliečiai jau kovoja Ukrainoje, individualiai prisijungdami prie neoficialių tarptautinių pajėgų.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 1:02 PM

„Dėl karių prisijungimo, oficiali pozicija yra, kad nė viena institucija Lietuvoje negali uždrausti asmenims savanoriškai prisijungti arba dalyvauti neoficialiose karinėse pajėgose. Matyt, yra taip darančių. Oficialios informacijos neturiu, dėl to, kad jie neprivalo informuoti, bet nenustebčiau, kad taip yra“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Lansbergis.

Kalbėdamas po susitikimo su Jungtinių Valstijų (JAV) valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu, G. Landsbergis taip pat teigė, jog šiuo metu yra peržiūrima ir „naujai realybei“ pritaikoma visa Baltijos šalių saugumo ir gynybos struktūra, bet NATO ragina nekalbėti apie konkrečius skaičius ir pajėgumus.

Kartu jis nedetalizavo, kur, NATO manymu, būtų „raudona linija“, kai NATO įsijungtų į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje tiesiogiai.

„Teoriniai scenarijai aptarinėti nebuvo, sprendimai dėl aljanso veiksmų arba pozicijos yra priimami bendrai, aptariami Aljanse ir paviešinami per generalinio sekretoriaus apibendrintą pareiškimą. Nieko pridėti prie to negaliu“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat akcentavo, kad Lietuvos kaimynė Baltarusija, leidžianti iš jos teritorijos pulti Ukrainą, „nebėra neutrali valstybė“, bet sakė, jog nėra duomenų dėl galimos agresijos iš Baltarusijos.

„Neturime jokių patikimų žvalgybinių duomenų, kurie indikuotų apie galimą ataką, nukreiptą į Baltijos valstybes ar Lenkiją. Matome besikeičiančią geopolitinę realybę, kai Baltarusija nebėra neutrali valstybė, ji priima Rusijos karius, taip pat leidžia naudoti savo teritoriją atakai prieš Ukrainą. Ruošiamės šiai realybei, ne atakai“, – sakė jis.

Rusija vasario pabaigoje įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukrėtusį visą pasaulį. Vakarai į tai atsakė sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai, įskaitant ir karinę.

Reaguodama į besikeičiančią saugumo situaciją, NATO ėmėsi stiprinti Aljanso gynybą rytiniame flange.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sekmadienį pareiškė, kad daugiau kaip 20 tūkst. žmonių iš 52 šalių pasisiūlė savanoriais kautis Ukrainoje, kur jie tarnautų naujai įkurtame internacionaliniame legione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.