G. Nausėda parengiamojoje EVT sesijoje: privalome siųsti aiškią ES paramos žinią Ukrainai

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda antradienį nuotoliniu būdu dalyvavo parengiamojoje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje su EVT pirmininku Charles‘iu Micheliu. Susitikime, kaip praneša Prezidentūra, taip pat dalyvavo Suomijos, Belgijos, Slovėnijos ir Maltos vadovai.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 5:30 PM

Nuotolinis pokalbis skirtas pasirengti kovo 10–11 d. Prancūzijoje vyksiančiam neformaliam EVT susitikimui, kuriame bus aptariami klausimai, susiję su Rusijos karine agresija prieš Ukrainą, ES atsakomosiomis priemonėmis prieš Rusiją ir Baltarusiją, politine, karine, humanitarine parama Ukrainai. Vadovai taip pat aptars ES šalių gynybinių pajėgumų didinimą, energetinės priklausomybės nuo Rusijos mažinimo ir ES ekonomikos atsparumo didinimo būdus bei priemones.

Parengiamosios sesijos metu prezidentas pabrėžė, kad ukrainiečiai jau 12 dienų kovoja už savo, o kartu ir už mūsų laisvę. „ES ir demokratinis pasaulis padarė daug, kad padėtų Ukrainai kovoti prieš Rusijos agresiją. Tačiau to nepakanka. Mūsų, visų europiečių, moralinė pareiga ir atsakomybė apginti europietiškas vertybes“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas, kalbėdamas pabrėžė, kad Ukrainos situacija yra išskirtinė, ir privalome į tai atsižvelgti suteikiant jai prioritetą ir paspartinant pasiruošimo tapti ES šalimi kandidate vertinimo procesą. Prezidentas pažymėjo, kad ES šalies kandidatės statuso suteikimas Ukrainai ir aiški žinia, kad jos vieta – ES šeimoje, įkvėptų Ukrainos žmones jų kovoje už laisvę ir suteiktų tikėjimo, jog vieną dieną Ukraina taptų ES nare.

Kreipdamasis į sesijos dalyvius šalies vadovas teigė, kad ES privalo izoliuoti Rusiją visuose sektoriuose, tarptautinėse organizacijose, politinėse ir finansinėse institucijose. G. Nausėda pabrėžė, kad atjungimas nuo SWIFT turėtų apimti visus Rusijos finansinių institucijų subjektus. Pasak šalies vadovo, tokios pat sankcijos turėtų būti taikomos ir Baltarusijai, kuri yra sąjungininkė Rusijos pradėtame kare.

Kalbėdamas apie ES energetiką, Lietuvos vadovas sakė, kad turime mažinti priklausomybę ne tik nuo Rusijos dujų, naftos ir anglies, bet ir nuo branduolinio kuro, spartinti elektros tinklų sinchronizacijos su Europos tinklais projektus, stiprinti ES elektros jungtis, įvesti reikalavimą kaupti privalomas dujų atsargas ir didinti investicijas į atsinaujinančius šaltinius bei technologijas.

Aptardamas artėjantį ES viršūnių susitikimą, prezidentas akcentavo, kad dabar kaip niekad svarbu didinti finansavimą gynybos ir saugumo sričiai bei ES šalių gynybinius pajėgumus: investicijas į karinį mobilumą, ES fiskalinės sistemos lankstumą gynybos išlaidoms, stiprinti transatlantinius ryšius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.