Vieną likimo išbandymą atlaikęs jaunas Rokiškio politikas kovą pralaimėjo užklupus virusui

Sunkios ligos užkluptas Rokiškio politikas Karolis Baraišys prieš metus džiaugėsi, jog gali švęsti antrąjį savo gimtadienį – sulaukė kaulų čiulpų donoro, bet jo gyvenimą nutraukė koronavirusas.

K.Baraišys tapo viena jauniausių koronaviruso aukų šiais metais.<br>Lrytas.lt koliažas
K.Baraišys tapo viena jauniausių koronaviruso aukų šiais metais.<br>Lrytas.lt koliažas
K.Baraišys tapo viena jauniausių koronaviruso aukų šiais metais.
K.Baraišys tapo viena jauniausių koronaviruso aukų šiais metais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 7:05 AM, atnaujinta Mar 8, 2022, 7:40 AM

„Pagalvokit, kur mes einame ir kokiu greičiu. Suprasite, kad kelio atgal nėra, galime tik reguliuoti greitį“, – tokiais žodžiais skiepais nuo COVID-19 abejojančius savo pažįstamus feisbuke auklėjo Rokiškio savivaldybės tarybos narys K.Baraišys.

Praėjus metams po šio įrašo trisdešimtmetis istorikas ir politikas mirė nuo COVID-19 komplikacijų. Rokiškėnas tapo viena jauniausių koronaviruso aukų šiais metais.

Apie ligą – atvirai

Jaunas politikas sirgo onkologine liga – apie ją taip pat nevengė viešai kalbėti.

„Tikiuosi, šią dieną kalendoriuje galėsiu pasižymėti kaip antrąjį savo gimtadienį.

Ir viskas tiktai todėl, kad kažkoks drąsus nepažįstamas žmogus nepabūgo kraupiai skambančios „kaulų čiulpų donorystės“, pasidomėjo, kas tai yra ir su kuo tai valgoma. Suprato, kad tai nieko baisesnio už eilinę kraujo donorystę, kuria taip visi didžiuojamės, ir nusprendė tapti kamieninių ląstelių donoru.

Esu be galo dėkingas tam nepažįstamajam ir tikiuosi, kad viskas ir visada jo gyvenime klostysis pagal planą“, – praėjusių metų birželį iš ligoninės rašė K.Baraišys.

Visus, užsiregistravusius tapti donorais, jis siūlė pavaišinti bokalu alaus.

Po studijų Vilniaus universitete į Rokiškį grįžęs K.Baraišys spėdavo visur – kurį laiką dirbo Rokiškio krašto muziejuje, buvo jo tarybos narys, vaidino liaudies teatre, priklausė jaunimo bendrijai „Sėlos Ramuva“, rengdavo žygius.

Į Rokiškio savivaldybės tarybą jis pateko su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“.

„Karolis buvo jaunas, aktyvus ir labai tolerantiškas įvairių įsitikinimų žmonėms. Jis visada norėdavo padėti žmonėms, buvo ypač mėgstamas jaunimo“, – apie politinį bendražygį pasakojo Rokiškio meras R.Godeliauskas.

Neaplenkia ir jaunimo

Pirmadienį pranešta ir apie jauniausią koronaviruso auką – mirė 20–29 metų amžiaus grupei priklausęs žmogus.

Sekmadienį iš viso mirė 11 žmonių, šeši jų buvo nepaskiepyti. Keturi mirusieji buvo sulaukę daugiau nei 90 metų, dar trys – įkopę į devintąją dešimtį. Penktadienį ir šeštadienį nuo koronaviruso mirė 33 žmonės.

Mažiausiai 15 jaunuolių koronavirusu užsikrėtė Panevėžyje – jie dalyvavo po dvejų metų pertraukos surengtoje J.Balčikonio gimnazijos abiturientų šimtadienio šventėje.

Manoma, jog abiturientai galėjo užsikrėsti ne oficialioje šventės dalyje, kur visi, išskyrus scenoje šokusius ir dainavusius, buvo su kaukėmis, o po to nuvykę į vieną miesto naktinį klubą.

Teigiama, jog mokiniai serga nesunkiai ir izoliuojasi namie, o neužsikrėtusieji toliau eina į mokyklą, nes apie 90 proc. gimnazistų yra paskiepyti arba persirgę koronavirusu.

Apribojimų mažėja

Pirmadienį pranešta apie 2569 naujus koronaviruso atvejus. Ligoninėse buvo gydomas 1481 COVID-19 sergantis pacientas, 82 iš jų – reanimacijoje.

Mažėjant užsikrėtusiųjų skaičiui atsisakyta dar vieno apribojimo.

Penktadienio vakare Vyriausybė paskelbė, jog prekybos vietoms nebetaikomas 15 kv. metrų bendrojo ploto reikalavimas vienam lankytojui.

Palengvintos sąlygos ir Europos Sąjungos bei Lietuvos piliečiams grįžti iš Rusijos. Iš tranzitiniais traukiniais grįžtančių tokių asmenų nebereikalaujama turėti COVID-19 tyrimo, atlikti testą bus galima atvykus į Lietuvą.

Skiepys ukrainiečius

Lietuva sudarė galimybę nuo COVID-19 pasiskiepyti iš karo niokojamos šalies pasitraukusiems ir Lietuvoje apsistojusiems Ukrainos gyventojams.

Į Lietuvą pasitraukę arba anksčiau čia buvę ir namo negalintys grįžti ukrainiečiai skiepams gali registruotis skambindami trumpuoju numeriu 1808.

Karštosios linijos operatoriai šiuo metu gali bendrauti anglų ir rusų kalbomis, ieškoma ir ukrainietiškai kalbančių operatorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.