Į Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje projektą nuspręsta grąžinti smurto lyties pagrindu sąvoką

Trečiadienį Žmogaus teisių komitetas nusprendė, kad į Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakciją bus sugrąžinta aistras kėlusi smurto lyties pagrindu sąvoka. Šios sąvokos įstatymo projekte atsisakyta po pratęstoje Seimo sesijoje vykusio balsavimo – parlamentarai nuogąstavo, kad tai bandymas į nacionalinę teisę perkelti Stambulo konvencijos nuostatas.

Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 11:54 AM

Siūlymą į projektą grąžinti smurto lyties pagrindu sąvoką palaikė penki komiteto nariai, prieš pasisakė du nariai.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė akcentavo, kad sąvokos įtraukimas į teisės aktą reiškia, kad visuomenė pripažįsta ne tik smurto problemą, tačiau ir faktą, kad dažniausiai aukomis tampa moterys.

„Sakoma, kad tarsi šitos sąvokos įtraukimas nieko nepakeis. Bet, man atrodo, mes labai aiškiai turime suprasti, kad mūsų teisės aktai yra tie žingsniai, kurie padeda keisti mūsų mąstymo paradigmą, kurie padeda keisti mūsų požiūrį į visuomenę. Tai reiškia, kad šitos sąvokos įtraukimas į teisės aktą rodo, kad mes pripažįstame milžiniško masto problemą, kurią turime šalyje – būtent smurto artimoje aplinkoje prieš moteris. Tokiu būdu tarsi ir visuomenėje įtvirtiname kovą prieš būtent tokio pobūdžio smurtą“, – komiteto posėdžio metu kalbėjo M. Danielė.

Vis tik, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas laikėsi kiek kitokios pozicijos. Anot jo, pagrindinis tikslas yra apsaugoti moteris, todėl sąvokos įtraukimas yra tik bandymas projektą ideologizuoti.

„Teikiama pataisa siekiama ideologizuoti, ir čia yra didžiulė bėda. Visgi, ponia Morgana pati sau prieštarauja. Viena vertus, savo argumentuose kalba, kad įstatymas neutralus lyties atžvilgiu, bet tuo pačiu metu teikia pataisą, kuri įstatymą nepadaro ne neutralų lyties atžvilgiu, kuriame įtvirtinama prezumpcija dėl moterų. Tai klausimas, ko yra siekiama“, – teigė V. Bakas kartu pridurdamas, kad sąvokos įtraukimas kelią pavojų visam įstatymo projektui.

„Mūsų pagrindinė užduotis yra apsaugoti Lietuvoje smurto aukas, ar tai būtų moteris, ar tai būtų vaikai, berniukai, mergaitės, ar tai būtų vyrai, čia yra tikslas. Ir kada yra teikiami tokie įstatymai, aš kol kas nesuprantu logikos be bandymo ideologizuoti. Ir jei taip yra, mes keliame pavojų labai gerai parengtam įstatymo projektui, kuris yra būtinas tam, kad mes apsaugotume tūkstančius smurto aukų“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad kiek anksčiau Seimas pritarė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcijai. Visgi po svarstymo įstatymo projekte nebeliko daugiausiai aistrų sukėlusios Laisvės partijos iniciatyva įtvirtinti ketintos smurto lyties pagrindu sąvokos. Jos atsisakyta parlamentarams pateikus naujus siūlymus šiam įstatymui.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, Laisvės frakcijos narys T. V. Raskevičius kiek anksčiau teigė, kad smurto lyties pagrindu sąvokos įtvirtinimas pripažintų, jog dažniausiai nuo smurto artimoje aplinkoje kenčia moterys. Tai, pasak jo, vienareikšmiškai įrodo ir statistika: moterys sudaro 80 proc. nukentėjusiųjų dėl tokio pobūdžio smurto.

Visgi oponentų šiam įstatymui atsirado tiek valdančiųjų, tiek opozicijos stovyklose – jie siūlymuose įžvelgia paslėptą mėginimą įtvirtinti Stambulo konvencijoje esančią lyties sąvoką. Anot jų, smurtas prieš moteris atsiranda ne dėl lyties, tačiau prieš fiziškai silpnesnius asmenis, todėl būtinybės įtraukti smurto lyties pagrindu sąvoką nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.