Kovo 11-oji karo šešėlyje: kaip dabar suprantame laisvę?

Ši Kovo 11-oji – kitokia. Mūsų broliams ir seserims Ukrainoje kaunantis dėl savo laisvės, kitokį požiūrį į savo nepriklausomybę turime ir mes. Kokiomis mintimis pasitinkame šią, visai Lietuvai svarbią, datą „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo Seimo narys Matas Maldeikis ir politikos apžvalgininkas, psichologas Ginas Dabašinskas.

Kovo 11-oji<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kovo 11-oji<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kovo 11-oji<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovo 11-oji<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovo 11-oji<br>R.Parafinavičiaus nuotr.
Kovo 11-oji<br>R.Parafinavičiaus nuotr.
Palaikymo akcija prie Rusijos ambasados<br>T.Bauro nuotr.
Palaikymo akcija prie Rusijos ambasados<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 11, 2022, 7:05 AM

Svarbiausia – deklaruoti taiką

Ginas Dabašinskas sakė, kad šią Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną į laisvę reikėtų žiūrėti kitu kampu. Anot jo, dabar ypatingai svarbios ir didelę galią turinčios yra žodžio ir minties laisvės.

„Apie žodžio, minties laisvę, apie gebėjimą dabar, šioje situacijoje formuluoti mintį. Čia, manau, yra didžiulė problema. Mintis turi būti šališka ir tą aš suprantu, ji kitokia būti nelabai gali. Čia dabar privalumas būtų tų, kurie sugeba suformuluoti šališką mintį korektiškai.

Yra laikų, kai mintis galėtų būti konfrontuojanti, provokuojanti, iššaukianti, netikėta, o dabar atėjo laikas, kai (...) žmogus deklaruoja, kas jis yra. Dabar ateina deklaracijų laikas. Kovo 11-oji irgi deklaracijų diena, kai žmogus vertingas tiek, kiek jis gali tą deklaraciją pagrįsti vidiniais impulsais ir tuo pačiu korektiškai suformuluoti poziciją, kas irgi labai nelengva“, – laidoje „Atviras pokalbis“ dėstė G.Dabašinskas.

Kalbėdamas apie dabartinius pareiškimus, psichologas taip pat perspėjo, kad kalbėdami tiek apie vykstantį karą, tiek apie pačią Rusiją turėtume koncentruotis į taikos deklaravimą.

„Aš norėčiau, kad kiekvieną akimirką mes suprastume, kad kurstyti karą yra visada blogiau nei tvirtinti taiką. (...) Kažkaip reikėtų nepasakyti pikto žodžio be reikalo. Čia svarbus dalykas. Kartais su reikalu pasakai, bet papildomo be reikalo – nesakome.

Taip reikia pabandyti gyventi, nes labai svarbu, kad tie pikti žodžiai grįžta ir jie grįžta visais įmanomais būdais. Aš labai norėčiau, kad žmonės nesusipyktų tarpusavyje, nes jau matau kaip dėl humanitarinės pagalbos pykstasi“, – kalbėjo politikos apžvalgininkas.

V.Putinas demonstruoja savo silpnumą

Seimo narys Matas Maldeikis sakė, kad dabartinis Ukrainoje vykstantis karas yra dalykas, kurį buvo galima numatyti jau anksčiau. Anot jo, dabartiniai dalykai yra natūralūs.

„Vienintelis dalykas, kad aš tai įsivaizdavau, kad tas dalykas bus po kokių 5–7 metų tai, ką mes matome. Galbūt pandemija tą pagreitino, bet, kaip tai nuskambėtų ciniškai, tai yra ganėtinai natūralu tai, kas vyksta.

Nenatūralus yra gyvenimas, kurį mes gyvenome po Antrojo pasaulinio karo. Po Antrojo pasaulinio karo JAV sukūrė Pax Amerikana ir jie siekė dviejų tikslų: nugalėti Sovietų Sąjungą ir iš Europos atimti ginklus, nes jie suprato, kad mes, europiečiai, esame truputį, švelniai pasakysiu, išprotėję. Mes mėgstame pakariauti.

Atsirado tokios institucijos kaip NATO, kaip ES tam, kad mes sėdėtume, ginčytumėmės apie agurkų ilgius parduotuvėse, o ne žaistumėm karą“, – kalbėjo konservatorius.

M.Maldeikis taip pat sakė, kad Rusijos vadovo Vladimiro Putino veiksmai yra suprantami, kai turima omenyje, kokio masto valstybę tenka valdyti. Jis sakė, kad tokių veiksmų, veikiausiai, imtųsi kiekvienas Rusijos lyderis.

„Kad tu išlaikytum šalį, kurioje yra 11 laiko zonų ir tokią kontraversišką, sudėtingą su tokiais regionais, tokią skirtingą, turi valdyti taip, kaip panašiai ir valdė V.Putinas. Jeigu mes kalbame apie Rusiją dabartine forma, kas beateitų, jis elgsis daugiau mažiau taip pat, nes geografija yra tokia pati, ji nesikeitė.

Tiesą pasakius, Rusija gina savo šerdį. Pasakysiu labai ciniškai, jie gi ne puola, jie ginasi, jų mentalitete jie ginasi nuo vakarų. Jie turi 9 geografinius barjerus, per kuriuos, jie įsivaizduoja, kad gali ateiti vakarų karinė galia ir vakarų liberalioji demokratija, kuri gadintų tą rusą ir rodytų, kad galima ir kitaip gyventi. Tuos 9 barjerus jie turi sustabdyti“, – teigė Seimo narys.

„V.Putinas tai daro ne dėl to kad jis jaučiasi stiprus. V.Putinas tai daro dėl to nes jis jaučiasi puolamas ir jaučiasi silpnas. (...) Karas yra įrodymas kad tu nesugebėjai pasiekti savo rezultatų kitomis priemonėmis“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.