Norintiems tarnauti legione Ukrainoje – VRM žinia: leidimo nereikia, bet savanoriai įspėja, kam geriau nevykti

Ukrainiečiams nuožmiai priešinantis į šalį įsiveržusioms Rusijos pajėgoms, norą prisijungti prie Ukrainos karių išreiškė ir šimtai lietuvių. Vidaus reikalų ministerija praneša, kad norintiems tarnauti Ukrainos tarptautiniame legione Lietuvos leidimo nereikia, tačiau į Ukrainą jau nuvykę savanoriai įspėja, kad kai kuriais atvejais net ir labai užsidegę kariauti lietuviai verčiau liktų Lietuvoje.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Gintautas Mauricas.<br>M.Žičiaus nuotr.
Gintautas Mauricas.<br>M.Žičiaus nuotr.
Į Lvovą suvežta humanitarinė ir karinė pagalba.<br>G.Maurico nuotr.
Į Lvovą suvežta humanitarinė ir karinė pagalba.<br>G.Maurico nuotr.
Į Lvovą suvežta humanitarinė ir karinė pagalba.<br>G.Maurico nuotr.
Į Lvovą suvežta humanitarinė ir karinė pagalba.<br>G.Maurico nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 11, 2022, 2:18 PM, atnaujinta Mar 12, 2022, 10:13 AM

Išskirtinė tvarka

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę įsakė įkurti Internacionalinį legioną, prisidėsiantį prie Kijevo vyriausybės kovos su neišprovokuota Rusijos karine invazija.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai lrytas.lt teigė, kad lietuviams, norintiems jungtis prie ukrainiečių formuojamo Tarptautinio užsieniečių legiono, leidimo iš Lietuvos instititucijų nereikia – norintieji turi kreiptis į Ukrainos ambasadą Lietuvoje ir užpildyti savanorio paraiškos formą.

„Pabrėžiame, kad dalyvavimas kariniuose veiksmuose – tai kiekvieno asmeninis apsisprendimas, taip pat raginame Lietuvos piliečius padėti Ukrainos valstybei ir jos žmonės čia, būnant Lietuvoje – aukoti lėšas, prisidėti prie pabėgėlių Lietuvoje apgyvendinimo, transportavimo ir kitų reikalingų jiems paslaugų“, – sakoma VRM komentare.

Tiesa, tokia tvarka galioja tik karo Ukrainoje atveju. Pagal įprastinę procedūrą, Lietuvos piliečiai dėl leidimo tarnauti kitos valstybės tarnyboje kreipiasi į Vidaus reikalų ministeriją, o ši apklausia kitas valstybės institucijas (KAM, PD, VSD, URM, SADM, Sodra), rengia rekomendacinę išvadą ir Vyriausybės nutarimo projektą, kuris svarstomas Vyriausybės posėdyje. Visa procedūra trunka 1-2 mėnesius.

Jeigu Lietuvos pilietis pradeda tarnauti kitos valstybės tarnyboje, neturėdamas Vyriausybės leidimo, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus jis netenka Lietuvos Respublikos pilietybės.

Tačiau karo Ukrainoje atveju minėta procedūra netinkama ir nebus taikoma, kadangi savo noru dalyvavimas kariniuose veiksmuose nebus susijęs su priesaikos kitai valstybės davimu.

„Pagal skelbiamą Ukrainos institucijų oficialią informaciją, visi ne Ukrainos piliečiai, norintys dalyvauti Putino sukeltame kare prieš Ukrainą, bus kviečiami jungtis prie teritorinės gynybos ir formuojamo Tarptautinio užsieniečių legiono, o ne tarnauti reguliariose ginkluotosiose Ukrainos pajėgose“, – paaiškino VRM.

Įspėja norinčius vykti

Jau praėjusią savaitę į Ukrainą atvyko pirmieji savanoriai instruktoriai iš Lietuvos, apmokantys ukrainiečių karius naudotis iš Vakarų gauta sunkiąja ginkluote.

Savanorius koordinuojantis visuomeninės organizacijos „Lukšų vyrai“ įkūrėjas Gintautas Mauricas portalui lrytas.lt pasakojo, kad lietuvių ryžtas prisidėti prie ukrainiečių kovos – didžiulis: šimtai vyrų kreipėsi ne tik dėl instruktavimo, bet ir dėl prisijungimo į Ukrainos svetimšalių legioną.

„Pagal tai, kiek per mus praėjo prašymų, Ukrainoje jau turėtų būti virš dviejų šimtų lietuvių. Nustojau skaičiuoti, kai tas skaičius viršijo 200 žmonių“, – nurodė G.Mauricas.

Vis dėlto, 24 metus Lietuvos kariuomenėje tarnavęs kaunietis įspėja lietuvius, norinčius savarankiškai vykti Ukrainą ginti ginklu.

„Noriu paprašyti tų, kurie atliko tik privalomą tarnybą ir jų karinė patirtis apsiriboja devynių ar dvylikos mėnesių tarnyba – likite Lietuvoje. Nes žmonių su tokia patirtimi Ukraina yra pilna. Čia reikalingi žmonės, kurie nebūtų našta.

Nebent žinote ir kovinę savigyną, turite gana stiprų karinį pasirengimą – tada tvarkoje. Bet jeigu esate buvęs šauktinis, atitarnavęs privalomą tarnybą – jums čia tikrai ne vieta.

Ukrainiečiai nesusitvarko su savo savanoriais, nespėja jų integruoti. Jūs atvažiuosite į mokymo centrą ir jame prasėdėsite kelias savaites, kol jus apmokys“, – pabrėžė G.Mauricas.

Jo žiniomis, šiuo metu planuojama atidaryti panašų mokymo centrą Lietuvoje.

„Nežinau, kaip tai pavyks, tad geriau būkite Lietuvoje, kol toks mokymo centras atsiras – apšilimas bus ten. Tada jau bus galima jungtis būtent Ukrainoje.

Nereikėtų važiuoti į kariaujančią valstybę turint tik įsivaizduojamą karinę patirtį. Tikrai yra žmonių, kurie atvažiuoja degančia širdimi, galvodami, kad turi pakankamai žinių, ir po to stovi gatvėje, nes nežino, kur Lvive ką nors surasti. Ir vietiniai, ir žmonės, susiję su saugumo sistemomis, žiūri į tai kreivai.

Netgi mūsų instruktorius policija buvo išsitempusi iš automobilio, paguldę, apieškoję. Jeigu mūsų instruktoriai nebūtų turėję dokumentų ar nebūtų mokėję kalbos, jie būtų turėję problemų. Bet mokėjo rusų ir anglų kalbas, todėl po kurio laiko juos paleido.

Nevažiuokit savarankiškai, jeigu nemokat rusų kalbos – net negalvokit čia važiuoti“, – perspėjo G.Mauricas.

Trūkumas – visur

Pats G.Mauricas kartu su bendražygiais Lvivą pasiekė antradienį. Kaunietis pasakojo, kad ilga kelionė, maisto trūkumas, prarastas lietuviškas ryšys išvargino, tačiau nuotaiką greitai praskaidrino šiltai priėmę kiti Lvovo savanoriai, suradę nakvynę, pamaitinę.

„Lvivas gyvena savo gyvenimą. Žiūrint į čia gyvenančius žmones atrodo, kad karas Ukrainoje iš viso nevyksta. Jie visi ramūs. Aplink miestą yra praleidimo postai, yra žmonių su ginklais ir uniforma, yra garsieji plakatai iš Gyvačių salos. Bet jeigu nebūčiau atvažiavęs čia dėl to, dėl ko atvažiavau, galvočiau, kad atvažiavau paturistauti.

Ukrainiečiai tiki savo kariuomene, pasitiki savo žmonėmis, jiems tik reikalinga pagalba ginklais, sistemomis, kurios neleistų skraidyti lėktuvams, ir prieštankinė ginkluotė.

Jeigu atvažiuotų profesionalai iš užsienio, kurie moka tą ginkluotę naudoti, tai pagreitintų procesą – greičiau tos rusiškos sistemos, kurios dabar naudojamos prieš civilius žmones, nustotų veikti.

Vienintelis dalykas, kas kol kas gelbsti Putino orkų kariuomenę – jų lėktuvai, bombonešiai, kurių mėtomos bombos ant miestų žudo civilius“, – kalbėjo G.Mauricas.

Tiesa, kaip pastebi savanoris, ukraniečių kariams trūksta ir daug paprastesnių daiktų – termo rūbų, maisto ir vaistų.

„Kariams reikia šiltų kojinių ir termo rūbų – tai, ką velkasi po uniforma ir kas padeda nesušalti. Taip pat reikia kaklamaučių tam, kad veidas nešaltų – čia ketvirtadienį naktį bus dešimt laipsnių šalčio. Reikia kokybiškos karinės arba turizmui skirtos avalynės. Reikalinga visa ekipuotė – liemenės, šalmai, diržai.

Reikalingas maistas – tiek kariams, tiek civiliams, nes miestuose, kurie yra apsiausti arba beveik apsiausti, trūksta maisto, tačiau yra kanalų, kaip jį nugabenti į tuos miestus. Taip pat medicina – antibiotikai, nuskausminantieji, tirpstantys siūlai žaizdoms siūti, adatos, švirkštai“, – vardijo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.