Netikėta iniciatyva: ukrainiečius priglaudę kauniečiai moko juos bendrauti tarpusavyje

Kauno rajone surengta vakaronė, kurios metu susipažino prieglobstį Kaune ir pakaunėje radę ukrainiečiai. Pažintis užmezgė net iš to paties miesto kilusios, bet iki šiol viena kitos net nepažinojusios moterys.

Kaune įsikūrusios ukrainietės susipažino specialiai tam surengtame vakare.<br>I.Ąžuolaitytės nuotr.
Kaune įsikūrusios ukrainietės susipažino specialiai tam surengtame vakare.<br>I.Ąžuolaitytės nuotr.
Kaune įsikūrusios ukrainietės susipažino specialiai tam surengtame vakare.<br>I.Ąžuolaitytės nuotr.
Kaune įsikūrusios ukrainietės susipažino specialiai tam surengtame vakare.<br>I.Ąžuolaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 8:21 AM

Kovo 8-osios vakare vienoje Ramučių (Kauno r.) užeigoje rinkosi ukrainietės moterys su vaikais. Jos į Lietuvą atvyko kovo pradžioje. Idėją surengti susitikimą, kurio metu ukrainiečiai galėtų susipažinti, sumanė lietuviai, pas kuriuos pabėgėliai įsikūrė.

Viena idėjos sumanytojų, Ramučiuose gyvenanti verslininkė Daiva Čepkauskienė pasakojo, kad jos namuose įsikūrė 5 ukrainiečiai – moteris su 20 ir 10 metų dukromis ir ukrainietė su 3,5 metų sūnumi. Kaunietė su vyru ukrainiečius parsivežė iš Lietuvos ir Lenkijos pasienio.

„Ir moterys, ir vaikai dar sutrikę, pilni išgąsčio, bando atsigauti po patirto siaubo ir sunkios kelionės.

Ir kaimynystėje yra apsistoję ukrainiečių, todėl su kaimynais pamanėme, jog būtų šaunu, kad visi jie susipažintų, pradėtų bendrauti, kad pasijustų saugesni ir reikalingi“, – pasakojo D.Čepkauskienė.

Iš pradžių į vakaronę buvo kviečiami Karmėlavos, Ramučių, Neveronių, Narėpų ir netoli šių vietovių gyvenantys ukrainiečiai ir jų globėjai. Bet išgirdę apie susitikimą į jį panoro atvykti ir Kaune įsikūrę Ukrainos gyventojai. Jie taip pat buvo labai laukiami.

Vakaronėje dalyvavo per 50 žmonių. Iš pradžių ukrainietės moterys buvo įsitempusios, pamanėme, kad joms gal kažkas nepatinka. Vėliau jos pamažu ėmė šypsotis, vaikai – žaisti. Supratome, kad jie tiesiog vis dar jaučia patirto šoko pasekmes ir todėl sunku pradėti įprastą gyvenimą“, – sakė D.Čepkauskienė.

Į vakaronę atvyko ir Kauno rajono savivaldybės atstovai. Jie atsakė į ukrainiečiams rūpinus klausimus apie darbo, gyvenimo, vaikų mokymosi galimybes. Vėliau svečiai valgė ukrainietiškus barščius, koldūnus, saldumynus, vaisius. Maisto produktus ir gėlių padovanojo vietiniai verslininkai.

Viena vakaro dalyvių buvo Kaune įsikūrusi Bohdana su trimis vaikais. Moteris pasakojo, kad gyveno Vakarų Ukrainoje. Jos vyras – tolimųjų reisų vairuotojas, ne kartą lankęsis Lietuvoje, jai ir patarė vykti į šią šalį.

„Idėja sukvieti ukrainiečius į vakaronę buvo labai gera. Išgirdome daug naudingos informacijos. Taip pat iš karto sukūrėme socialinio tinklo grupę, kurioje bendrausime, dalinsimės patirtimi ir patarimais. Taip gyventi bus lengviau.

Aš pati vakaro metu susipažinau su iš mano miesto į Kauną taip pat atvykusiais tautiečiais, kurių anksčiau nepažinojau“, – pasakojo Bohdana.

Moteris džiaugėsi, kad jau gavo darbą baldų fabrike, ir tuo labai patenkinta.

„Kol nedirbau, namuose nuolat sekiau žinias apie tai, kas vyksta Ukrainoje. Tai – labai sunku.

Darbas ir tai, kad dabar pažįstu daugiau tautiečių, padės jaustis geriau.

Vis dėlto labai noriu grįžti namo“, – graudinosi ukrainietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.