Augant iš Ukrainos atvykstančių pabėgėlių srautams, pranešama apie didėjantį pagalbos poreikį

Sekmadienį spaudos konferencijoje Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pranešė, kad iš Ukrainos į Lietuvą atvykstančiųjų skaičiai didėja gana sparčiai, o visuomeninių organizacijų atstovai išsakė vis didėjantį pagalbos poreikį.

Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Edmundas Jakilaitis<br>T.Bauro nuotr.
Edmundas Jakilaitis<br>T.Bauro nuotr.
Kristina Meidė<br>T.Bauro nuotr.
Kristina Meidė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 13, 2022, 11:22 AM, atnaujinta Mar 13, 2022, 11:23 AM

Premjerė taip pat teigė, kad pagrindinis dabartinės situacijos akcentas yra žmonės bėgantys nuo karo Ukrainoje ir Lietuvos galimybės padėti jiems įsikurti čia.

Organizacijos „Stiprūs kartu“ vienas iš įkūrėjų Edmundas Jakilaitis teigė, kad ši visuomeninė iniciatyva jau apgyvendino 4700 žmonių Lietuvoje, iš jų 1700 yra vaikai. E.Jakilaitis taip pat pasakojo, kad Lenkijos pasienyje taip pat nuolat dirba „Stiprūs kartu“ savanoriai.

„Prie Ukrainos sienos įkūrėme „Stiprūs kartu“ pabėgėlių centrą. Kasdien išsiunčiame 3–4 autobusus, tai yra apie 150-200 žmonių, į Lietuvą. (...) Į centrą kas dieną važiuoja pirmyn ir atgal autobusas iš Liublino, tada žmonės persėda į kitą autobusą, pavalgo centre šilto maisto ir tada važiuoja į Lietuvą.

Kita veikla yra 6-7 mikroautobusai, kurie dirba nuolat ir iš skirtingų pasienio postų suveža į centrą žmones ir, kai prisipildo autobusas, važiuoja į Lietuvą“, – kalbėjo „Stiprūs kartu“ bendraįkūrėjas.

E.Jakilaitis sakė, kad šiuo metu sunkiausia yra rasti butų Vilniuje ir Klaipėdoje, tačiau būstų nuolat ieškoma ir visoje Lietuvoje.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus vadovė Kristina Meidė sakė, kad vis didėjant į Lietuvą atvykstančių karo pabėgėlių srautams gali prireikti ir didesnės pagalbos nei ji yra suteikiama dabar. 

„Vaizdas tikrai yra sukrečiantis ir savanoriams tikrai nėra lengva. Savanorių užsiregistravo 12 tūkst., teko stabdyti registraciją, nes tiesiog nebepajėgėme susitvarkyti su tokiu žmonių skaičiumi. (...) Šiandien dirba virš 3 tūkst. savanorių įvairiausiose veiklose, tačiau pagrindas mūsų yra padėti žmonėms, kurie jau atvykę į Lietuvą. Paskutiniais duomenimis tokių yra 11,3 tūkst.

Kas neramina, kad matome jau ir po tūkstantį augimą kasdien ir tų rankų, pagalbos tikrai reikės daugiau“, – pasakojo K.Meidė.

I.Šimonytė taip pat pranešė, kad pirmadienį išvyksta į Varšuvą, kuriame dalyvaus trišalio Liublino trikampio premjerų susitikime. Jame bus aptariamos paramos ir pagalbos Ukrainai aktualijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.