Dėl Čečėnijos aikštės Kaune kunkuliuoja aistros – ar antras kartas bus sėkmingesnis?

Kauno valdžia užsimojo pakeisti Čečėnijos aikštės pavadinimą, tačiau tai padaryti nebus paprasta, nes sumanymas vertinamas prieštaringai. Vieną kartą pavadinimą jau norėta keisti, tačiau nesėkmingai.

Čečėnijos aikštėje pastatyta architektūrinė kompozicija išmarginta piešiniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Čečėnijos aikštėje pastatyta architektūrinė kompozicija išmarginta piešiniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2022, 10:10 AM

Kauno tarybai nutraukus net formalų bendradarbiavimą su agresorės Rusijos miestais Sankt Peterburgu ir Kaliningradu, kilo klausimų, ką daryti su Čečėnijos aikšte.

Nors dalis dešiniosios pakraipos politikų aktyviai rėmė šios Rusijos sudėtyje esančios respublikos kovą dėl nepriklausomybės, pastaruoju metu Čečėnijos valdžia ištikimai tarnauja Rusijos diktatoriui Vladimirui Putinui, o Čečėnijos kariniai daliniai siunčiami į Ukrainą kautis su laisvės gynėjais.

Maža to – aikštėje nėra jokių Čečėnijos simbolių, o Kaunas niekaip nesusijęs su šia Kaukazo respublika.

Sprendimas keisti aikštės pavadinimą aktyviai buvo svarstomas 2008 metais ruošiantis jos rekonstrukcijai. Vis dėlto tuomet jokių pokyčių neįvyko.

Nemato reikalo svarstyti

Kauno valdžia pavedė savivaldybės Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupei „artimiausiu metu išspręsti klausimą dėl ligšiolinio Čečėnijos aikštės pervadinimo įamžinant Čečėnijos kovotojus už nepriklausomybę atsiribojant nuo diktatoriškos Rusijos Federacijos respublikos Kaukaze pavadinimo“.

Darbo grupės vadovė, Kauno tarybos narė Jūratė Elena Norvaišienė abejojo, ar aikštės pavadinimą išvis reikėtų keisti.

„Reikia prisiminti istoriją ir Čečėnijos kovą už nepriklausomybę“, – kalbėjo politikė. Ji priminė, kad Čečėnijos prezidento Džocharo Dudajevo vadovaujamos karinės pajėgos aršiai kovėsi su Rusijos kariuomene.

J.E.Norvaišienė nenorėjo spėlioti, kada darbo grupė pateiks savo sprendimą.

„Šis klausimas yra svarstymo stadijoje, tačiau šiuo atveju net nelabai verta ką nors svarstyti“, – įsitikinusi tarybos narė J.E.Norvaišienė.

Tarybos narė prisiminė ir dabar jau mirusio garsaus architekto Algimanto Kančo žodžius, kad Čečėnijos vardo išsižadėjimas tolygus Lietuvos išsižadėjimui.

Pareiškė paramą Čečėnijai

Čečėnijos pavadinimas Kalniečiuose esančiai aikštei buvo suteiktas 1996 metų balandžio 25 dieną, dar nesibaigus pirmajam Čečėnijos karui.

Tuo metu Kauno meru buvo išrinktas prof. Vladas Katkevičius, o konservatoriai su krikščionimis demokratais turėjo daugumą miesto taryboje.

Čečėnijos aikšte itin rūpinosi garsus kardiochirurgas prof. Arimantas Dumčius, kuris vėliau pasuko į politiką ir buvo išrinktas į Seimą. Politikas taip pat dirbo kartu su konservatoriais.

Vis dėlto pastarosiomis savaitėmis pasigirdo kalbų, kad galbūt pavadinimą reikėtų keisti.

„Šis pavadinimas suteiktas išreiškiant solidarumą su čečėnų tauta, kovojančia už savo nepriklausomybę, tačiau reaguojant į Ramzano Kadyrovo vadovaujamų smogikų įsitraukimą į agresiją prieš Ukrainą nuspręsta ieškoti tinkamesnės alternatyvos“, – kalbėjo Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pasak jo, profesionaliems istorikams įvertinus istorinį kontekstą ir argumentus, bus teikiami siūlymai dėl naujojo vietovės pavadinimo.

Pareigūnai pradėjo tyrimą

Praėjusį savaitgalį į Čečėnijos aikštę teko vykti policijos pareigūnams, mat budrus kaunietis pranešė apie necenzūrinį žodį, lietuvių kalba užrašytą ant architektūrinės kompozicijos, skirtos patriotinėms organizacijoms.

Tyrėjai pradėjo įvykio aplinkybių patikslinimą, o vėliau nuspręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

Ant architektūrinės kompozicijos galima išvysti ir daugiau vandalų paliktų nepadorių užrašų bei piešinių.

Gerokai apleistas atrodo tiek kūrinys, tiek ir visa Čečėnijos aikštė, kurios patrauklumą padidina tik vasarą trykštantis fontanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.