VSD atsisakė išslaptinti teismo prašytą medžiagą A. Paleckio šnipinėjimo byloje

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atsisakė išslaptinti žvalgybinę medžiagą, susijusią su šnipinėjimu Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio byla.

Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-15 10:00

Lietuvos apeliaciniame teisme per posėdį antradienį buvo paskelbtas toks VSD vadovo Dariaus Jauniškio pasirašytas raštas.

Juo pranešama, kad įvertinus specialiosios ekspertų komisijos išvadas, nuspręsta neišslaptinti žvalgybinio tyrimo medžiagos, nes nėra pasibaigęs išslaptinimo terminas. Be to, siekiama užtikrinti žvalgybos pareigūnų saugumą, nes iš medžiagoje esančių garso įrašų galima nustatyti jų tapatybes.

„Todėl VSD papildomai teiktinos informacijos neturi“, – rašoma VSD vadovo atsakyme teismui.

Teismas po keturių mėnesių pertraukos tęsė A. Paleckio baudžiamosios bylos nagrinėjimą.

Teisėjai ir prokurorė Vilma Vidugirienė ne kartą įspėjo salėje esančius proceso stebėtojus, taip pat patį A. Paleckį ir vieną jo advokatų Adomą Liutvinską tinkamai dėvėti veido apsaugines kaukes.

Į posėdį neatvyko šioje byloje nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas verslininkas Deimantas Bertauskas ir jo advokatas. Gynėjas prieš pat posėdį pranešė, kad jam nustatyta COVID-19 liga. Teismas nutarė tęsti bylos nagrinėjimą be advokato, atsižvelgiant, kad D. Bertausko atžvilgiu byla nutraukta, apeliaciniai skundai nebuvo paduoti.

Posėdyje pradėtos baigiamosios kalbos, pirmas pasisakė vienas A. Paleckio gynėjų advokatas Kęstutis Ragaišis. Jis prašo Apeliacinių teismo teisėjų „kruopščiai ir nešališkai“ išnagrinėti bylą.

Pernai liepos pabaigoje Šiaulių apygardos teismas A. Paleckį pripažino kaltu ir skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jei apkaltinamasis nuosprendis bus paliktas galioti, A. Paleckis kalės maždaug puspenktų metų, nes į bausmės laiką įskaičiuoti suėmime jo praleisti 18 mėnesių.

Šiuo metu A. Paleckis yra laisvėje – teismas paliko galioti intensyvią priežiūrą ir anksčiau sumokėtą 50 tūkst. eurų užstatą. Kartu su juo byloje buvo teisiamas vilnietis verslininkas D. Bertauskas: jis prisipažino ir bendradarbiavo su teisėsauga, todėl buvo atleistas nuo atsakomybės ir yra saugomas valstybės.

A. Paleckis kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą, esą bendraudamas su Rusijos piliečiais nežinojo apie jų ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis, bendravimas buvo išimtinai susietas su jo žurnalistine, politine veikla bei bendro verslo su D. Bertausku kūrimu, vykdymu.

Bylos duomenimis, D. Bertauskas ir A. Paleckis turėjo surinkti informaciją apie Lietuvos teisėjus, prokurorus, specialistus, tyrusius Sausio 13-osios bylą.

Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“.

2008 metais įsteigtas Socialistinis liaudies frontas bei jo buvęs vadovas A.Paleckis ne kartą minėti viešose žvalgybos ataskaitose dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Žvalgyba yra vadinusi Socialistinį liaudies frontą Rusijai palankia politine partija, rašiusi apie partijos atstovų dalyvavimą prieš JAV ir NATO nukreiptose prorusiškose propagandinėse akcijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.