V. Čmilytė-Nielsen įžvelgė smurto lyties pagrindu sąvokai besipriešinusių parlamentarų argumentuose paradoksą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen stebisi parlamentarų, nesutikusių, kad Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatyme atsirastų smurto lyties pagrindu sąvoka, argumentų logika. Politikė įžvelgė paradoksą kai kurių Seimo narių būgštavimuose, esą su tokiu terminu bandoma į nacionalinę teisę perkelti Stambulo konvencijos nuostatas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 10:08 AM

„Kai kurių Seimo narių yra naudojamas argumentas, kad jie nebalsuotų už Stambulo konvenciją, nes viskas jau yra mūsų įstatymuose. Bet kai įstatymus mėginama tobulinti, jie naudoja lygiai tą patį argumentą – kad nebalsuos už tokį įstatymo tobulinimą, nes tai priartina mus prie Stambulo konvencijos... Man atrodo, tai pakankamai paradoksalu. Tai parodo, kad vis dar yra kažkokių baimių, nusistatymų ir nenoro įvardinti, kad tokia problema egzistuoja“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

„Vis dar yra nenoras susisieti smurtą artimoje aplinkoje su lytimi, nepaisant to, kad 8 iš 10 smurto artimoje aplinkoje aukos yra moterys“, – pridūrė politikė.

V. Čmilytė-Nielsen neįtikino ir argumentai, kad visuomenei gyvenant įtampų laikotarpiu reikėtų vengti jautrių, sutarimo tarp politikų neturinčių klausimų. Pasak jos, bent jau Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo atžvilgiu, kur ir buvo siūlyta smurto lyties pagrindu sąvoką, yra priešingai.

„Įtampos laiku – ar tai būtų pandeminė įtampa, ar tai karo Ukrainoje akivaizdoje, – tos įtampos buitiniame lygyje, deja, bet didėja. Tad aš nepritarčiau tiems kolegoms Seimo nariams, kurie vakar argumentavo, kad apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje tema nėra tarp pagrindinių, nes yra skaldanti. Atvirkščiai, manau, kad ji yra vienijanti, nes mes visi norime, kad smurto artimoje aplinkoje būtų mažiau“, – apibendrino ji.

Antradienį Seimas pritarė naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo projektui. Visgi Seimas antrą kartą nutarė iš įstatymo išmesti smurto lyties pagrindu sąvoką. Dalis šią sąvoką kritikavusių parlamentarų būgštavo, esą su tokiu terminu bandoma į nacionalinę teisę perkelti Stambulo konvencijos nuostatas.

Nauja įstatymo redakcija siekiama valstybės lygiu mažinti smurtą artimoje aplinkoje. Įstatyme įtvirtinta nauja prevencinė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonė – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Jį 15 dienų laikotarpiui skirs policijos pareigūnas, kai, gavus pranešimą apie galimą smurtą artimoje aplinkoje ir atlikus pavojaus rizikos vertinimą, bus nustatyta smurto artimoje aplinkoje pavojaus rizika. Sprendimas skirti ar neskirti apsaugos nuo smurto orderį galės būti priimamas nedelsiant, ne vėliau kaip per 12 valandų nuo pranešimo apie galimą smurtą artimoje aplinkoje gavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.