Nuo karo siaubo pabėgusi Alina: „Kad ir kaip baisiai skambėtų, prie visko pripranti“

„Tokiu metu pamiršti visus materialius dalykus, tu turi tik savo gyvybę“, – sako karo siaubą išgyvenusi ukrainietė Alina Volik. Iš Zaporožės išvykusi ir šiuo metu jau saugiai besiglaudžianti Vengrijoje mergina sutiko pasidalinti savo patirtimi su portalo lrytas.lt skaitytojais.

Alina Volik<br>Lrytas.lt koliažas
Alina Volik<br>Lrytas.lt koliažas
Alina Volik<br> Alina Volik nuotr.
Alina Volik<br> Alina Volik nuotr.
 Tuščios alkoholio lentynos Ukrainoje<br> Alina Volik nuotr.
 Tuščios alkoholio lentynos Ukrainoje<br> Alina Volik nuotr.
 Tuščios alkoholio lentynos Ukrainoje<br> Alina Volik nuotr.
 Tuščios alkoholio lentynos Ukrainoje<br> Alina Volik nuotr.
 Rūsys, kuriame pirmąsias karo dienas slėpėsi Alina<br> Alina Volik nuotr.
 Rūsys, kuriame pirmąsias karo dienas slėpėsi Alina<br> Alina Volik nuotr.
  Rūsys, kuriame pirmąsias karo dienas slėpėsi Alina<br> Alina Volik nuotr.
  Rūsys, kuriame pirmąsias karo dienas slėpėsi Alina<br> Alina Volik nuotr.
Alina Volik<br>Alina Volik nuotr.
Alina Volik<br>Alina Volik nuotr.
Rūsys, kuriame pirmąsias karo dienas slėpėsi Alina<br> Alina Volik nuotr.
Rūsys, kuriame pirmąsias karo dienas slėpėsi Alina<br> Alina Volik nuotr.
 Zaporožė<br> Alina Volik nuotr.
 Zaporožė<br> Alina Volik nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:53 AM, atnaujinta Mar 18, 2022, 12:39 PM

Iki paskutinės minutės negalėjo patikėti

Nors apie karo grėsmę buvo kalbama jau kurį laiką, tačiau Alina sakė iki paskutinės minutės negalėjusi patikėti, kad kas nors galėtų pasiryžti užpulti jos šalį.

„Aš negalėjau patikėti, kad karas prasidės iki pat paskutinio momento. Pradėjau drebėti, kai tik išgirdau pirmąsias sirenas, tuo metu nežinojau nei kaip elgtis, nei kur bėgti ar slėptis. Arčiausią slėptuvę turėjome tik rūsį, kuris net nebuvo saugus ir pritaikytas slėptis“, – savo prisiminimais iš karo pradžios dalinosi mergina.

Ukrainietė pasakojo, kad pirmąsias dienas jai teko tvarkytis su panika, savo emocijas ir būseną mergina perteikdavo ir savo socialinių tinklų auditorijai. Vis dėlto, Alina sakė, kad norint visiškai nepalūžti tokioje situacijoje teko susitaikyti.

„Pirmąsias 4 karo dienas aš buvau visiškoje panikoje. Negalėjau nieko veikti, tik žiūrėdavau ir skaitydavau žinias. Nuo panikos pradėjo skaudėti krūtinę, todėl turėjau gerti raminamuosius.

Kad ir kaip baisiai ir blogai tai skambėtų, po savaitės prie visko pripratau. Pripratau prie karo sirenų, prie susprogdintų pastatų, prie vaizdų per žinias ir pan. Tokiu metu pamiršti visus materialius dalykus, tu turi tik savo gyvybę ir svarbiausia patampa saugumas“, – portalui lrytas.lt pasakojo mergina.

Iš pradžių kilęs šokas – jau praeityje

Nors viešojoje erdvėje prieš kiek daugiau nei savaitę sklido vaizdai ir žinios apie apšaudytą Zaporožės atominę elektrinę, Alina pasakojo, kad pačiame mieste išgyventi dar įmanoma ir didelio pavojaus kol kas nėra. Tiesa, daug blogesnė situacija yra pavažiavus vos keliasdešimt kilometrų tolyn.

„Laimei, mano miestas kol kas dar pakankamai saugus. Vis dėlto, kaimai, kurie yra nutolę apie 50 km nuo Zaporožės, yra visiškai sunaikinti. Žmonės šiuo metu negali evakuotis į Zaporožę iš kaimų ir kitų miestų mano regione, todėl kad tai yra pavojinga gyvybei.

Zaporožėje vis dar yra ir vanduo, ir elektra. Žmonės nustojo šluoti viską nuo lentynų, kaip buvo pirmąją karo savaitę“, – kalbėjo ji.

Mergina taip pat pasakojo, kad parduotuvių lentynos karo pradžioje ištuštėjo ne tik dėl gyventojų panikos, tačiau ir dėl tam tikrų prevencinių sprendimų. Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo karo pradžios, socialiniame tinkle „Instagram“ Alina pasidalino tuščiomis alkoholio lentynomis ir paaiškino ją sekančiai auditorijai, tokio ištuštėjimo motyvus.

„Jei žmonės apsvaigsta nuo alkoholio, padidėja kriminalinių nusikaltimų ir vagysčių rizika. Pirmomis karo dienomis buvo daugybė apsvaigusių žmonių gatvėse“, – rašė Alina.

Nors merginos gimtajame mieste situacija dar pakenčiama, tačiau ji su baime pasakojo, kad už poros šimtų kilometrų esančiame uostamiestyje situacija daug blogesnė.

„Sunku patikėti, kad žmonės Mariupolyje, kuris yra 200 km nuo Zaporožės, neturi nei maisto ar vandens, nei degalų, nei elektros“, – sakė Alina.

Okupantai neleidžia žmonėms saugiai išvykti

Nors Alina šiuo metu jau saugiai glaudžiasi Vengrijoje, tačiau kelionė taip pat nebuvo sklandi. Galimybė išvykti traukiniais yra, tačiau merginai į jį patekti iš pirmo karto nepavyko – traukiniai arba būdavo perpildyti, arba numatyti grafikai pasikeisdavo ir traukiniai apskritai neatvažiuodavo.

„Įmanoma išvažiuoti tik iš kai kurių miestų. Pavyzdžiui, dar įmanoma palikti Zaporožę dėl to, kad miestas nėra okupuotas.

Taip pat žmonės dar gali išvykti iš Kijevo ir Charkovo traukiniu, taip pat, kaip iš Zaporožės, tačiau ten yra daugiau žmonių nei mano mieste, todėl procesas sudėtingesnis“, – sakė ji.

Alina taip pat apibūdino ir tamsesnę evakuacijos pusę. Ji pasakojo, kad iš kai kurių miestų galimybės išvykti apskritai nėra, nes, bandant tai padaryti, Rusijos kariai nedelsiant pradeda šaudyti.

„Yra miestų, kurie jau yra kontroliuojami Rusijos ir juose yra pavojinga gyventi. Irpenėje, Gostomelyje, Bučoje okupantai šaudo į civilių automobilius, dalis ukrainiečių taip žuvo.

Žmonės Mariupolyje 20 dienų negalėjo evakuotis ir tik antradienį sugebėjo tai padaryti. Kiekvieną kartą, kai jie bandydavo išvykti iš miesto, autobusai būdavo apšaudomi“, – skaudžia realybe dalinosi ukrainietė.

Mergina neslėpė džiugesio, kad jai pavyko saugiai palikti šalį ir neteko pamatyti pačių baisiausių karo vaizdų. Atvykusi į Vengriją, Alina savo socialiniuose tinkluose rašė, kad „vėl gali šypsotis“.

Vis dėlto ji pridūrė ir tai, kad šioje situacijoje labai svarbu buvo išmokti tvarkytis su baime, kuria taip pat naudojasi rusų karinės pajėgos.

„Laimei, man neteko pamatyti to, kas baisiausia. Man neteko miegoti prieglaudoje ar metro. Mano namai kol kas dar nesugadinti, mano šeima sveika ir man pavyko saugiai palikti šalį.

Mano tėvai nuolat mane ramino, bet su baime sugebėjau susitvarkyti tik tada, kai pripratau prie situacijos.

Baimė taip pat yra žudikas. Iš aplinkinių girdėjau istoriją, kad žmogus mirė dėl to, kad iš baimės sustreikavo širdis. Tuo Rusija taip pat naudojasi“, – sakė Alina.

Rusai gyvena tarsi Šiaurės Korėjoje

Siaubingas kare rusų naudojamas ginklas yra ir propaganda. Didžioji dalis šalies agresorės žmonių net neįsivaizduoja, kokį pragarą jau daugiau nei dvi savaites tenka išgyventi Ukrainos žmonėms.

„Rusai dabar gyvena kaip Šiaurės Korėjoje. Jie neturi jokios prieigos prie normalios, tikros informacijos. Jie pakeičia naujienas ir teigia, kad Rusija nėra kalta ir Rusijoje įtikinėjama, kad nėra jokio karo Ukrainoje“, – kalbėjo mergina.

Alina pasakojo, kad jau vykstant karui į Ukrainą iš aneksuotos Krymo teritorijos grupelė žmonių važiavo filmuoti propagandinį vaizdo įrašą. Jie norėjo parodyti kaip neva Ukrainos žmonės laimingai ir saugiai gyvena karinės operacijos metu.

„Neseniai, grupelė žmonių iš Krymo atvyko į Chersoną, kad įrašytų netikrą vaizdo įrašą, kad „ukrainiečiai“ yra laimingi dėl Rusijos invazijos ir priima Rusijos paramą bei pagalbą su džiaugsmu. Iš tikrųjų tuo metu ukrainiečiai jėga bandė kovoti su rusų agresija.

Rusai netgi nesuteikė humanitarinio koridoriaus, kaip buvo žadėję, tai ką mes galime kalbėti apie pagalbą ar paramą?“ – stebėjosi Alina.

Vis dėlto ukrainietė džiaugiasi, kad didžioji dalis žmonių, stebinčių karą Ukrainoje iš kitų šalių, supranta tikrąją tiesą. Rusų skleidžiamą propagandą Alina bando paneigti ir pati.

Socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Tik Tok“ mergina nuolat dalinasi vaizdais iš Ukrainos ir pasakoja tikrąją situaciją. Šiose socialinėse platformose Alina yra sutraukusi atitinkamai beveik 33 tūkst. ir 71 tūkst. sekėjų.

„Džiugu tai, kad dauguma užsieniečių supranta tiesą, jie mato, kas vyksta. Taip pat situaciją jie mato ir mano vaizdo įrašuose. Jie viską gali matyti čia gyvenančių žmonių akimis“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.