Policijos žiaurios žmogžudystės auka paskelbtas kaunietis prisikėlė per savo laidotuves: artimuosius ištiko šokas

Pritrūko vos penkiolikos minučių, kad pajūryje naują gyvenimą pradėti bandantis kaunietis būtų artimųjų palaidotas gimtajame mieste. Nors tuo metu vyras po operacijos sveiko uostamiesčio ligoninėje, Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai jį oficialiai paskelbė mirusiu – pavertė žiauraus nužudymo auka. Prie urnos su tėvu paskutinį kartą atsisveikinti priėjusi dukra gavo šoką, kai suskambus telefonui išgirdo jo balsą.

 MAKABRIŠKA. Nors Tomas N. yra gyvas ir gydosi uostamiesčio ligoninėje, artimieji apraudojo ir kremavo policijos atiduotą neva jo kūną. Laidotuves paskutinę akimirką sustabdė prie urnos stovėjusiai dukrai paskambinęs „negyvas“ jos tėvas.<br> V.Jurevičienės nuotr.
 MAKABRIŠKA. Nors Tomas N. yra gyvas ir gydosi uostamiesčio ligoninėje, artimieji apraudojo ir kremavo policijos atiduotą neva jo kūną. Laidotuves paskutinę akimirką sustabdė prie urnos stovėjusiai dukrai paskambinęs „negyvas“ jos tėvas.<br> V.Jurevičienės nuotr.
 KLAIDELĖ. Uostamiesčio Sausio 15-osios gatvėje stovinčios „chruščiovkės“ laiptinėje rastas nužudytas vyras policininkų oficialiai įvardytas visai kitu asmeniu, kuris šiuo metu yra gyvas, tad dėl to dabar turi didelių problemų.<br> V.Jurevičienės nuotr.
 KLAIDELĖ. Uostamiesčio Sausio 15-osios gatvėje stovinčios „chruščiovkės“ laiptinėje rastas nužudytas vyras policininkų oficialiai įvardytas visai kitu asmeniu, kuris šiuo metu yra gyvas, tad dėl to dabar turi didelių problemų.<br> V.Jurevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Čiužauskas

2022-03-22 18:52

Pirmąjį pavasario savaitgalį uostamiesčio centre įvykdyta brutali žmogžudystė virto tikru galvos skausmu ją narpliojantiems Klaipėdos apskrities VPK pareigūnams.

Nors policininkai dar nusikaltimo vietoje sulaikė du įtariamuosius, netrukus įvykiai pasisuko, labai švelniai tariant, netikėta linkme.

Nustačius nužudyto vyro tapatybę ir jo kūną perdavus palaidoti artimiesiems, paaiškėjo, jog jis yra gyvas.

Kad tėvas dar net nesiruošia mirti, dukra sužinojo stovėdama prie urnos, į kurią neva suberti sudeginti jo kūno pelenai.

Vos po keliolikos minučių urna turėjo būti išnešta iš laidojimo namų.

Gyvas numirėlis

„Jau beveik dvi savaitės, kaip aš esu oficialiai miręs. Ir niekas negali pasakyti, kada mane prikels ir vėl pripažins gyvu žmogumi.

Policininkai paėmė mano pirštų atspaudus ir bandys palyginti su tais, kurie paimti man darantis pasą. Žiūrės, ar tikrai aš esu aš. Tikiuosi, atspaudai sutaps.

Nors man sakė, kad turėtų paimti DNR mėginį ir palyginti su mano mamos. Ir tada teismas mane turėtų vėl pripažinti gyvu žmogumi.

Tad kol kas aš esu tarp dangaus ir žemės. Bet kokiu atveju tai užtruks. Nieko negaliu padaryti, nes jokie mano dokumentai negalioja“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Tomas N. Vyras „numirė“ prieš daugiau nei porą savaičių, kai jo paso kopija rasta pas žiauriai nužudytą asmenį. Po to ir prasidėjo detektyvinės knygos ar filmo scenarijaus verti įvykiai.

Persikėlė į pajūrį

Kaune gimęs, augęs ir ilgai gyvenęs 44 metų Tomas N. į Palangą iš laikinosios sostinės persikraustė maždaug prieš penkerius metus. Po žmonos mirties pradėti naują gyvenimą.

Viename kurorto restorane įsidarbino virėju. Ir dirbo iki praėjusių metų sausio, kol atsinaujino sunki infekcinė liga.

„Mane paguldė į Klaipėdoje esančią ligoninę, kurioje iki šiol ir gydausi. Pernai gegužę operavo plaučius. Sveikstu, tačiau turėsiu negalią. Daktarai balandžio pradžioje jau žadėjo išleisti. Bet dabar tikrai nežinau, kaip bus“, – svarstė Tomas N.

Kad yra oficialiai pripažintas mirusiu, vyras sužinojo netrukus po pirmojo kovo savaitgalio.

„Daktarė norėjo man išrašyti vaistus, tačiau sistema parodė, kad aš esu miręs. Ligonių kasoje taip pat nerado jokių duomenų.

Kai paskambino į Palangos civilinės metrikacijos skyrių, tai ten dirbanti moteris pakraupo. Sako, aš turiu jūsų mirties liudijimą. Tada jau kreipėmės į policiją“, – savo nelinksmų nuotykių pradžią prisiminė Tomas N.

Vos nepalaidojo

Antrą kartą Tomui vos širdis nesustojo paskambinus Kaune gyvenančiai dukrai.

„Atsiliepusi dukra pasakė, kad dabar vyksta mano laidotuvės ir po 15 minučių urną su mano pelenais išneš iš šarvojimo salės.

Įrodydamas, kad esu gyvas, aš jai nusiunčiau telefonu skubiai padarytą savo nuotrauką. Ji man atsiuntė urnos.

Dukra paklausė, tai ką mes tada laidojame, jei tu esi gyvas.

Artimiesiems neva mano kūną perdavė Klaipėdos policininkai. Jį sudegino Lenkijoje ir ruošėsi urną palaidoti Kaune“, – sakė Tomas N.

Šoką patyrę vyro artimieji laidotuves nutraukė. Urną su kito žmogaus pelenais pasiėmė pajūrio policininkai.

„Kiek žinau, dabar Klaipėdos apskrities policijoje aiškinasi, kas ir kaip įvyko. Policininkai bado pirštais vienas į kitą. Pradėtas vidinis tyrimas. Tyrėja man sakė, jog šiomis dienomis turėtų paaiškėti tikroji velionio asmenybė“, – teigė Tomas N.

„Nužudė“

Oficialiai Tomas N. tapo smurtinio nusikaltimo auka. Buvo brutaliai nužudytas.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos išduotame mirties liudijime mirties priežastimi įvardijamas uždusimas, kraujui pripildžius kvėpavimo takus.

„Aš negyvas kovo 6 dieną rastas Klaipėdoje, Sausio 15-osios gatvės name. Stipriai sumušta galva, su kraujo išsiliejimu ant smegenų.

Galva ir veidas buvo tiesiog suknežinti. Teismo medicinos ekspertas net pasakė mano broliui, kad jam neverta iš Kauno važiuoti į Klaipėda atpažinti mano kūno, nes vis tiek nepažins“, – sakė Tomas N.

Užteko popieriuko

Aptikę mirtinai sumuštą žmogų, nusikaltimą tiriantys Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai jo asmenybę, pasak Tomo N., nustatė velionio drabužiuose radę jo paso kopiją.

Nors aiškinamasi, kas iš tiesų buvo nužudytas Sausio 15-osios gatvėje, Tomui N. tai jokia paslaptis.

„Tai vienuolika metų už mane jaunesnis Vytautas P. (pavardė redakcijai žinoma). Aš su juo susipažinau gulėdamas ligoninėje. Jis sirgo ta pačia liga, kaip ir aš.

Ligoninėje daugiausia gydomi seni žmones. Iš jaunesnių buvome tik mes du, tai eidavome kartu parūkyti ir greitai radome bendrą kalbą. Jis taip pat buvo kilęs iš Kauno, Karmėlavos, tai ir susidraugavome.

Sutarėme, kad paleisti iš ligoninės liksime gyventi Klaipėdoje. Žinojau, jog po operacijos dirbti nebegalėsiu ir teks gyventi iš neįgalumo pašalpos.

Jis iš ligoninės išėjo anksčiau, apie vasario 23 d. Kadangi neturėjo pinigų, daviau jam savo telefoną ir 200 eurų butui išsinuomoti. Daviau ir socialinę kortelę, į kurią pervedama man mokama pašalpa, kad galėtų maisto nusipirkti ir turėtų už ką gyventi, kol mane iš ligoninės paleis.

O norint su ja atsiskaityti, reikia asmens dokumento. Taip pas Vytautą ir atsirado mano paso kopija. Kai jis buvo nužudytas, policininkai ją ir rado drabužiuose“, – pasakojo Tomas N.

Gavęs telefoną, pinigų ir kortelę, Vytautas išėjo iš ligoninės ir dingo. Tuo vyrų draugystė ir baigėsi. Tomas N. kreipėsi į policiją, suspėjo užblokuoti socialinę kortelę.

„Susisiekęs su Vytauto seserimis sužinojau, kad jis šešerius metus praleido kalėjime, nes skambindavo žmonėms ir juos apgaudinėdavo.

Klaipėdoje už mano pinigus jis išsinuomojo butą, tačiau jau pačią pirmą dieną surengė jame orgiją ir buvo šeimininkės išvarytas.

Kaip atsidūrė Sausio 15-osios gatvėje, kurioje girtuokliavo ir buvo nužudytas, aš nežinau. Iš pradžių policininkai man sakė, kad jokių įrodymų neliko, tik sudeginto kūno pelenai. Vėliau jau stebuklingai atsirado kraujo mėginys, tad dabar tiria DNR.

Pareigūnams papasakojau viską, ką žinojau. Tik niekaip negaliu suprasti, kaip dirba Lietuvos teisėsauga.

Policininkams užteko tik drabužiuose rasto popieriaus lapelio su paso kopija, kad klaidingai patvirtintų žmogaus asmenybę, atiduotų svetimą kūną artimiesiems ir leistų palaidoti.

Kadangi esu miręs ir visi dokumentai užblokuoti, dabar aš nieko negaliu. Nei pašalpos pasiimti, nei gauti invalidumo grupę, kuri priklauso. Kada viskas susitvarkys, niekas negali pasakyti. Teks gyventi ligoninėje. Gal neišvarys ir maitins, kol mane oficialiai prikels iš numirusiųjų“, – negalėjo nuslėpti nuostabos Tomas N.

Bent kol kas vyras tikina, kad jį numarinusiai policijai atleisti nesiruošia. Svarsto galimybę pareikalauti nustatyti kaltuosius ir atlyginti patirtą žalą.

Įtariamasis suimtas

Mirtinai sumuštas vyras kovo 6-osios vakarą rastas Sausio 15-osios gatvėje stovinčios „chruščiovkės“ laiptinėje, penktojo aukšto aikštelėje.

Įtariama, kad taip pat neblaivus vyras nužudytas per girtų asmenų konfliktą. Iš viso jame galėjo dalyvauti mažiausiai keturi sugėrovai.

Penktajame namo aukšte esančiame bute vykstančios audringos girtuoklystės ir jas lydintys konfliktai buvo kasdienis dalykas.

Policininkai toje pačioje laiptinėje sulaikė buto šeimininką, jo sugyventinę ir dar vieną vyrą. Visi jie buvo labai girti.

Didžiausias girtumas nustatytas 46 metų moteriai. Ji į alkotesterį įpūtė net 4,37 promilės alkoholio.

Sunkus girtumo laipsnis nustatytas ir 36 bei 43 metų vyrams – 3,39 prom. ir 3,05 prom. Abu jie uždaryti į areštinę.

Pagrindiniu įtariamuoju teisėsaugininkai laiko 36 metų klaipėdietį. Išsiblaivęs jis į laisvę nepaleistas. Teismas skyrė griežčiausią kardomąją priemonę ir leido suimti trims mėnesiams.

Ieško kaltų

Pasak Klaipėdos apskrities VPK atstovės Andromedos Grauslienės, mirusio asmens tapatybė nustatyta pagal pas jį rastą asmens tapatybės dokumento kopiją.

„Šiuo metu Klaipėdos apskrities VPK yra pradėtas vidinis patikrinimas. Jei jo metu bus nustatyta, jog pareigūnai netinkamai atliko savo pareigas, bus imtasi veiksmų pagal galiojančias procedūras“, – patikino A. Grauslinė.

Dėl nužudymo pradėtą ikiteisminį tyrimą organizuojantis ir kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad nužudytasis iš tiesų yra Tomo N. įvardytas Vytautas P.

Tai patvirtino atlikta DNR ekspertizė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.