I. Šimonytė apie būsimą ES ir Kinijos viršūnių susitikimą: tai galimybė gyvai parodyti, kad Vakarai reaguoja griežtai ir greitai

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad planuojamas Europos Sąjungos (ES) ir Kinijos viršūnių susitikimas, Pekinui vis dar nepasmerkus Rusijos invazijos į Ukrainą ir toliau laikantis neutralios pozicijos, yra proga Europos lyderiams akis į akį aptarti Kinijos laikyseną konflikte bei aiškiai pareikšti, kad Vakarų atsakas gali būti „labai greitas ir labai stiprus“.

Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-23 20:59

Kad susitikimas turėtų būti atšauktas, neva Kinija negali užimti dviprasmiško vaidmens, stengdamasi laviruoti tarp Rusijos ir Vakarų, praėjusią savaitę naujienų agentūrai „Reuters“ sakė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

„Laikas parodyti Kinijai, kad mūsų pozicija aiški ir tvirta – jie negali tikėtis toliau laikytis to neaiškaus neutralumo ir iš vienos pusės palaikyti Kiniją, o iš kitos – toliau naudotis Vakarų ir ES teikiamomis prekybos galimybėmis ir tikėtis išvengti pasekmių“, – „Reuters“ teigė M. Adomėnas.

Anot I. Šimonytės, artėjantį susitikimą galima vertinti dvejopai.

„Susitikimas yra puiki galimybė akis į akį pasiųsti Kinijos valdžiai aiškią žinią dėl jos pozicijos Rusijos-Ukrainos kare“, – interviu amerikiečių transliuotojui sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, ES lyderiai jame taip pat galėtų Pekinui perduoti, kad ne tik Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) ir Europa, tačiau ir Kinijos kaimynystėje esančios valstybės gali greitai ir griežtai reaguoti į agresoriaus ir jį palaikančių valstybių veiksmus.

„Jungtinė Karalystė, JAV, visos kitos Vakarų valstybės kartu su Australija, Japonija bei kitomis Indijos-Ramiojo vandenyno valstybėmis įrodė, kad jų reakcija gali būti labai greita ir labai stipri – manau, kad perduoti šią žinią yra svarbu“, – pažymėjo šalies premjerė. „Tai yra galimybė perduoti šią žinią gyvai“, – akcentavo ji.

Nuotolinis ES ir Kinijos viršūnių susitikimas numatytas rengti balandžio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.