Kauno savivaldybėje sklando idėja pakeisti Čečėnijos aikštės pavadinimą ir gal net pastatyti paminklą D. Dudajevui

Kauno miesto savivaldybės Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė pritarė siūlymui pakeisti ligšiolinį Čečėnijos aukštės Kalniečių rajone pavadinimą, kad ji būtų vadinama Čečėnijos Nepriklausomybės aikšte. Erdvėje greta Kalniečių parko taip pat planuojama pastatyti atminimo ženklą pirmajam Čečėnijos prezidentui Džocharui Dudajevui, kovojusiam už čečėnų laisvę.

Čečėnijos aikštė, Kaunas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Čečėnijos aikštė, Kaunas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 3:32 PM

„Kol kas galutinio sprendimo nėra, tačiau jei koks skulptorius pasiūlys realizuoti paminklo D. Dudajevui idėją, jis Kalniečiuose gali atsirasti. Kaip ir ne vienas kitas paminklas ar meninis akcentas, kuris gimė kaip kasmet Savivaldybės rengiamo konkurso rezultatas“, – trečiadienį naujienų agentūrai ELTA aiškino Saulius Rimas, vadovaujantis Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriui, kuriam patikėta rūpintis ir šių dienų paminklais.

Jis pabrėžė, kad Rusijos kariniai veiksmai Ukrainoje ir su šia agresija viešumoje siejamas dabartinis Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas iškėlė visiškai suprantamų klausimų dėl Kaune esančios aikštės pavadinimo.

„Iki šiol šis pavadinimas simbolizavo už laisvę kovojusius čečėnus, bet „dėl vykdomo teroro broliškoje Ukrainoje nuspręsta visas dviprasmybes išsklaidyti. Juolab kad kauniečiai taip pat aktyviai pasisakė šiuo klausimu, – skambino į Savivaldybę ir siūlė aikštei galimus naujus pavadinimus. Visas iniciatyvas išgirdome ir įvertinome“, – sakė S. Rimas.

Išreikšdama solidarumą karą išgyvenančiai Ukrainos tautai, Kauno miesto savivaldybė, anot jos atstovo Mindaugo Drąsučio, viena pirmųjų šalyje miestų oficialiai nutraukė partnerystės sutartis su Sankt Peterburgu ir Kaliningradu.

Tačiau pastarajame mieste, primena ELTA, tebeveikia apie 2000 vietinių gyventojų įdarbinusi Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdoma žuvų produktų gamybos įmonė. O antradienį Kauno tarybos, kurios trys nariai yra tėvas ir sūnūs Matijošaičiai, valdančiosios daugumos balsais klausimas dėl mero šeimos verslų Rusijoje net nebuvo įtrauktas į posėdžio dienotvarkę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.