Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai: Rusijos pradėtą karą sustabdys tik vieningas ir galingas ES atsakas ir naujos sankcijos

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai pirmininkai ketvirtadienį išplatino bendrą kreipimąsi į Europos Sąjungos vadovus, ragindami didinti spaudimą Rusijai, tęsiančiai neišprovokuotą ir beatodairišką karą prieš Ukrainą, taip pat su šalimi agresore bendrininkaujančiai Baltarusijai.

 Baltijos šalių premjerai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Baltijos šalių premjerai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-24 16:11

„Raginame imtis reikiamų priemonių, kad būtų uždraustas krovinių gabenimas kelių transportu iš Rusijos ir Baltarusijos teritorijų ir atgal. Taip pat siūlome blokuoti galimybes Rusijos ir Baltarusijos laivams įplaukti į ES uostus. Kadangi transporto sektorius pačiu savo pobūdžiu tarptautinis, manome, kad priemonės dėl abiejų rūšių transporto turi būti priimtos vienu metu ES lygmeniu, kad jos būtų tikrai veiksmingos“, – sakoma bendrame regiono valstybių ministrų pirmininkų kreipimesi.

Laiške atkreipiamas dėmesys į atakas prieš civilius objektus, įskaitant Ukrainos mokyklas, ligonines ir vaikų darželius, aukas tarp eilinių gyventojų ir beprecedentę pabėgėlių krizę – savo šalį buvo priversti palikti daugiau nei 3,5 milijono ukrainiečių, šis skaičius kasdien auga. Siekiant apriboti Rusijos režimo galimybes tęsti karą, premjerai siūlo imtis priemonių Rusijos ir Baltarusijos transporto sektoriaus atžvilgiu.

Šalių vadovai pažymi, kad kovo pradžioje priimtoje Versalio deklaracijoje ES lyderiai įsipareigojo spausti karo Ukrainoje kaltininkus ir vykdytojus, tačiau iki šiol Rusija tik stiprino teroro ir masinio civilių teritorijų bombardavimo strategiją. Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos premjerų tvirtu įsitikinimu, ES negali ignoruoti karo nusikaltimų bei daugybinių civilių žūčių Ukrainoje, leisdama jiems tapti nauja norma.

Pasak premjerų, Rusijos pradėtas karas gali būti sustabdytas tik tuomet, jeigu jos neteisėti veiksmai sulauks vieningo ir galingo ES atsako, taip pat ir naujų sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.