Derybose dėl kandidatų vėl skirtingos G. Nausėdos ir I. Šimonytės nuomonės: pateikia kitokias versijas

Prezidentūra tvirtina, kad šalies vadovas neigiamai vertina susiklosčiusią situaciją ir faktą, jog Vyriausybė iki šiol nepateikė Seimui kandidato į Europos Audito Rūmus.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas, ELTA

Mar 24, 2022, 2:07 PM

„Prezidentas neigiamai vertina susiklosčiusią situaciją ir faktą, kad Vyriausybė iki šiol nepateikė Seimui kandidato į Europos Audito rūmus. Juo labiau kad tvirtinimo procedūra yra pakankamai ilga, joje dalyvauja tiek Lietuvos Respublikos Seimas, tiek Europos Parlamentas. Sunku suprasti, kodėl delsiama ir kalbama apie menamus derinimo sunkumus“, – teigiama prezidento patarėjo Tomo Beržinsko Eltai perduotame komentare.

Pasak jo, galima kandidatūra į Europos Audito Rūmus buvo aptarta prieš kelis mėnesius. Daugiau detalių patarėjas nepateikė. T. Beržinskas tik priminė, kad tokiai kandidatūrai yra keliami konkretūs profesiniai reikalavimai.

„Galimą kandidatūrą su premjere Prezidentas aptarė jau prieš kelis mėnesius. Jokių pavardžių šiame etape neįvardinsime, tai būtų nekorektiška. Galima tik priminti, kad kandidatams į Audito Rūmus yra keliami tam tikri profesinės ir darbinės patirties reikalavimai (...). Prezidentas palaiko stipriausią ir labiausiai reikalavimus atitinkantį kandidatą“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Eltai premjerės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė teigė, kad Prezidentūrai ir Vyriausybei sunkiai sekasi derinti kandidatūras į Europos Audito Rūmus.

„Tai ne vienintelis kartas, kai kandidatūras derinti sekasi sunkiai, tačiau tikimės, kad galiausiai pavyks tai padaryti. Premjerė mano, kad siūlyti Lietuvos kandidatūrą į Europos Audito Rūmus yra jos prerogatyva“, – Eltai perduotame komentare teigė premjerės atstovė.

„Apie kandidatūras komentarų neteikiame, kol jos nesuderintos“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad dabar šį postą užimančio Rimanto Šadžiaus šešerių metų kadencija baigiasi gegužę.

Viešojoje erdvėje buvo atsidūrusios kelios Vyriausybės ir Prezidentūros svarstytos pavardės. Praėjusių metų pabaigoje kalbėta, kad vienas iš svarstomų kandidatų – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas. Tačiau vasario mėnesį ELTA skelbė, kad, jos šaltinių žiniomis, premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai į Europos Audito Rūmus pasiūlė buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko D. Žalimo kandidatūrą.

Europos Audito Rūmus sudaro po narį iš kiekvienos valstybės narės, primena ELTA. Išrinktas kandidatas paskiriamas šešerių metų kadencijai. Svarbiausias Audito Rūmų uždavinys – tikrinti, ar teisingai vykdomas ES biudžetas.

Kaip numato Lietuvos įstatymai, Vyriausybė, prezidentui pritarus, siūlydama kandidatus į Audito Rūmų narius konsultuojasi su Seimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.