V. Rupšys: kariniu požiūriu, grėsmė Lietuvai iš Rusijos yra sumažėjusi

Kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sako, kad Rusijai telkiant pajėgas Ukrainoje karinė grėsmė Lietuvai yra itin sumažėjusi, nors konflikto tikimybė išlieka.

Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 1:29 PM

„Rusijos grėsmė yra nuolatinė, ji buvo, yra ir mano galva, išlieka, ir net stiprės ši grėsmė. Bet šiandien matome, kad Ukrainoje rusai įstrigo labai rimtai, jie yra sukaustyti Ukrainos fronte, kare“, – pirmadienį žurnalistams sakė jis.

Pasak kariuomenės vado, Rusija šiuo metu permeta pajėgas iš Tolimųjų Rytų, iš šiaurės bei iš esmės „iš visų karinių apygardų“, įskaitant ir Kaliningrado sritį.

„Labai rimtai įsivėlusi į kovas ir turi nuostolių pirmoji tankų armija, kuri, pagal Rusijos planus, yra skirta grynai veikti ir atakuoti mūsų kryptyje. Tad šią minutę, kai vyksta karas, konvencinė ataka sausumos pajėgomis yra mažai tikėtina arba ta grėsmė yra žemesnė, nei įprastai“, – patikino generolas leitenantas.

Kartu jis pabrėžė, jog Rusijai prarandant pranašumą, karas gali pakrypti kitaip, pavyzdžiui, atakos NATO teritorijoje atveju, jei Rusijos pajėgos atakuotų taikinį greta NATO sienos ar artilerija net kirstų ją.

„Aš tikiu visais pareiškimais, tiek NATO vadovo, tiek NATO kariniais vadovais, kitų šalių, kad nė vieno centimetro neatiduosime NATO šalies. Todėl visko gali būti. Bet pasikartosiu – šią minutę tokios grėsmės, kad iš Kaliningrado srities atakuos, tikrai nėra“, – teigė V. Rupšys.

Jis, Lietuvai minint narystės NATO metines, kartu su premjere Ingrida Šimonyte pirmadienį lankosi Pabradėje, Švenčionių rajone, kur dislokuotas NATO priešakinių pajėgų batalionas.

I. Šimonytė pabrėžė, jog per nepriklausomybės trisdešimtmetį Lietuvos kariuomenė sustiprėjo, o prieš 18 metų prisijungus prie NATO ir Aljansui dislokuojant vis daugiau pajėgų Lietuvoje „tikrai galime jaustis saugūs ir kurti savo ateitį“.

„Negaliu nepaminėti karo Ukrainoje, Rusijos invazijos, kuri kiekvieną dieną nusineša žmonių gyvybes, griauna infrastruktūrą, miestus, žudo žmones, visaip kenkia Ukrainos teisei pasirinkti savo pačios likimą, partnerius, savo aljansus. Akivaizdu, kad tai yra nusikalstama“, – sakė I. Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą