V. Rupšys sako, kad iš esmės pritaria KAM siūlymui keliais šimtais didinti šauktinių skaičių

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sako iš esmės pritariantis Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymui keliais šimtais didinti į privalomąją karo tarnybą pakviečiamų jaunuolių skaičių. Visgi, jo teigimu, tokius sprendimus svarbu gerai pasverti, kad būtų užtikrintas tinkamas pašauktų jaunuolių treniravimas ir aprūpinimas.

Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 1:02 PM

„Mes darome skaičiavimus, vertinimus, nes šaukimas visada turi būti gerai pasvertas, su galimybe vykdyti treniravimą, pratybas, karių aprūpinimą, įskaitant ir turimą infrastruktūrą. Krašto apsaugos ministerija tai išklauso ir priima sprendimus, vadovaudamasi mūsų kariniais patarimais. Iš esmės yra pritariama, bet reikia pažiūrėti ir į laiką, kada mes galėtume tai įgyvendinti“, – pirmadienį Generolo Silvestro Žukausko poligone žurnalistams sakė V. Rupšys.

KAM Vyriausybei siūlo, kad principinę kariuomenės struktūrą ir karių skaičių nustatančiame įstatyme būtų numatyta per metus į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pakviesti nuo 3400 iki 4400 jaunuolių. Šiuo metu numatyta, kad šaukiamų jaunuolių skaičius siektų nuo 3800 iki 4000.

Rusijai užpuolus Ukrainą, pasigirdo kalbos, kad reikėtų greičiau svarstyti visuotinę karo prievolę. KAM sausio pabaigoje pristačius karo prievolės Lietuvoje galimybių vertinimo studiją, valdantieji teigė, kad tokio projekto realizavimas galėtų užtrukti 6–8 metus. Tačiau Rusijai vasario 24 d. užpuolus Ukrainą, tų pačių valdančiųjų atstovai užsiminė, kad diskusijos dėl visuotinio šaukimo įvedimo gali būti paankstintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.