Rusija išsiunčia keturis Lietuvos diplomatus, atsakydama į analogišką žingsnį

Rusija antradienį paskelbė iš šalies išsiunčianti keturis Lietuvos diplomatus ir taip atsakė į analogišką Vilniaus kovą priimtą sprendimą.

 Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2022, 1:41 PM, atnaujinta Mar 29, 2022, 2:58 PM

Apie diplomatų išsiuntimą Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas pranešė iškviestam Lietuvos ambasadoriui Eitvydui Bajarūnui, pranešė ministerija.

Į Rusijos URM tuo pačiu metu buvo iškviesti Latvijos ir Estijos, kovą išsiuntusių po tris Maskvos diplomatus, ambasadoriai.

Iš Rusijos bus išsiųstas analogiškas kiekis šių šalių diplomatų.

„Diplomatinių misijų vadovams pareikštas griežtas protestas dėl provokacinių, niekuo nepagrįstų veiksmų išsiunčiant Rusijos ambasadų darbuotojus iš šių Baltijos valstybių“, – sakoma pranešime.

„Remiantis abipusiškumo principu, paskelbta apie nutraukiamas akreditacijas keturiems Lietuvos ambasados darbuotojams, trims Latvijos ambasados darbuotojams ir trims Estijos ambasados ir Estijos generalinio konsulato Sankt Peterburge Pskovo biuro atstovams“, – nurodė Rusijos URM.

„Pareikalauta, kad jie paliktų Rusijos Federacijos teritoriją per tiek pat laiko, kiek jo buvo skirta Rusijos diplomatinių atstovybių darbuotojų išvykimui iš Baltijos šalių“, – teigė ji.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad Rusija išsiunčia du diplomatus ir du valstybės tarnautojus.

„Lietuvos užsienio reikalų ministerija smerkia tokį Maskvos žingsnį ir primena, kad Lietuva iš Rusijos ambasados Vilniuje išsiuntė po diplomatine priedanga dirbusius Rusijos specialiųjų tarnybų atstovus, o ne ten dirbusius diplomatus“, – teigiama Lietuvos URM pranešime.

Ministerija pakartojo, kad Lietuva smerkia Rusijos karinę invaziją į suverenią Ukrainą ir atkreipia dėmesį, kad Rusijos specialiosios tarnybos dalyvauja planuojant ir vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą, „keldamos grėsmę ne tik Ukrainos, bet ir Lietuvos saugumui“.

Apie koordinuotą sprendimą išsiųsti Rusijos diplomatus Baltijos šalys paskelbė kovo 18 dieną.

Anot Lietuvos URM, toks sprendimas buvo priimtas solidarizuojantis „su beprecedentę Rusijos karinę agresiją patiriančia Ukraina“.

Baltijos šalys taip pat teigė, kad išsiųstų diplomatų veikla buvo nesuderinama su jų einamomis pareigomis. Tokia formuluotė paprastai nurodoma iš šalių išsiunčiant žvalgybos pareigūnus, dirbančius su diplomatine priedanga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.