G. Landsbergis: Rusija atsakinga už pralietą nekaltų žmonių kraują ir milijonus sugriautų gyvenimų

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį dalyvavo Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos 49-osios sesijos interaktyviajame dialoge su JT vyriausiąja žmogaus teisių komisare Michelle Bachelet dėl žmogaus teisių padėties Ukrainoje.

 G. Landsbergis.<br>URM nuotr.
 G. Landsbergis.<br>URM nuotr.
  G. Landsbergis.<br> URM nuotr.
  G. Landsbergis.<br> URM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 6:36 PM

„Rusija yra atsakinga už pralietą nekaltų žmonių kraują ir milijonus sugriautų gyvenimų. Visi žmogaus teisių pažeidimai ir įtariami karo nusikaltimai turi būti ištirti ir už juos turi būti atsakyta“, – savo kalboje Šiaurės ir Baltijos šalių vardu pabrėžė ministras G. Landsbergis.

Šiaurės ir Baltijos šalys išreiškė solidarumą su Rusijos agresiją patiriančiais Ukrainos žmonėmis, ginančiais savo šalį ir tarptautinės teisės normas bei principus, ir pareikalavo Rusijos nedelsiant nutraukti atakas, kurių metu nukenčia taikūs civiliai ir civilinė infrastruktūra, bei besąlygiškai išvesti visas pajėgas iš Ukrainos. Taip pat išreikšta parama kovo 4 dieną Žmogaus teisių tarybos įsteigtai Tyrimų komisijai, kuri tirs Rusijos agresijos kontekste padarytus humanitarinius ir žmogaus teisių pažeidimus, ir paraginta kuo greičiau užtikrinti jos funkcionavimą.

Užsienio reikalų ministerija praneša, kad interaktyviojo dialogo metu Lietuva taip pat padėkojo JT Žmogaus teisių stebėjimo misijai už kasdienes ataskaitas ir darbą Ukrainoje. Pabrėžta, kad tarptautinė bendruomenė ir Žmogaus teisių taryba turi dėti visas pastangas siekiant užtikrinti Rusijos ir Baltarusijos atsakomybę už šios brutalios agresijos sukeltą humanitarinę ir žmogaus teisių katastrofą su visą pasaulį apimančiomis pasekmėmis.

2021 metais Lietuva buvo išrinkta į JT Žmogaus teisių tarybą 2022-2024 metų laikotarpiui. Tapdama nare Lietuva įsipareigojo aktyviai ginti žmogaus teisių universalumą, skatinti veiksmingą bendradarbiavimą su valstybėmis bei pilietine visuomene visame pasaulyje bei siekti JT Žmogaus teisių tarybos efektyvaus reagavimo į žmogaus teisių pažeidimus visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.