Mato V. Matijošaičio eros pabaigą: dėl Kauno gali susikauti konservatoriai ir S. Skvernelis

Prasidėjus karui Ukrainoje ir vis labiau baiminantis karo mūsų šalyje, Lietuvos gyventojai tapo atlaidesni mūsų šalį valdantiems politikams. Vis dėlto visuomenė negailestingai įvertino dar neseniai populiariausiu vadintą Kauno merą Visvaldą Matijošaitį.

 Politologai svarsto, kad konkurentai jau matuojasi Kauno mero mundurą.<br> lrytas.lt montažas.
 Politologai svarsto, kad konkurentai jau matuojasi Kauno mero mundurą.<br> lrytas.lt montažas.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Ainius Lašas<br>D.Umbraso nuotr.
Ainius Lašas<br>D.Umbraso nuotr.
Ovidijus Lukošius <br>V.Balkūno nuotr.
Ovidijus Lukošius <br>V.Balkūno nuotr.
Tadas Ignatavičius<br>T.Bauro nuotr.
Tadas Ignatavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 7:31 AM

Žemi V.Matijošaičio reitingai – nelaikini

Didėjantį pasitikėjimą Lietuvos politikais „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius paaiškino paprastai. Anot jo, prie tokių rezultatų prisideda tiek didesnis matomumas, tiek ir susiklosčiusi krizinė situacija.

„Visų pirma, jie ir daugiau matosi televizijų ekranuose kalbėdami ir visa kita, tai tas populiarumas, natūralu, kad kyla aukštyn. Tokiame karo fone politikai stiprinasi raumenis ir, ko gero, čia tas laikinas dalykas.

Dabar jie ant bangos, aukštumoje, bet greičiausiai nusistovės panašūs dalykai. Grįš nepasitikėjimas žmonių, ypač, kai prasidės įvairios kitokios reakcijos dėl kainų krizės, dėl priimamų Lietuvoje sprendimų, vėl nusistovės viskas kaip iki šiol“, – „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kalbėjo T.Ignatavičius.

Nors daugelio politikų pakilimą karo metu ir galima laikyti tik laikinu, T.Ignatavičius prognozavo, kad Kauno mero Visvaldo Matijošaičio reitingų žemėjimas gali būti ilgalaikis.

„Vienintelis turbūt nelaikinas dalykas, bet tendencija gal ir kažkiek rimtesnė yra, tai iki šiol buvusio labai populiaraus Kauno mero Visvaldo Matijošaičio staigus kritimas žemyn. Jis nusirito per daugiau nei 10 proc. ir panašu, kad gali kristi ir toliau.

Čia tos bėdos dėl apsisprendimo su kuo ir už ką eina jo valdomas verslas, o antras smūgis buvo tas garsusis korupcijos skandalas Kaune“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Kitąmet Lietuvoje vyks savivaldos rinkimai, o stebint tokius žemus Kauno mero reitingus, natūralu, kyla klausimas, kad užims jo vietą. T.Ignatavičius sakė, kad jau dabar, likus metams iki rinkimų, galima pastebėti tam tikrą kovą dėl įtakos zonų antrame pagal dydį Lietuvos mieste.

„Čia nelabai yra ką pridurti, išskyrus tai, kad praėjusią savaitę ir dar šiek tiek anksčiau Seime buvo galima stebėti tokį įdomų, juokingą dalyką, kai tomis Kauno mero bėdomis suskubo naudotis kitos partijos, kitų partijų veikėjai, kurie kaip hienos sulėkė dalintis to būsimo grobio Kaune. Jie bando išpešti naudos sukurdami Seimo antikorupcijos komisijoje laikiną darbo grupę, kuri tirs tas sistemines spragas Kauno miesto savivaldybėje.

Ypač anksčiau V.Matijošaičio Kauną valdę konservatoriai, matyt, bandys atsigriebti, bandys susigrąžinti Kauną. Bet kai kurios priemonės, tas dirbtinis bandymas eliminuoti konkurenciją iš būsimų rinkimų neatrodo gražiai“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ žurnalistas.

Skandalai iki rinkimų nebus pamiršti

Paklaustas apie tai, ar V.Matijošaičio laikas valdžioje jau gali baigtis, „IQ“ žurnalo ir alfa.lt portalo vadovas Ovidijus Lukošius sakė, kad tokias prognozes gali simbolizuoti keli veiksniai. Žinoma, vienas iš jų yra ir žemėjantys reitingai dėl patirtų skandalų.

„Viena, tie skandalai, verslas ima jam vis labiau ir labiau trukdyti. Antra priežastis, turbūt ir jo sveikata. Mes girdėjome istorijų, kad ji nėra labai stipri ir po dviejų kadencijų žmogus gali ir pats nuspręsti pailsėti.

Ir aišku, tas korupcijos skandalas turbūt turės pasekmių, nes iki rinkimų liko ne tiek ir daug – metai, tai be abejo, niekas neužsimirš. Taip pat neužsimirš ir Tilžės fabriko, ypač, jei jis dar dirbs ilgiau, tai aišku, kad oponentai šitą kortą tikrai naudos“, – prognozavo O.Lukošius.

O.Lukošius taip pat pastebėjo, kad būsimų rinkimų metu didžiausios galimybės užimti V.Matijošaičio vietą Kaune yra naujai susikūrusiai Sauliaus Skvernelio partijai „Vardan Lietuvos“ arba konservatoriams. Nors anksčiau V.Matijošaičio ir S.Skvernelio ryšiai buvo ypač glaudūs, tačiau pašnekovo teigimu, įtakos rinkimams tai neturėtų daryti.

„Nemanau, kad jie buvo labai siejami. Taip, jie buvo tandemas visą laiką ir kai S.Skvernelis buvo premjeras tai jautėsi ir turbūt visoms politinėms partijoms. Ypač valstiečiams ir socialdemokratams tai buvo didžiausias košmaras, kurį sapnuodavo, kad V.Matijošaitis ir S.Skvernelis gali susivienyti prieš rinkimus, sukurti bloką, koaliciją ar įsukti V.Matijošaičio judėjimą į S.Skvernelio sąrašą.

Tai atrodė košmaras, nes du tokie mohikanai kaip S.Skvernelis ir V.Matijošaitis iš tikrųjų didelei daliai Lietuvos darytų didelį įspūdį. Bet panašu, kad dabar V.Matijošaitis tampa toksišku netgi S.Skverneliui ir jis, kaip budrus žmogus, manau, bandys tuo pasinaudoti taip pat ir Kaune“, – kalbėjo žurnalo „IQ“ vadovas.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Humanitarinių, socialinių ir menų fakulteto dekanas, politologas Ainius Lašas palankias sąlygas artėjančiuose rinkimuose įžvelgė būtent konservatoriams. Anot jo, Kaunas Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams yra tarsi atraminis miestas.

„Jei mes žiūrime į konservatorius, jų tas įdirbis Kaune yra vis dėlto stiprus, kaip mes bežiūrėtume. Tinklas stiprus, ryšiai stiprūs, žodžiu, bus įdomu, kiek jie galės mobilizuoti. Realiai tai yra kaip ir jų tėvonija, atraminis miestas Lietuvoje.

Aišku, ta situacija yra pasikeitusi, bet įdomu būtų pasižiūrėti tuos reitingus ir netgi įdomiau būtų pasižiūrėti, kaip Kaune jie dėstosi. Ne tik Lietuvos mastu, bet būtent Kaune. Man atrodo, kad čia bus esminiai virsmai ir jie realiai galbūt net indikuos, kas vyks nacionaliniu mastu. Kaunas tokiu atveju tampa visiškai įdomi žaidimų aikštelė“, – svarstė A.Lašas.

Politologas taip pat neatmetė ir svarbaus S.Skvernelio valdomos bei Lietuvos socialdemokratų partijų vaidmens, kurie taip pat kandidatuoja užimti V.Matijošaičio vietą.

„Jeigu V.Matijošaitis pasitraukia ir „Vieningas Kaunas“, kaip mes matome, yra gerokai aptrupėjęs nuo originalios versijos, tai tikėtina, kad jie jau nebesužais to savo žaidimo šiuose rinkimuose.

Tada įdomu, kai atsiveria erdvė kitoms partijoms, kaip pasiskirsto žmonių sentimentai. Aš taip pat manau, kad S.Skvernelis ir konservatoriai čia turi nemažų šansų ir įdomu, ką nuveiks socialdemokratai“, – sakė jis.

„Erdvės ten iš tiesų atsiveria daug, bet matome ne tik Kaune, bet ir visuose didžiuosiuose miestuose partijos yra įklimpusios, įstrigusios kaip rusai Ukrainoje. Čia viskas labai priklausys nuo konkrečių asmenybių. Kas konkrečius politinius šansus turės Kaune, Klaipėdoje, Vilniuje ir Šiauliuose, tikrai yra sunkiai prognozuojama“, – kolegą papildė ir T.Ignatavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.