Teismas antrąkart atideda nuosprendžio paskelbimą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje

Vilniaus apygardos teismas antrą kartą atideda nuosprendžio paskelbimą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

Teismas antrąkart atideda nuosprendžio paskelbimą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas antrąkart atideda nuosprendžio paskelbimą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 11:08 AM

„Paskelbimas atidėtas dėl teisėjos teisėto nebuvimo darbe“, – BNS penktadienį sakė teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Vilniaus apygardos teismas bylą baigė nagrinėti vasarį ir nuosprendį ketino skelbti kovo 28 dieną.

Nuosprendis numatytu laiku nebuvo paskelbtas ir buvo atidėtas savaitei, balandžio 4 dienai. Dabar jo paskelbimas nukeliamas į balandžio 19 dieną.

Šią Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tirtą bylą pirmosios instancijos teismas nagrinėjo beveik ketverius metus – teismui ji buvo perduota 2018 metų balandį, pirmieji posėdžiai įvyko tų metų birželį.

Byloje yra aštuoni kaltinamieji – penki fiziniai ir trys juridiniai asmenys, jiems atstovavo 12 advokatų.

Per tą laiką teismas surengė arti 300 posėdžių, apklausė per 100 liudytojų. Byloje buvo apklausta daugybė esamų ir buvusių politikų: Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas, eksliberalas ir buvęs Europos Parlamento narys Antanas Guoga, buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir kiti.

Prokuratūra prašo dėl papirkimo ir prekybos poveikiu kaltu pripažinti buvusį koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį ir skirti jam pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę.

Buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui prašoma skirti septynerius metus kalėjimo.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai taip pat pateikti dabar Seimo nario pareigas einančiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui bei dviem buvusiems parlamentarams – Gintarui Steponavičiui ir Šarūnui Gustainiui.

Jie, išskyrus G. Steponavičių, kaltinami įvairia forma gavę kyšių iš „MG Baltic“ atstovų už koncernui naudingų politinių sprendimų Seime priėmimą. G. Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu nesant kyšininkavimo požymių.

R. Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Buvusiam „darbiečiui“, Seimo nariui V. Gapšiui prokuroras Justas Laucius pernai lapkritį paprašė taip pat skirti pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę, valstybės naudai išieškoti 27 tūkst. eurų, gautus kaip kyšiai, ir septyneriems atimti teisę eiti pareigas viešajame ir privačiame sektoriuje.

Eksparlamentarui Š. Gustainiui pasiūlyta skirti daugiau nei 28 tūkst. eurų baudą, išieškoti dar 8,7 tūkst. eurų kaip netiesiogiai gautą kyšį, bei atimti teisę eiti pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje penkerius metus.

Kitam buvusiam liberalui ir Seimo nariui G. Steponavičiui prašoma skirti beveik 7 tūkst. eurų baudą ir uždrausti eiti pareigas septynerius metus.

Koncernui „MG Baltic“, pernai vasarą pakeitusiam pavadinimą į „MG Grupė“, kaip juridiniam asmeniui J. Laucius prašo skirti maždaug 1,5 mln. eurų dydžio baudą, Liberalų sąjūdžiui – apie 565 tūkst. eurų baudą, Darbo partijai – beveik 373 tūkst. eurų baudą.

Kaltinamieji ir jų advokatai prašo išteisinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.