Ministerijos siūlo Seimui neapsiriboti „Z“ ir Georgijaus juostelės draudimu: turėtų įtraukti daugiau simbolių

Vidaus reikalų ir Teisingumo ministerijos siūlo Seimui neapsiriboti Rusijos karo Ukrainoje simboliais tapusių raidės „Z“ ir Georgijaus juostelės draudimu.

Georgijaus juostelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Georgijaus juostelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 1:23 PM

Anot jų, Lietuvoje turėtų būti baudžiama už visų totalitarinių ir autoritarinių režimų simbolių naudojimą, ne tik agresijos, bet ir karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui kurstymą, propagavimą.

Tokias pastabas ministerijų atstovai antradienį pateikė Seimo Kultūros komitetui, svarsčiusiam dvi parlamentarų iniciatyvas drausti su Rusijos karine agresija Ukrainoje susijusius simbolius.

Komiteto nariai pritarė visiems siūlymams, palikdami galutinį sprendimą dėl formuluočių priimti pagrindiniam – Seimo Teisės ir teisėtvarkos – komitetui. Būtent dėl jo pasirinkto varianto toliau balsuos visas Seimas.

Teisingumo ministerijos atstovų teigimu, Administracinių nusižengimų kodekse nereikėtų nustatyti baigtinio draustinos simbolikos sąrašo, mat įvairių simbolių reikšmė gali kisti, gali atsirasti ir kitų agresijos palaikymą išreiškiančių ženklų.

„Numatomi tik du konkretūs simboliai, bet puikiai suprantame, kad jau šiandien tų simbolių yra daugiau negu jų buvo pirmąsias agresijos dienas“, – per Kultūros komiteto posėdį sakė Teisingumo ministerijos Baudžiamosios justicijos grupės patarėjas Martynas Dobrovolskis.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, yra daugiau raidžių nei „Z“ ir „V“, simbolizuojančių karinę agresiją vykdančias Rusijos karines pajėgas, pavyzdžiui, taip pat naudojamos raidės „O“, „X“, „A“.

Ministerija siūlo Administracinių nusižengimų kodekse nenurodyti konkrečių simbolių raidėmis ar kitais ženklais, o vartoti bendrą nuostatą – kad atsakomybė taikoma už Rusijos ar kitos valstybės agresorės naudojamų simbolių, siejamų su jos įvykdyta ar vykdoma karine agresija kitų valstybių atžvilgiu, platinimą, naudojimą ar kitokį viešą demonstravimą.

Abi ministerijos taip pat siūlo bausti ne tik už agresijos, bet ir už karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui propagavimą.

„Jei apsiribosime tik karinės agresijos propagavimu, tie žmonės, kurie kels Georgijaus juosteles ir džiaugsis – tikiuosi, to niekada nebus – Bučos tragedija ir kitų miestų žudymais, (gali išvengti atsakomybės – BNS), tai nėra laikoma agresijos nusikaltimais, tai jau pavojingesni nusikaltimai“, – sakė M. Dobrovolskis.

Taip pat raginama greta totalitarinių režimų įrašyti ir autoritarinius.

Seimas svarsto du panašius siūlymus drausti Rusijos invazijos į Ukrainą simboliu tapusią raidę „Z“, Georgijaus juostą. Po pateikimo pritarus jiems abiem Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas turės iš jų padaryti vieną.

Pagal vieną projektą, siūloma Rusijos naudojamą Georgijaus juostą bei invazijos į Ukrainą simbolį „Z“ prilyginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams, o už jų demonstravimą, platinimą skirti 300–500 eurų baudą.

Kitas projektas numato, kad baudos būtų skiriamos ne tik už nacistinių, komunistinių, bet ir kitų autoritarinių režimų simbolių (dvispalvės juodai oranžinės Georgijaus (Šv. Jurgio) juostos, raidžių „Z“ ir (arba) „V“) platinimą bei demonstravimą.

Anot šio projekto, už tai būtų baudžiama nuo 300 iki 700 eurų. Juridiniams asmenims bauda siektų iki 1,2 tūkst. eurų.

Dabar Susirinkimų įstatymas draudžia rodyti Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavas, herbus, uniformas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius, atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himnus.

Georgijaus arba šventojo Jurgio juosta buvo vienas iš carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, tačiau į valdžią atėjus bolševikams tapo nebepageidaujamas. Juostelės vėl prisimintos Antrojo pasaulinio karo metais, atkūrus vadinamuosius gvardijos dalinius – tuomet leista pasižymėjusiems kareiviams nešioti Georgijaus ordinus.

Sovietmečiu šis simbolis vėl nustumtas į periferiją, o 2005-aisiais minint 60-ąsias Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines, jis imtas naudoti Rusijos valstybės mastu.

Simbolis – raidė „Z“ – atsirado pastaruoju metu, Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą.

Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.