Lietuvos kariuomenė sustiprino artileriją: gavo visas 18 savaeigių haubicų

Užbaigtas didžiausias Lietuvos kariuomenės artileriją sustiprinsiantis įsigijimų projektas, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Savaeigė haubica.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Savaeigė haubica.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-06 10:50

Kovą Lietuvai perduota paskutinė 18-ta savaeigė haubica „PzH2000“ („Panzerhaubitze 2000“), tuo užbaigiant 2015 metų rugsėjį pasirašytą sutartį su Vokietijos gynybos ministerija ir aprūpinant Lietuvos kariuomenę viena moderniausių pasaulyje savaeigės 155 mm artilerijos sistemų. 

Šios sistemos perduotos Rukloje dislokuotam mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionui.

155 mm haubicos pakeitė batalione buvusias 105 mm haubicas, galinčias naikinti taikinius maždaug 11 kilometrų atstumu.

Anot KAM pranešimo, savaeigės „PzH2000“ haubicos bataliono efektyvaus šūvio, priklausomai nuo naudojamos amunicijos, nuotolį padidino iki 50 kilometrų. Su „PzH2000“ haubicomis taip pat galima vykdyti ir tiesioginę ugnį, tai yra šaudyti ir naikinti taikinius tiesiu šūviu.

„Karo Ukrainoje metu matome, kad efektyvi artilerija yra vienas svarbiausių gynybos ramsčių, o Lietuvos kariuomenei perduotos haubicos „PzH2000“ neabejotinai sustiprins mūsų kariuomenės gynybinius pajėgumus“, – teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. 

Pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasiekė 2018 metais, savaeigių sistemų pajėgumus Artilerijos bataliono kariai jau išbandė ne per vienas pratybas.

Įgyvendinant „PzH2000“ įsigijimo projektą, Artilerijos batalionas taip pat anksčiau gavo suremontuotus ir pritaikytus ugnies valdymo centrų funkcijai šarvuočius M577, modernizuotus remonto ir evakuacijos tankus BPz2, priešakinių stebėtojų ir oro atakos valdymo įrangą, žemagrindžius vilkikus, amunicijos sunkvežimius, įdiegiama artilerijos valdymo ir vadovavimo sistema ADLER III ir kt. 

Lietuvos kariuomenės netiesioginės ugnies paramos pajėgumų stiprinimo projektui skirta 58,3 mln. eurų.

Šios lėšos panaudotos technikai įsigyti, modernizuoti, personalui apmokyti, haubicoms pritaikytai karinei infrastruktūrai sukurti. 

155 mm savaeigė haubica „PzH2000“ yra viena moderniausių serijiniu būdu gaminamų haubicų pasaulyje. Ši lauko artilerijos sistema pradėta gaminti 1999 metais Vokietijoje. Šiandien šiais savaeigiais pabūklais yra taip pat ginkluotos Vokietijos, Nyderlandų, Graikijos, Italijos, Kroatijos ir Kataro kariuomenės. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.