Dėl komentarų apie LGBT žmones internete – vyrams iš Klaipėdos tūkstantinės baudos ir įkalinimas

Žmonių užgauliojimas internete nėra žodžio laisvė – teismai ėmė skelbti nuosprendžius neapykantos prieš gėjus kurstytojams. Vienas klaipėdietis piniginę patuštins beveik 1700 eurų, o kitas pasiųstas už grotų 3 mėnesiams.

Homoseksualūs asmenys viešojoje erdvėje sulaukia užgauliojimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Homoseksualūs asmenys viešojoje erdvėje sulaukia užgauliojimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Homoseksualūs asmenys viešojoje erdvėje sulaukia užgauliojimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Homoseksualūs asmenys viešojoje erdvėje sulaukia užgauliojimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Homoseksualūs asmenys viešojoje erdvėje sulaukia užgauliojimų.<br>kiti
Homoseksualūs asmenys viešojoje erdvėje sulaukia užgauliojimų.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 8:57 PM

Klaipėdietis Mindaugas Buikus nuosprendį dėl netradicinės seksualinės orientacijos asmenų viešo niekinimo ir neapykantos skatinimo išgirdo po 8 metų.

Prokurorai buvo atsisakę pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau šios istorijos teko imtis po Europos žmogaus teisių teismo sprendimo.

Siūlė užmėtyti plytomis

Nukentėjęs vyras 2014 m. gruodį į socialinius tinklus įkėlė nuotrauką, kurioje – du besibučiuojantys vaikinai. Vienas jų – jis pats. Jis visiškai nesitikėjo, kad ta nuotrauka ką nors suerzins ir sulauks 800 komentarų.

Kai kurie komentarai buvo ypač žiaurūs – kviesta vaikinus užmėtyti plytomis, siųsti į krematoriumą ar tiesiog žudyti.

Kitas nuotraukoje buvęs vaikinas teisme teigė, kad dėl to labai neišgyveno, nors atvaizdas ir buvo įkeltas be jo sutikimo: artimieji žinojo apie jo seksualinę orientaciją.

Tačiau pasipylę bjaurūs komentarai ir jį sujaudino.

Įvyko pasaulėžiūros lūžis

Teisiamasis M.Buikus savo kaltę pripažino ir nurodė, kad komentaras, kuriame niekinami du jaunuoliai, buvo parašytas prieš aštuonerius metus. Jis tiesiog buvo dar nesubrendęs ir išsakė savo tuometę nuomonę.

Bėgant laikui vyko jo pasaulėžiūros lūžis – vyras dirba vienoje didžiausių pasaulio kompanijų, darbe tenka dažnai bendrauti su homoseksualiais žmonėmis, tačiau nieko bloga jiems nejaučia, gerai sutaria.

Vyras aiškino, kad negalėtų kilti karjeros laiptais, jeigu nesutartų su homoseksualiais žmonėmis.

Dėl savo elgesio teisme jis nuoširdžiai gailėjosi, tikino suprantąs, kad tuomet spontaniškai išreikšta jo nuomonė įskaudino nukentėjusiuosius.

Po incidento jis esą neturėjo galimybės atsiprašyti užgautųjų – nežinojo jų adresų ar telefono numerių, o paskyra buvo užblokuota. Nukentėjusiųjų jis atsiprašė neseniai, kai buvo atnaujintas ikiteisminis tyrimas. Tada parašė atsiprašymo laišką, išsiuntė jį tyrėjai ir prokurorei ir paprašė, kad perduotų nukentėjusiesiems.

Kaltės nepripažino

Dar vieną nuosprendį panašioje patyčių byloje Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė praėjusią savaitę.

Už viešą žmonių grupės niekinimą dėl seksualinės orientacijos 26 metų Algimantas Suveizdis siunčiamas trims mėnesiams už grotų.

Klaipėdietis pernai rugsėjo 7-osios rytą vienoje internetinėje svetainėje, kurioje buvo įdėta nuotrauka iš LGBTQ+ eitynių, parašė įžeidų komentarą, kuriame propaguojama tam tikrų asmenų naikinimo idėja, teigiama, kad jie yra neverti gyventi.

Kaltinamasis savo kaltės nepripažino.

A.Suveizdis aiškino, kad tą rytą nubudęs naršė internete ir pamatė nuotrauką, kurioje užfiksuota grupė žmonių su vaivorykštės spalvos vėliavomis, jau buvo prirašyta nemažai visokių komentarų.

„Mano dėmesį atkreipė po ta nuotrauka parašyta frazė: mes esame visur.

Todėl ir parašiau tą nesąmonę – tai buvo juokelis. Ir kitiems tą dieną juokelių tikriausiai parašiau“, – teisme kalbėjo kaltinamasis.

Jis aiškino, kad jo tekste esantis žodis „granata“ – tai ne sprogstamasis užtaisas, o vaisius.

Apie LGBTQ+ veiklą jis esą nieko nežino. Mano, kad vaivorykštės spalvos vėliavą naudoja žmonės, kurie negali sukurti šeimos. Turėjo kelis tokius pažįstamus, bet sužinojęs apie jų lytinę orientaciją nebebendrauja.

Vyras sakė tąkart nesupratęs, kad komentaras parašytas viešai, manė, kad tai galės matyti tik jo draugų grupė, prašė atsižvelgti į tai, kad jis nėra piktybiškas žmogus.

Ir apskritai tai tebuvo pokštas: jis nenorėjo nieko užgauti, paniekinti arba įžeisti.

Supratęs, kad komentaras blogas, jį vėliau ištrynė.

Bausmę teko padidinti

Tačiau, teismo nuomone, tokia kaltinamojo versija paneigta byloje surinktais įrodymais. Teismo ekspertai nusprendė, kad komentare propaguojama tam tikrų asmenų naikinimo idėja, nors ir neraginama imtis kokių nors konkrečių veiksmų.

Nesantaikos kurstytojui A.Suveizdžiui buvo skirtos 45 paros arešto.

Pernai lapkritį už viešosios tvarkos pažeidimą jis buvo nuteistas 12 mėnesių laisvės apribojimo, įpareigojant 9 mėnesius dalyvauti elgesio pataisos programoje, pradėti dirbti arba mokytis.

Vėliau ši bausmė pakeista į 90 dienų arešto. Subendrinus abi bausmes vyrui už grotų teks praleisti tris mėnesius.

Teismo slenkstį mins ir krepšininkas

Dar viena byla dėl gėjų įžeidinėjimo bus nagrinėjama Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmuose. Kaltinamasis – profesionalus krepšininkas 29 metų Karolis Guščikas, žaidžiantis „Pieno žvaigždžių“ komandoje.

Jis prieš septynerius metus socialiniame tinkle po nuotrauka, kurioje bučiuojasi du vyrai, parašė komentarą: „Invalidai fuuj sudegint juos.“ Šią savo ir draugo nuotrauką į savo feisbuko profilį įdėjo vienas homoseksualus vaikinas.

Lietuvos gėjų lyga paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Iš pradžių pareigūnai jokio nusikaltimo neįžvelgė ir ikiteisminio tyrimo nepradėjo. Tačiau tai padaryti privertė Europos žmogaus teisių teismas, nusprendęs, kad „pareiškėjams nebuvo suteiktos veiksmingos vidaus teisinės gynybos priemonės, kuriomis jie būtų galėję apginti teisę į privatų gyvenimą, kuri buvo pažeista dėl diskriminacijos seksualinės orientacijos pagrindu“.

Prokuroras prašo krepšininką K.Guščiką pripažinti kaltu ir skirti jam 2520 eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.