Buvęs kariuomenės vadas įvertino, kada Ukraina galėtų pereiti į puolimą: reikia tik vieno

Sėkmingai ukrainiečių gynybai nuo rusų karių, o vėliau – ir puolimui, reikalinga savo oro erdvės kontrolė, be kurios kalbėti apie visišką ukrainiečių pergalę kare neišeina, teigė buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus. Todėl, anot jo, Vakarai turi būti gerokai ryžtingesni teikdami ginkluotę Ukrainai.

Karas Ukrainoje, Černigovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Černigovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valdas Tutkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Tutkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karas Ukrainoje, Charkovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Charkovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 11, 2022, 4:01 PM

Pokyčiai rusų kariuomenėje

Sekmadienį skelbta, jog Rusijai perorientuojant puolimą Rytų Ukrainos kryptimi, palydovai užfiksavo keliolikos kilometrų ilgio rusų karinės technikos koloną, judančią iš šiaurės.

V.Tutkaus teigimu, rusų kariuomenės planas šiuo metu yra aiškus.

„Rusijos kariuomenė nesugebėjo išsilaikyti Šiaurės Ukrainoje, o tos pasakos, kad reikia persigrupuoti, nelabai tinka. Jie nesugebėjo išlaikyti savo pozicijų, buvo priversti pasitraukti, ir atitinkamai visa jėga dabar permesta į Rytų ir Pietų Ukrainą.

Toji kolona akivaizdžiai rodo, kad rusai neplanuoja atsisakyti savo agresyvių planų Ukrainos atžvilgiu, tačiau juos koreguoja. Matyt, tuose planuose Kijevo jau nebėra, bet tebėra Rytų Ukraina, nors žinome, kad didelę dalį Rytų Ukrainos tebekontroliuoja Ukrainos kariuomenė.

Rusijos kariuomenė persigrupuoja, tam tikri vadai pakeisti, yra nauja vadovybė, greičiausiai atsiras nauja strategija, bet jų tikslas turėtų būti išeiti į administracines Donecko ir Luhansko ribas, ko šiandien jiems padaryti nepasisekė“, – kalbėjo buvęs kariuomenės vadas.

Rusų kariuomenės taktikos pokyčių V.Tutkus nesitiki.

„Labai abejočiau, kad rusai pakeis savo taktiką, nes naujų pajėgumų pas juos neatsirado – ką turėjo, tą ir turi. Kažkiek persigrupuos, kažkiek rezervų pritrauks, bet kad stipriai padidins savo kovinę galią, aš šiek tiek abejoju“, – tikino jis.

Tuo metu naujo karo prieš Ukrainą vado, Aleksandro Dvornikovo, paskyrimas, anot V.Tutkaus, išduoda V.Putino desperaciją.

„Kada Hitleris pradėjo patirti nesėkmės Antrajame pasauliniame kare, jis pradėjo nuo atpirkimo ožių, pakardamas už blogą informaciją.

V.Putinas nuima vieną vadą ir pastato kitą tikėdamasis, kad tai kažką pakeis. Matau desperatišką Rusijos vadovybės konvulsiją, tikėjimą, kad vienas ar kitas generolas staiga pakeis situaciją“, – įvertino jis.

Esminis momentas – oro kontrolė

Nepaisant šiuo metu jau siunčiamos paramos Ukrainai, buvęs karuomenės vadas įsitikinęs, kad Vakarai turėtų būti ryžtingesni teikdami Ukrainai ginkluotę.

„Suteikti aviaciją, rimtą priešlėktuvinę ginkluotę, kovos sraigtasparnius. Tam, kad ukrainiečiai sėkmingai gintųsi, o perspektyvoje – ir pultų, nes dabar laikas apie tai irgi pradėti galvoti, jiems reikalingas viešpatavimas ore, ko jie šiandien neturi. Kol jie to neturės, kalbėti apie pilną pergalę, matyt, nelabai išeina“, – kalbėjo V.Tutkus.

Anot jo, visiškai realu, kad iš Vakarų gavę reikiamą ginkluotę, ukrainiečiai galėtų atsiimti Donecką, Luhanską ir Krymą.

„Šiai dienai matau, kad jų planai yra arti idealių. Kada galėtų pereiti į puolimą? Būtų gerai neduoti rusams persigrupuoti. Bet jeigu Ukraina neturi oro (kontrolės – aut.past.), jie negali paleisti savo kolonų, pergrupuoti pajėgumų, nes iš oro jie sunaikinami praktiškai be rimtesnių dalykų.

Apie ukrainiečių puolimą būtų galima kalbėti po to, kai Ukraina atstatys savo oro erdvės kontrolę. Pergrupuos savo kariuomenę, ir apsisrpęs dėl jų tikslo. Doneckas, Luhanskas ir Krymas, mano kariniu požiūriu, šiandien yra realu, tik reikia jiems padėti“, – pabrėžė jis.

Tuo metu vertindamas ukrainiečių sėkmę kovoje prieš rusų kariuomenę V.Tutkus išskyrė tris faktorius.

„Ukrainos kariuomenė nuo 2014-2015 metų stipriai išaugo profesionaliai – tai yra patyrę karinininkai, seržantai, kurie kariavę – kariavęs karys labai stipriai skiriasi nuo nekariavusio. Pirmiausiai yra jų profesionalumas.

Antras momentas – jų kariuomenė per tą laiką gavo pakankamai daug modernios ir geros ginkluotės, ypač daug jos gavo prieš pat karą – ir tebegauna. Mano vertinimu, jų pajėgumai šiandien yra daug didesni už Rusijos kariuomenės pajėgumus.

Trečias momentas – patriotizmas ir atsidavimas savo valstybei. Mano manymu, ukrainiečiai šiandien kovoja ne tik už savo teritoriją, bet už teisę vadintis ukrainiečiais. Jie puikiai supranta, kad jeigu rusas laimės, tai jų pasaulio žemėlapyje gali nelikti. Ir dėl šito jie žūsta, aukojasi ir kovoja iki paskutinio. O rusų karys motyvacijos neturi, nesupranta, ką ten daro“, – įvertino V.Tutkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?