Konservatoriams auginant reitingus – politologės verdiktas: G. Landsbergis turėtų susirūpinti

Naujausios apklausos duomenimis, prieš mėnesį nukritę į antrą reitingų lentelės vietą valdantieji konservatoriai susigrąžino lyderio poziciją, o opoziciniai demokratai aplenkė socialdemokratus.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 11, 2022, 7:37 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 8:49 AM

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė teigė, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali išauginti aktyviausiai prie pagalbos karo kamuojamai šaliai prisidedančių politikų vertinimus. Tačiau tokio efekto, anot jos, neturėtų tikėtis taip pat aktyviai Ukrainos klausimu dirbantis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis – politologės vertinimu, jis ir toliau turėtų išlikti vienu nepopuliariausių šalies politikų.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ R.Urbonaitė įvertino populiariausių partijų lentelę ir kokių pokyčių politikai gali tikėtis ateityje.

Prognozės išsipildė

„Delfi“ užsakymu bendrovės „Spinter“ atliktos apklausos duomenimis, kovą už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus būtų balsavę 13,1 proc. apklausos dalyvių, vasarį tokių buvo 12 procentų. Konservatoriai savo rezultatą pagerino paklaidos ribose.

Šiais metais įkurta Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ užkopė į antrą lentelės vietą – per rinkimus ji sulauktų 10,7 proc. rinkėjų palaikymo (vasarį – 8,7 proc.).

Į trečią vietą nukritusi opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) atsilieka minimaliai – palaikymą jai nurodė 10,2 proc. respondentų (vasarį – 12,2 proc.).

Politologės R.Urbonaitės teigimu, pirmos trys populiariausios partijos iš esmės yra vienoje linijoje, nes, įvertinus 3 proc. paklaidos ribą į vieną ar kitą pusę, partijų išsidėstymas lentelėje galėtų būti visiškai kitoks.

Vis dėlto, anot R.Urbonaitės, daugiausiai pozityvių tendencijų šiuo metu turi valdantieji konservatoriai.

„Pozityvus kitimas šiuo metu gali atsirasti konservatorių reitinge, nes iš esmės išsipildė tai, ką jie ilgą laiką prognozavo. Rusijos grėsmė, apie kurią jie ilgai kalbėjo ir dėl kurios nemažai oponentų juos kritikavo, esą konservatoriai labai eskaluoja tą klausimą ir be Rusijos nieko nemato, tapo realiai įvykusiu faktu – jau antrą mėnesį stebime, ką išgyvena Ukraina, ir tas košmaras tęsiasi.

Dabar konservatoriai gali sakyti aiškiai, kad mes kalbėjome apie tai, daug dėmesio tam skyrėme, darėme tai ne veltui“, – įvertino politologė.

Nepaisant to, R.Urbonaitė pabrėžė Lietuvoje vis dar nesibaigusias problemas kaip kainų kilimas, liekamieji reiškiniai dėl COVID-19, kurios tikrai neleis valdančiųjų reitingams kilti į palubes.

„Apskritai, tikėtis, kad partijų reitingai labai kis, nereikėtų, nes politinės partijos kaip institucijos Lietuvoje vertinami labai blogai. Pavyzdžiui, „Vilmorus“ reitinguose partijos yra pačioje paskutinėje eilutėje pagal pasitikėjimą institucijomis. Labiau tikėčiausi pozityvių pokyčių personaliniuose, bet ne partijų, reitinguose“, – pastebėjo ji.

R.Urbonaitė svarstė, kad premjerės Ingridos Šimonytės, prezidento Gitano Nausėdos bei krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko reitingai galėtų dar pakilti.

Tačiau taip pat aktyviai į Ukrainos klausimus įsitraukusio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio vertinimas, anot jos, vis tiek reikšmingai nekils – jis vis tiek turėtų išlikti vienu nepopuliariausių politikų Lietuvoje.

„G.Landsbergio reitingas visada buvo toks žemas. Žmonės, kurie nemėgo G.Landsbergio, nebuvo tie, kurie neturi nuomonės. Kai yra daug neturinčių nuomonės, galima sužaisti, pervilioti žmones į savo pusę. Bet su G.Landsbergiu žmonės turėdavo kategorišką nuomonę prieš, o tokius įtikinti persigalvoti, patraukti į savo pusę, yra labai sudėtinga, tam tikrais atvejais ir neįmanoma“, – įsitikinusi ji.

Tuo metu vertindama kelis mėnesius stebimus socialdemokratų partijos reitingų pokyčius R.Urbonaitė teigė, jog su Vilijos Blinkevičiūtės grįžimu iškilusi partija jau turėtų sunerimti.

„Vertinant pagal pusmečio pokyčius bendros tendencijos rodo, kad socdemų situacija yra stabiliai blogėjanti. Pačios V.Blinkevičiūtės reitingų supurtymas yra blėstantis, o jokios pamainos jie nesuranda, kaip vėl atsidurti dėmesio centre. Kitas dalykas, jie turi daug konkurencijos“, – pastebėjo R.Urbonaitė.

Jos teigimu, socialdemokratai dėl rinkėjų konkuruos ne tik su nauja Sauliaus Skvernelio partija ar valstiečiais – itin daug socdemų elektorato persidengia ir su Darbo partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.