LVAT pirmininkas: neradus sutarimo su Prezidentūra, teisme dėl krūvio stringa bylos

Neradus sutarimo su Prezidentūra, kaip spręsti dėl migrantų krizės išaugusį krūvį, Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme (LVAT) bylų nagrinėjimas atsilieka beveik metus, nagrinėjamos vien užsieniečių bylos, sako jo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Gintaras Kryževičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintaras Kryževičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 8:32 AM

LRT jis teigė, kad problema dėl augsiančio krūvio buvo keliama dar praėjusių metų vasarą. Jau tuomet, pasak pirmininko, krūvis teisme buvo maksimalus.

Jis kreipėsi į Teisėjų tarybą, siūlydamas suformuoti dvi papildomas teisėjų kolegijas. Taryba tam pritarė, tačiau nepavyko rasti sutarimo su Prezidentūra.

„Per tą laiką vyko susitikimai su prezidento Teisės grupės žmonėmis, bet ėmė vis didesnė neviltis. Sakiau, kad artėjame prie tokios dienos, kai sustos visos mūsų piliečių nagrinėtinos bylos ir bus nagrinėjamos tik užsieniečių bylos, nes mes būsime nepajėgūs. Taip ir įvyko – mes jau antrą mėnesį nagrinėjame tik užsieniečių bylas“, – LRT sakė G. Kryževičius.

Jis taip pat kritikavo Prezidentūros požiūrį į teismų sistemą, teigdamas, jog prezidento patarėjai „elgiasi maždaug kaip pagrindinio akcininko atstovai valstybinėje įmonėje“.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja, prezidentūros Teisės grupės vadovė Jūratė Šovienė LRT tvirtino, kad padidėjęs darbo krūvis dėl migrantų bylų turėtų būti sprendžiamas laikinai perkeliant teisėjų iš vieno teismo į kitą, o jeigu problema dėl darbo krūvio sisteminė, būtina rasti jos priežastis.

Ji sakė nepritarianti teisėjų skaičiaus LVAT didinimui.

Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė LRT sakė, kad taryba palaikė G. Kryževičiaus siūlymus didinti teisėjų skaičių teisme, tačiau Prezidentūra su tokiomis iniciatyvomis nesutiko.

BNS primena, kad krūviai teismuose išaugo dėl į Lietuvą plūstančių neteisėtų migrantų srautų iš Baltarusijos. Negavę prieglobsčio, jie turi teisę sprendimą skųsti teismams.

Kovo pabaigoje Seimas, atsižvelgdamas į prezidento siūlymą, trims mėnesiams perkėlė į LVAT penkis Lietuvos Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų teisėjus.

J. Šovienė tuomet teigė, jog teismo krūvis yra gerokai padidėjęs dėl užsieniečių antplūdžio ir objektyviai padidėjusio užsieniečių teisinės padėties bei prieglobsčio bylų skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.