Seimas apsisprendė dėl tautybės pakeitimo asmens dokumentuose supaprastinimo

Seimas ketvirtadienį skubos tvarka pritarė projektui, kuriuo siekiama supaprastinti tautybės pakeitimo asmens dokumentuose tvarką.

Lietuvos respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 12:10 PM

Už projektą balsavo 87 Seimo nariai, prieš – 13, susilaikė 26 parlamentarai.

Nutarta, kad duomenys apie tautybę būtų keičiami ar šiais duomenimis būtų papildomas civilinės būklės aktų įrašas, jeigu asmuo nori pasirinkti vieno iš savo tėvų ar senelių tautybę.

Jeigu tėvai pageidautų keisti vaiko duomenis apie tautybę ar jais papildyti gimimo įrašą, duomenys apie vaiko tautybę galėtų būti keičiami į tėvų ar tėvų susitarimu į vieno iš tėvų, kai tėvų tautybės skirtingos, tautybę ar analogiškai papildomas civilinės būklės aktų įrašas, jeigu vaiko duomenys apie tautybę nebuvo įrašyti.

Pakeitimais taip pat sudaromos sąlygos išbraukti duomenis apie tautybę. Vaiko duomenys apie tautybę galėtų būti išbraukti tik tėvų susitarimu.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Seime narė Laima Nagienė akcentavo, kad šis projektas padėtų spręsti realias situacijas, kai asmuo nori pasirinkti savo tėvų ar senelių tautybę, kuri jam yra priimtina.

„Pasisakau už, nes realiai žinoma, kad kartais vaikas nori turėti savo tėvų ar senelių tautybę ir susigrąžinti. Yra dalis gimusių ir užsienyje skirtingų tautybių asmenų ir vaikas galvoja, kad jo kita turėtų būti tautybė. Ir kai sueina pilnametystė, tikrai teisinga yra pasirinkti tą tautybę, kuri jam yra priimtina“, – sakė L. Nagienė.

Visgi Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis laikėsi kitokios pozicijos. Parlamentaras teigė, kad šis projektas kelia realią grėsmę Lietuvos valstybei.

„Iš tikrųjų šitokio projekto nereikėtų priiminėti, nes tai yra reali grėsmė mums patiems kaip valstybei. Aš manau, kad bus galimybė keisti (tautybę – ELTA) vos ne kiekvieną savaitę. Bet, matyt, valdančioji dauguma yra nusprendusi tokį projektą teikti ir palaikyti. Tai lieka tikėtis, kad rugsėjo arba spalio mėnesį nereikės ateiti su nauju projektu ir stabdyti tokio dalyko“, – savo nuomonę posėdžio metu išsakė jis.

ELTA primena, kad Seimas šių metų pradžioje įteisino originalią vardų ir pavardžių rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis asmens dokumentuose. Įstatymas numato, kad dokumentuose galės būti įrašytos W, X, Q raidės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?