Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Lietuvos gyvenimas.<br> lrytas.lt koliažas.
 Lietuvos gyvenimas.<br> lrytas.lt koliažas.
A.Ziabkaus nuotr.
A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Apr 16, 2022, 7:25 AM

Būdviečiai

Šakių rajono kaime gyvenanti Ona Saltienė atšventė 100 metų jubiliejų. Trijų vaikų motina, gausaus anūkų, proanūkių ir proproanūkių būrio močiutė sulaukė daugybės sveikinimų.

Bendrauti ir pajuokauti mėgstanti senjora kilusi iš Plokščių. Šiame kaime ji baigė pradžios mokyklą – jos pastatas prieš kiek laiko buvo perkeltas į Rumšiškių liaudies buities muziejų. O.Saltienė visą gyvenimą sunkiai dirbo: jaunystėje – pas ūkininką, kolūkių laikais – laukininkystės brigadoje.

Ožkabaliai

Vilkaviškio rajono kaime gyvenančią šeimą ketvirtadienį ištiko kraupi nelaimė – žaisdamas mirtinai susižalojo 6 metų berniukas. Kaip įvyko tragedija, niekas nepastebėjo.

Spėjama, jog ant sūpynių supdamasis berniukas įkišo galvą į šalia kabančio krovinių tvirtinimo diržo kilpą ir netyčia pasismaugė. Atvykę medikai diržą rado nupjautą, tačiau vaiko gyvybė buvo užgesusi.

Klaipėda

Liepos 13–17 dienomis uostamiestyje vėl vyks „Europiada“ – tarptautinis folkloro kultūros festivalis, suburiantis tūkstančius šokėjų ir dainininkų iš visos Europos. Ši įspūdinga šventė Klaipėdoje jau vyko 2009 metais ir buvo puikiai įvertinta. Tąkart Klaipėdoje svečiavosi 4000 dalyvių iš 27 valstybių.

Antrasis kartas – išskirtinis pasiekimas, nes paprastai festivalis į jau aplankytą miestą grįžta itin retai. Šiemet tikimasi sulaukti 2000 dalyvių iš 16 Europos valstybių.

Pradedamas tvarkyti miesto centre, tarp Liepų ir S.Daukanto gatvių, esantis skulptūrų parkas. Ši pamėgta poilsio zona turėtų atgimti per dvejus metus, darbai kainuos 3 mln. eurų.

Skulptūrų parkas užima beveik 10 hektarų plotą. Čia yra daugiau kaip šimtas akmens skulptūrų.

1820 m. čia buvo įkurtos miesto kapinės. Dauguma palaikų iškelta, bet kai kurie mirusieji dar ilsisi čia. Pirmajame darbų etape numatoma sutvarkyti želdinius, išardyti senąją infrastruktūrą, įrengti pėsčiųjų takus, vaikų žaidimų aikštelę, sutvarkyti vandentiekio tinklus, įrengti laistymo sistemą.

Bijeikiai

Anykščių rajone, Mūšėjaus ežere, Utenos gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai vėlyvą vakarą sučiupo jiems žinomą brakonierių.

Vyras įkliuvo septintąkart, kai tamsoje valtimi nusiyręs į ežerą maždaug po pustrečios valandos į krantą grįžo su 16 statomų tinklų.

Brakonierius neteisėtai sugavo 16 lydekų, 12 sterkų, 13 karšių, 2 karpius, 7 kg ešerių ir beveik 3 kg kuojų. Pareigūnų teigimu, gamtai padaryta 8366 eurai žalos. Brakonieriui gresia 120–300 eurų administracinė bauda, bus konfiskuota žvejybos įranga bei valtis.

Kavoliškis

Rokiškio rajone po buvusių dirbtuvių teritoriją su draugėmis vaikštinėjanti 13 metų paauglė įkrito į neuždengtą nuotekų šulinį. Iš žemės kyšojo tik nedidelė šulinio dalis, todėl mergaitė nepastebėjo atviros angos.

Nors gylis tesiekė vos kelis metrus, savomis jėgomis nelaimėlė nesugebėjo išsiropšti.

Šulinyje ant dugno buvo prisikaupę nedaug vandens. Nelaimėlės draugės iškvietė pagalbą. Atvykę ugniagesiai greitai ištraukė nelaimėlę. Mergaitei nieko rimta nenutiko.

Pasvalys

Moterį sudomino internete pasirodęs skelbimas apie parduodamą butą. Į žinutę pardavėjas greitai atsakė, net nusiuntė kelias nuotraukas ir tikino, kad yra daug pirkėjų. Už trijų kambarių butą jis prašė 27 tūkst. eurų – keliais tūkstančiais mažiau nei rinkoje.

Moterį suviliojo ir tai, kad pardavėjas sutiko, kad visa pirkinio kaina būtų sumokėta ne iš karto, o dalimis. Net neapžiūrėjusi buto moteris į nurodytą banko sąskaitą pervedė 300 eurų avansą.

Buvo sutarta susitikti po kelių dienų ir sutvarkyti dokumentus, tačiau pardavėjas dingo.

Kvaitulio apimtas pusamžis vyras kempinge išdaužė devynis vieno namuko langus, sulaužė dušo kabiną, vandens čiaupus, elektrinę rankšluosčių džiovyklę, sugadino vandens šildytuvą ir apdaužė sienas.

Dingo pagalvių užvalkalai, lempos gaubtai, kilimėlis, tualetinis laikiklis, elektrinis virdulys. Vėliau šie daiktai buvo rasti kitame namelyje, į kurį nepažįstamasis kažkodėl juos buvo pernešęs. Policininkai sulaikė po kempingo teritoriją klaidžiojantį vyrą. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė apie 1,5 promilės.

Marijampolė

Didelė dalis marijampoliečių, sulaukę žinios, kad mieste pastatyta 17 tekstilės atliekų konteinerių, sureagavo bemaž vienodai: „Pagaliau.“

Gyventojai ne vienus metus priekaištavo įvairioms instancijoms, kad nėra tokių konteinerių, nors raginami gyventi tvariai.

Savivaldybės šiemet mieste žada pastatyti dar 20 tekstilės konteinerių.

Vaškai

Pasvalio rajone skaudžiai baigėsi 13 metų paauglio pasivažinėjimas keturračiu motociklu. Kartu su jaunu motociklininku važiavo ir girtas jo 38 metų tėvas. Vaikas sėdėjo priekyje, tėvas – už nugaros. Patirties neturintis jaunasis motociklininkas lauko keliuke nesuvaldė motociklo, nuvažiavo į griovį ir apvirto.

Vaikui nieko nenutiko, tačiau keleiviui lūžo ranka. Keturratis neįregistruotas, nedraustas ir be techninės apžiūros.

Vilkaviškis

Mieste baigiama tvarkyti rekreacinė teritorija prie Šeimenos upės. Gyventojai jau gali įvertinti naujovę – tiltus po tiltais, skirtus pėstiesiems.

Vienas tiltas sujungė naujas erdves su miesto sodu, kitas pastatytas po Gedimino gatvėje esančiu tiltu. Rekreacinėje teritorijoje įrengtas apšviestas dviračių takas, suoliukai, terasos, pramogų erdvė.

Kalviškiai

Netoli Visagino esančiame kaime baigtas restauruoti paminklas Vytautui Didžiajam, kurio nišoje stovi šv.Marijos statulėlė. Pastarąją atnaujino Visagino kultūros centro dailidė P.Belousovas. Šis paminklas 1931–1932 m. už vietos gyventojų aukas buvo statomas Vytauto Didžiojo 500-ųjų metinių proga.

Žmonės triūsė beveik metus – paminklas iškilo 16 metrų. Tuometė lenkų valdžia pareikalavo nuimti lentelę su patriotiniu lietuvių užrašu, tačiau žmonės pasipriešino, pašventino kryžių.

Kazlų Rūda

Pastaruoju metu Suvalkijos krašte ėmė siautėti kapų plėšikai, nuo paminklų grobiantys metalo kryžius bei papuošimus. Vandalai neaplenkė ir naujųjų Kazlų Rūdos kapinių.

Policija gavo pranešimą, jog nuo 2003-iaisiais pastatyto paminklo Tauro apygardos partizanams nulaužtas žalvarinis kryžius.

Anksčiau kitoje vietoje stovėjęs šis paminklas buvo kelis kartus nuniokotas.

Anykščiai

Prieš tris savaites prie A.Baranausko ir A.Vienuolio muziejaus stipraus vėjo gūsiai nulaužė paskutinį, 12-ąjį, beržą.

Juos 1875-aisiais pasodino iš tremties Sibire po 12 metų grįžę poeto broliai Anupras ir Jonas.

Muziejaus darbuotojai pastebėjo, kad nulūžusį beržą tuoj pat pamėgo didysis dančiasnapis.

Muziejaus darbuotoja K.Rudokaitė, pasitarusi su ornitologais, nusprendė retą paukštį aprūpinti būstu. Anykštėnas Andrius Bimba kartu su sūnumi Bernardu sukalė inkilą ir įkėlė jį į stuobrio viršūnę. Dančiasnapė patelė jau įsikūrė inkile.

Molėtai

M.Apeikytės gatvėje Pastovio ežero pakrantė virto Kiškių slėniu, Jaunimo aikštė – Velykų aikšte, o „Žvejo batų“ skulptūros pašonėje įkurtas Atgimimo krantas.

Savivaldybės aikštė laikinai galės būti vadinama tikrų tikriausiu Pavasario skveru – čia vėl pradeda veikti miesto fontanas.

Panevėžys

Ankstų rytą J.Zikaro gatvėje įžūliai buvo apvogtas baldus atsivežęs vyras.

Baldus jis buvo susikrovęs į tentu dengtą lengvojo automobilio priekabą. Kadangi buvo sudėtinga įvažiuoti į ankštą aikštelę prie namo, vyras mašiną paliko gatvėje.

Tik sunešęs baldus į namus jis pastebėjo, kad trūksta kelių dalių.

Nukentėjusiojo manymu, vagys pasidarbavo tuomet, kai jis nešė baldus į namus. Nors priekaba ir dengta tentu, durys nerakinamos. Pavogtas baldų dalis vyras įvertino 600 eurų.

Panevėžys

Į medikų rankas pateko iš sūpynių iškritęs 7 metų vaikas. Tądien mažasis nelaimėlis žaidė Skaistakalnio parke įrengtoje naujoje vaikų žaidimų aikštelėje. Vaikui supantis sūpynėse, kai išsisiūbavus pakylama aukštyn, o paskui leidžiamasi žemyn, priėjo nepažįstamas vyras.

Manydamas, kad vaikui stinga jėgų gerai išsisupti, jis nutarė pagelbėti. Sugriebęs už sūpynių vyras ėmė supti. Vis dėlto po vieno tokio supimo vaikas neišsilaikė ir iškrito iš sūpynių. Net dvejose vietose jam lūžo ranka. Vaiką supusio vyro policija dar nenustatė.

Panevėžys

Naktinis žygis į gėrimų parduotuvę dviem 13 metų ir 18 metų jaunuoliams baigėsi nesėkme. Į S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančią parduotuvę jie brovėsi vėlų vakarą.

Išdaužę stiklą jie taip ir nespėjo įsibrauti į vidų, kai suveikė apsaugos signalizacija. Vagišiai pasileido tuščiomis rankomis bėgti, bet netoli nusikaltimo vietos buvo sučiupti pareigūnų.

Vėžionys

Šalia Kupiškio esančiose mariose įkliuvo brakonieriavę du kupiškėnai. Brakonieriai žuvis gaudė statomais tinklais, o toks žvejybos būdas draudžiamas.

Pažeidėjai buvo sulaikyti su įkalčiais. Tinkluose buvo įsipainioję sterkai, ešeriai ir karosai. Laimikis svėrė per 4 kilogramus. Vien gamtai padaryta žala siekia beveik 3,7 tūkstančio eurų. Abiem brakonieriams gresia baudos iki 300 eurų. Taip pat numatytas valties ir tinklų konfiskavimas.

Palanga

Velykoms didžiausias pajūrio kurortas jau tryliktą kartą pasipuošė milžiniškais margučiais – 2 metrų aukščio ir apie pusantro metro skersmens iš putplasčio pagamintais kiaušiniais. Kasmet jie išmarginami pagal įvairią tematiką. Dažniausiai tai būna kaimyninių valstybių, Lietuvos regionų tautiniai raštai. Neretai margučių alėja tampa ir savotiška meno platforma.

Vienais metais ant jų buvo perkeltos istorinės Palangos nuotraukos. Pernai ant kiaušinių buvo perpiešti kurorto moksleivių piešiniai. Dabar šį sumanymą buvo norima praplėsti ir kiaušinius papuošti visų 9 miestų partnerių vaikų piešiniais, tačiau šiemet tam pritrūko laiko ir sumanymą nuspręsta įgyvendinti kitais metais.

Šių metų Velykoms kiaušiniai papuošti iš miestų partnerių savivaldybių gautais tautinių raštų motyvais bei šių valstybių simbolinėmis spalvomis. Svarbiausias ir daugiausia praeivių dėmesio sulaukiantis alėjos margutis skirtas dėl siaubingų karo įvykių pasaulyje žinomam tapusiam Ukrainos miestui Bučai, su kuriuo Palanga draugauja nuo 2015 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.