A. Bilotaitė: jau pradėjome esminius darbus civilinei saugai užtikrinti

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad civilinės saugos sistema ilgus metus Lietuvoje buvo apleista, tačiau Vidaus reikalų ministerija (VRM) yra pradėjusi būtinus darbus – rengiami reikalingi teisės aktai, o ministerijoje suformuota darbo grupė, kuri rengs trumpalaikę ir ilgalaikę civilinės saugos strategiją.

Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-20 16:57

Trečiadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda A. Bilotaitė pristatė jau atliktus bei ateityje numatomus darbus civilinei saugai Lietuvoje stiprinti. Anot jos, laiko tam „turime rasti, rasime ir randame“.

„Problemų daug, sistema apleista, bet reikia imtis neatidėliotinų veiksmų. Mes jau pradėjome esminius darbus“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, pirmiausia ministerija ketina inventorizuoti esamus ir rengti naujus reikalingus teisės aktus. Ji sakė, kad VRM suformuota darbo grupė, kuri rengs civilinės saugos strategiją, jei šaliai kiltų grėsmė.

„Pirmiausia trumpalaikėje perspektyvoje, ką galima padaryti čia ir dabar, šiame etape, ir ką turime padaryti ilgalaikėje perspektyvoje. Žinoma, sudėliojant atitinkamai finansinius poreikius“, – teigė A. Bilotaitė.

Taip pat, anot jos, jau organizuojamos civilinės saugos pratybos, visuomenės informavimo bei švietimo kampanijos. Be to, ministerija yra parengusi krizių valdymo modelį, kurį turėtų dar iki vasaros pateikti parlamentui.

„Sukurtas naujas integruotas krizių valdymo modelis, pavasario sesijoje turėtume Seime pristatyti įstatymo projektus, kas tikrai padės geriau valdyti naujus iššūkius ir ateities krizes“, – kalbėjo ministrė.

Tarp jau atliktų darbų A. Bilotaitė įvardijo ir kolektyvinės apsaugos statinių inventorizaciją. Jų, ministrės teigimu, šalyje suskaičiuota 1,9 tūkst.

„Juose galėtų slėptis apie milijonas gyventojų“, – tikino ji, kartu paminėjusi, jog kuriama strategija, kaip šių pastatų tinklą plėsti.

Taip pat, pasak A. Bilotaitės, jau yra įkurta www.lt72.lt internetinė svetainė, kurioje įkeltas interaktyvus kolektyvinių apsaugos statinių žemėlapis ir informacija, kaip reikėtų pasiruošti galimoms ekstremalioms ir kt. pavojingoms situacijoms. Ministrės patikinimu, jau parengtas ir pasirengimo galimai Astravo atominės elektrinės avarijai planas, kuriam penkeriems metams numatyti 90 mln. eurų. Jos teigimu, patį planą žadama koreguoti, atsižvelgiant į naujai kylančias grėsmes.

„Kadangi situacija yra pasikeitusi ir atsirado naujų iššūkių, mano pavedimu pavesta padaryti šito plano adaptaciją ir pritaikymą prie naujų iššūkių, pirmiausia susijusiomis su karinėmis grėsmėmis“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Pernai migrantų krizės metu įkurtas galimas grėsmes šaliai vertinantis Jungtinių situacijų centras, ministrės teigimu, taip pat gali būti panaudotas vertinant ir kitas Lietuvai kylančias grėsmes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.