R. Liubajevas: Migrantų srautams mažėjant, „Frontex“ misija Lietuvoje gali būti atšaukta

Migrantų iš Baltarusijos srautams mažėjant, Europos sienos ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ misija Lietuvoje gali būti atšaukta, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas.

R.Liubajevas.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Liubajevas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 11:41 AM

Šiuo metu šalyje dirba apie pusšimtį „Frontex“ pareigūnų, talkinančių Lietuvos pasieniečiams.

„Kol kas vyksta misija, bei tokia situacija išliks ir ateityje, bandysime peržiūrėti jos intensyvumą, o jei situacija normalizuosis ir neturėsime neteisėtų migrantų, galima bus ir nutraukti tą operaciją“, – BNS trečiadienį sakė Rustamas Liubajevas.

Per pastarąsias penkias paras pasieniečiai teigia nefiksavę nė vieno bandymo iš Baltarusijos neteisėtai kirsti Lietuvos sieną. VSAT duomenis, tokios trukmės pauzė nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai buvo pradėta taikyti apgręžimo politika, pasienyje fiksuojama pirmą kartą.

„Norėčiau tikėti, kad tai tokia ilgalaikė perspektyva yra, bet patirtis rodo, kad vėl neteisėtų migrantų gali atsirasti. (...) Sakyčiau, geras mėnuo taip turėtų būti, kad galėtume sakyti, jog pasikeitė iš esmės situacija prie mūsų sienos“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Jis teigė neturintis duomenų, kiek šiuo metu Baltarusijoje yra potencialių migrantų, tačiau jų skaičius – gerokai sumažėjęs.

„Patys neteisėti migrantai suprato, kad siena kontroliuojama, sudėtinga prasibrauti. Taip pat išsisėmė tie srautai, nes naujų reisų nelabai įmanoma organizuoti į Baltarusiją“, – aiškino pasieniečių vadas.

Iš viso šiemet pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą draudžiamose vietose neleido patekti 1348 neteisėtiems migrantams. Pernai nuo rugpjūčio 3 dienos, kai VSAT įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų į Lietuvą iš Baltarusijos nepateko 8106.

Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų pasienyje su Lietuva organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.