Paaiškino, kodėl Rusijos užimtas sausumos kelias į Krymą sukeltų krizę visame pasaulyje

Jeigu iš tiesų užimtų Ukrainos rytus ir susikurtų sausumos koridorių į Krymą, rusų pajėgos toliau tęstų savo puolimą rytų kryptimi ir mėgintų užimti Moldovą, įsitikinęs karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Karas Ukrainoje, Rusijos tankai Mariupolyje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusijos tankai Mariupolyje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusijos tankai Mariupolyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusijos tankai Mariupolyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Černihivas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Černihivas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V. Skaraičio nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V. Skaraičio nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 12:05 PM, atnaujinta Apr 25, 2022, 12:29 PM

Vis dėlto, anot D.Antanaičio, šiuo metu karas yra „įklimpęs“, o kiekviena tebesitęsiančio karo diena didina ukrainiečių galimybes išlaisvinti visą valstybę nuo rusų okupantų. O kad ukrainiečiai pradėjo mąstyti toli į priekį, eksperto teigimu, parodo ir pasikeitusi Ukrainos lyderių kalbėsena apie jiems tiekiamą ginkluotę.

Sukeltų krizę visame pasaulyje

„Karas yra įklimpęs, ir įklimpęs labai stipriai. Tai skauda tiek ukraniečiams, tiek rusams. Tačiau kalbant apie Rusiją jau dabar matome, kad Rusijos resursai pakankamai stipriai išsekę, tuo metu ukrainiečių resursai kasdien yra pildomi Europos, Amerikos ir Kanados.

Aišku, žmogiškieji resursai iš abiejų pusių krenta, tačiau manau, kad kuo ilgiau šis karas užsitęs, tuo bus didesnė galimybė ukrainiečiams išlaisvinti visą savo valstybę nuo rusų okupantų“, – „Lietuvos ryto“ televizijai įvertino D.Antanaitis.

Jo teigimu, tiek Rusijos kariuomenės, tiek ukrainiečių pajėgų perspektyvos Ukrainos rytuose yra ganėtinai miglotos.

„Žiūrint į šios dienos perspektyvos, panašu, kad rusai bandys užblokuoti ukrainiečių kontrpuolimą rytuose, Donbaso regione, ir tuo pačiu metu tęs savo bandymą užimti Odesą, toliau tęs puolimą link Moldovos ir Padniestrės, kad visiškai atkirstų Ukrainą nuo jūros arba ekonomikos vartų į pasaulį.

Ukrainos grūdų eksportas sudaro milžinišką dalį pasaulio mastu, ir tas uždarymas sukeltų pakankamai didelę krizę visame pasaulyje.

O taip pat rusams reikia sujungti savo okupuotas teritorijas, kurios dabar išsibarsčiusios – tarp jų ir Padniestrė“, – įvardijo jis.

Strateginis tikslas nesikeis

Jeigu rusų kariuomenė iš tiesų užimtų Ukrainos rytus, D.Antanaičio teigimu, V.Putino strateginis tikslas nesikeis ir rusų pajėgos eis toliau – link Moldovos.

„Kol V.Putinas ir jo klika yra valdžioje ir yra gyva, strateginiai tikslai nebus pakeisti – toliau bus planuojama padidinti sau sausumos koridorių į Krymą, o antra fazė, mano manymu, yra atkirsti Ukrainą nuo Juodosios jūros, nes rusams reikia kontroliuoti Juodąją jūrą.

Ir taip pat pratęsti savo puolimą link Moldovos ir okupuoti Moldovą, bet tai yra mano asmeniniai pamąstymai“, – kalbėjo karybos ekspertas.

Pasikeitęs požiūris į ginkluotę

Tuo metu pasikeitusį Vakarų požiūrį į Ukrainos galimą pergalę esą išduoda ne tik kitokia Ukrainai pradėta teikti ginkluotė – patys ukrainiečiai apie teikiamus ginklus kalba jau kitaip ir pradeda mąstyti į priekį.

„Per du mėnesius ukrainiečiai sugebėjo sunaikinti 10 proc. visos Rusijos Federacijos sausumos pajėgų. Jeigu tokiais pat tempais jie toliau jas naikins, tai sunaikins dar papildomai 20 proc. visos Rusijos sausumos pajėgų ir Rusijos kariuomenė nebegalės egzistuoti kaip tokia.

Ir rusai, ir ukrainiečiai praranda žmogiškuosius bei kitus resursus, tačiau ukrainiečiai nuolat gauna efektyvios vakarietiškos ginkluotės papildymą.

Jeigu karo pradžioje ukrainiečiai kalbėjo, kad jiems reikia ginklų čia ir dabar, šiandien, o ne rytoj, tai dabar ukrainiečiai kalba kiek kitaip – kad ir rytoj, ir poryt reikia. Nes jeigu negalvoji, kas bus rytoj, tai rytojus niekada neateis.

Todėl prie tos naujausios vakarietiškos ginkluotės organizuojami mokymai – tegul jie užtrunka savaitę, dvi ar mėnesį, tačiau ukrainiečiai bus tam pasiruošę. Tai yra mąstymas į priekį – kitaip kalbant, matyti ne medį, o mišką“, – pastebėjo D.Antanaitis.

Savaitgalį suintensyvėjo Rusijos puolimo ir šturmo veiksmai Severodonecko, Kurachovsko ir Popasniansko kryptimis. Kovos vyksta Zarečnoje, Rubižnėje ir Popasnos gyvenviečių rajonuose.

Donecko ir Tauridės kryptimis okupantai apšaudo ukrainiečių karių pozicijas, naudodami minosvaidžius, patrankų artileriją ir daugkartinio paleidimo raketų sistemas palei visą sąlyčio liniją. Severodonecko kryptimi Rusijos kariai pastatė pontonines perėjas per Raudonąją upę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.