E. Masiulis išdėstė savo versiją, kam buvo skirti skolinti pinigai

„MG grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, byla trunka jau šešerius metus. Praeitą savaitę visi bylos kaltinamieji teismo sprendimu buvo išteisinti. Vienas pagrindinių kaltinamųjų, buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ papasakojo detales apie bylos eigą ir kada ši byla galėjo pasibaigti.

„MG Baltic“ byla, Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„MG Baltic“ byla, Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„MG Baltic“ byla. Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
„MG Baltic“ byla. Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
„MG Baltic“ byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„MG Baltic“ byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-04-29 17:41, atnaujinta 2022-04-29 21:15

Paaiškino, kam buvo skirti pinigai

Po to, kai Vilniaus apygardos teismas kaltinamiesiems priėmė išteisinamąjį nuosprendį, teisėja Jurgita Kolyčienė viešai kalbėjo ir aiškino nuosprendžio motyvus. Ji teigė, kad dėžutėje buvę pinigai galimai buvo skirti Eligijaus Masiulio politinei kampanijai.

„Dėl gerbiamos teisėjos pasisakymo noriu labai atkreipti dėmesį, kad tai turbūt yra labai reti atvejai, kada teisėjai viešai komentuoja priimtų sprendimų motyvus. Teismas, pagal tai, kokia bylos medžiaga buvo pateikta iš prokuroro teismui, išnagrinėjo viską iki mažiausios kruopelytės. Sakyti, kad kažko teismas neišnagrinėjo, tai tikrai taip nėra“, – sakė E.Masiulis.

Jis teigė, kad ne iki galo išaiškinta pinigų paskirtis galėjo būti ir dėl kito bylos kaltinamojo Raimondo Kurlianskio parodymų. Vis dėlto E.Masiulis pasakojo, kad pinigų paskirtis galėjo būti ir kita.

„Aš manau, kad iš dalies yra remiamasi kito bylos dalyvio, buvusio kaltinamojo Raimondo Kurlianskio parodymais, kuris teismui pateikė, kad jis skolino man pinigus – 90 tūkst. eurų. Beje, niekas nuo pat pradžios ikiteisminio tyrimo metu neslėpė, kad mes turėjome tuos piniginius santykius. (...)

Remdamasis R.Kurlianskio parodymu, kuris buvo ir teisme išsakytas, jis į mane žiūrėjo kaip į politiką labai perspektyviai, imponavo liberalai ir jis man skolino politinei veiklai.

Mano intencija buvo, tą R.Kurlianskis pripažino posėdyje labai aiškiai, kad, kai mes tarėmės dėl paskolos, aš minėjau paskirtį, kur aš norėsiu naudoti šiuos pinigus. Kadangi mes tuo metu su giminaičiais vykdėme veiklą, susijusią su investicijomis į nekilnojamą turtą, man reikėjo šių pinigų nekilnojamam turtui įsigyti“, – kalbėjo buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Vis dėlto E.Masiulis neneigė, kad paskolintus pinigus būtų svarstęs panaudoti ir politinei veiklai, kadangi tuo metu artėjo Seimo rinkimai. Taip pat jis pridūrė, kad R.Kurlianskiui pinigų panaudojimo paskirtis nerūpėjo.

„Jam nelabai iš tikrųjų rūpėjo. Jam rūpėjo iš esmės tai, kad aš įsipareigoju atiduoti šiuos pinigus po metų, jis pasitikėjo manimi. Nėra taip, kad tu turi detaliai papasakoti.

Aš jį kviečiau kartu dalyvauti toje investicinėje veikloje, bet jis atsisakė. Jis man skolino, natūralu, kaip politikui pirmiausiai“, – sakė E.Masiulis.

Byla galėjo pasibaigti jau prieš keletą metų

Didžiausią abejonę visuomenei kelia tai, kad minėtuosius 90 tūkst. eurų E.Masiulis gavo dėžutėje nuo alkoholio. Vis dėlto buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas paaiškino, kad didelės reikšmės šioje istorijoje dėžutė neturi.

„Čia ne paslaptis jokia, kad vyksta paslėptas bendradarbiavimas tam tikrų specialiųjų tarnybų atstovų su kai kurių žiniasklaidos priemonių žurnalistais. Jie jaučiasi išskirtiniai, kadangi jie gauna tam tikrą informaciją, paskui prieš savo kolegas gali pasididžiuoti.

Šiuo atveju buvo iš karto paleista informacija, kad pinigai buvo perduoti dėžutėje, nors iš esmės buvo pinigai atskirai padėti ir dėžutė buvo kaip dovana. Aš pats įsidėjau tuos pinigus į tą dėžutę“, – kalbėjo jis.

Pastaruoju metu taip pat daug kalbama ir apie paskolos susitarimą, abejojama, ar jis nėra suklastotas. E.Masiulis pasakojo, kad būtent patvirtinus šio paskolos susitarimą buvo galima pabaigti šešerius metus besitęsiančią bylą, tačiau to nebuvo.

„Dabar bandoma yra menkinti paskolos susitarimą, neva aš iš kažkur jį ištraukiau, nupiešiau – nieko panašaus. Šitą susitarimą patys STT pareigūnai įlindę į mano automobilį slapčia nufilmavo. (...) Jis buvo dar prieš darant kratas. Tas buvo įrodinėjama ir tą teisme visi matė.

Prokuroras šitą žinojo. Kai buvo atneštas paskolos susitarimas, jis šį susitarimą išsiuntė savo iniciatyva į Klaipėdą į teismo ekspertizę, profesionalūs teismo ekspertizės specialistai patvirtino, kad tai yra tas pats susitarimas, kurį aš atnešiau, ir tas, kuris nufilmuotas STT kameromis.

Tai ir turėjo būti bylos nutraukimas. Valstybė tada nebūtų 4-5 metus leidusi pinigus vien tam, kad apgintų prokuroro fantazijas“, – svarstė jis.

E.Masiulis džiaugėsi, kad tokiam žiniasklaidos spaudimui teismai vis dėlto nepasidavė ir byla buvo išnagrinėta objektyviai, tačiau linkėjo ir toliau teisingumą įrodinėti tik teisme.

„Labai džiaugiuosi, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjai atsispyrė visai šiai lavinai viešo spaudimo, kuris buvo daromas nuo pat pirmų akimirkų.

Praėjus savaitei nuo sprendimo mes matome, kad buvę aukščiausi valstybinių institucijų vadovai (...) leidžia sau įžeidinėti savo buvusius kolegas, t. y. teisėjus, atsiliepti apie teismo sprendimą kaip apie kažkokį nerimtą sprendimą ir t. t. Patarimas būtų tiesiog toks, kad leiskime šiaip bylai toliau vykti, įrodinėkime vienas kito teisumą teisme, profesionaliai, teisiškai, o ne darykime teismus socialiniuose tinkluose“, – teigė buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.