Rusijos tankus kamuojanti bėda, kurios neįmanoma ištaisyti: atskleidė, kodėl Ukrainoje jie taip gerai dega

Ukrainoje jau daugiau nei du mėnesius tęsiasi karas dėl šalies nepriklausomybės. Tam, kad Ukraina ir toliau galėtų kovoti su priešu ir jį išstumti iš savo teritorijos, reikalinga gera karinė technika. Apie tai, kokios technikos Ukrainai reikia ir kokios silpnosios rusų tankų vietos, kalbėjo karo analitikas, Šaulių sąjungos narys Egidijus Papečkys.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 9:14 PM

Viešojoje erdvėje sklinda vaizdo įrašai, kuriuose matomi liepsnojantys rusų tankai. Egidijus Papečkys papasakojo, kad tokį greitą tankų degimą lengvai paaiškina viena jų savybė.

„Bėda yra tame, kad rusai, tada dar sovietai, pabandė sukonstruoti labai kompaktišką tanką, kuriame būtų trys tankistai. Dėl to tankas gaunasi mažesnių gabaritų, galima padaryti storesnius šarvus, įdėti galingesnį pabūklą ir buvo pasirinktas automatinis užtaisymo mechanizmas. (...)

Tačiau atsitiko taip, kad (...) tankas įgavo tokią konstrukcinę bėdą, kurios ištaisyti niekaip neįmanoma nesukūrus naujo tanko. Kadangi tankistai bokštelyje iš esmės sėdi ant pabūklo sviedinių, todėl, pataikius į tanką, būna sprogimas tiesiai tankistams po kojomis ir būtent tas sprogimas iš vidaus nutraukia ir numeta tanko bokštelį“, – aiškino jis.

Karo ekspertas sakė, kad ši rusiškų tankų bėda nėra niekaip ištaisoma, todėl ją bandoma užglaistyti kitais būdais. Vis dėlto tą padaryti pavyksta tik iš dalies.

„Neįmanoma šito defekto ištaisyti. Bandoma tiesiog visais būdais tvirtinti šarvus, panaudojant aktyviąją apsaugą įvairią, siunčiančią trikdžius, pavyzdžiui, prieštankinių raketų valdymo sistemoms. (...) Tačiau vakaruose yra tokie sviediniai, kurie šaudo šerdimi ir prieš juos šių modelių tankai yra prasčiau apsaugoti.

Ukrainoje tokie modernūs vakarietiški sviediniai kol kas nenaudojami, tačiau užtenka ir visų naudojamų prieštankinių priemonių. Jos yra labai pavojingos rusų tankams, ką mes ir matome vaizdo įrašuose“, – kalbėjo E.Papečkys.

Nors Vokietija jau pranešė, kad tieks Ukrainai tankus, E.Papečkys sakė, kad šis procesas dar nevyksta, tačiau apibūdino kokią karinę techniką planuojama perduoti ukrainiečiams.

„Mes išgirdome, kad vokiečiai pasiųs tankų Leopard 1. Šie tankai iš tikrųjų yra senokai sukurti, jau prieš 60 metų ir šitas tankas nebus toks pažangus ir modernus kaip Abrams arba Leopard 2 tankai mūšio lauke.

Šis vokiškas tankas pasižymi kai kuriomis kitomis savybėmis: labai gera elektronine optine sistema, taikymosi sistema, turi neblogą taiklų pabūklą, tačiau šiam pabūklui jau būtų sunku kovoti su rusų tankais.

Vis dėlto jie labai sėkmingai gali pažeisti sovietinius tankus, šiuo metu esančius rusų ginkluotėje, šaudydami į kitas silpniau apšarvuotas tanko vietas“, – vardino karo analitikas.

Bundestage Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht prieš keletą dienų kalbėjo, kad Ukrainai reikia kuo greičiau tiekti ginkluotę, o ypač – sunkiąją. Vis dėlto ji taip pat pasakė, kad iš 350 Pumos tankų tik 150 gali būti naudojami kovos lauke, o iš 51 sraigtasparnio vos 9 gali pakilti.

„Apie tai jau kalbama ne vienerius metus. Vokietija labai komfortiškai leido sau nefinansuoti kariuomenės pakankamai, tarnyba kariuomenėje nebuvo itin populiari visuomenėje ir šiandien matome to rezultatą.

Puma yra pėstininkų kovos mašina, labai gerai šarvuota ir ginkluota mašina, pervežanti pėstininkų skyrių ir kartu galinti paremti juos pabūklo ugnimi. Tai yra šiandien dienai, ko gero, pati moderniausia ir brangiausia pėstininkų kovos mašina. Tačiau yra ta problema su Puma ir su daugeliu šiuolaikinės technikos.

Tai yra ne mechaniniai gedimai, yra daug problemų su programine įranga, todėl, kad šios mašinos yra aprūpintos moderniomis technologijomis, duomenų perdavimo sistemomis. (...) Kai kurie sraigtasparniai, lėktuvai, pėstininkų kovos mašinos stovi dėl tokių programinės įrangos gedimų, tačiau jas pakankamai greitai galima sureguliuoti“, – sakė E.Papečkys.

Nepaisant to, kad tankų tiekimas į Ukrainą dar nėra pradėtas, karo ekspertas sakė, kad visą reikalingą karinę techniką jau yra planuojama tiekti. Anot jo, naujai perduota karinė technika gali padėti ukrainiečiams išstumti priešą atgal į Rusijos teritoriją.

„Šiuo metu Ukrainai reikia sunkiosios technikos: tankų, šarvuotų mašinų, artilerijos pabūklų, salvinių raketinių sistemų ir oro gynybos priemonių. (...) Visa tai planuojama tiekti.

Šiek tiek susilaikoma nuo informacijos, pranešama tik tada, kai ginkluotė pasiekia Ukrainą ir mes labai greitai, manau, pamatysime šitą techniką mūšiuose.

Tikimasi, jeigu karas dar užtruks, kad Ukraina šios ginkluotės ir naujai suformuotų dalinių pagalba turės galimybę pereiti į didesnį puolimą, išstumdama Rusijos pajėgas iš Ukrainos teritorijos“, – vylėsi E.Papečkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?