G. Nausėdos vyriausioji patarėja apie V. Putino planus gegužės 9-ąją: reikės parodyti pergalę

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad gegužės 9-ąją, kai Rusijoje įprasta minėti Antrojo pasaulinio karo pergalę, Kremlius gali mėginti parodyti pergalę ir Ukrainoje. Vis tik, pažymi ji, ar Rusijai pavyks įgyvendinti savo siekius, yra didelis klaustukas.

Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 9:30 AM

„Mes labai daug girdėjome apie gegužės 9-osios datą. Putinui reikalinga parodyti, kad pergalė buvo ne tik Antrajame pasauliniame kare, pergalė buvo ir Ukrainoje, tačiau, ar įvyks ta pergalė, yra didelis klaustukas“, – antradienį„Žinių radijui“ teigė prezidento užsienio politikos grupės vadovė A. Skaisgirytė.

Prezidento vyriausioji patarėja neatmeta, kad gegužės 9-ąją Rusija gali siekti sukelti provokacijas Padniestrėje, todėl, pažymi ji, privalu būti pasirengusiems sureaguoti į Kremliaus veiksmus.

„Matėme sprogdinimus Padniestrėje praėjusią savaitę ir kaip buvo iš karto sureaguota. Moldovos Vyriausybė iš karto sušaukė Saugumo tarybos posėdį ir buvo svarstymai, kas, kaip, kodėl tą darė. Vienareikšmio atsakymo, kas ir kodėl tai padarė, tada nebuvo, tačiau aišku, kad kažkas labai norėtų provokuoti ir kelti neramumus, kad gyventojams galbūt sukeltų nerimą, prasidėtų chaotiškas judėjimas“, – teigė A. Skaisgirytė.

„Tai reikia tokiais atvejais rimtai įvertinti provokacijų galimybę ir būti joms pasiruošus. Manau, kad Moldovai pavyko suvaldyti šitą situaciją, ir dabar Moldova jau bus geriau pasirengusi sureaguoti, jei panašūs veiksmai pasikartotų“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad, artėjant gegužės 9-ajai, politikai bei valstybės institucijų atstovai pradėjo nuogąstauti dėl galimų provokacijų šiai dienai paminėti skirtuose minėjimuose. Viešoje erdvėje baiminamasi, kad gegužės 9-ąjai skirtų minėjimų pagrindinis tikslas galimai būtų ne siekis paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, o švęsti karą Ukrainoje.

Rusijoje ir rusų bendruomenėse gegužės 9-ąją minima pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Tuo metu Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini diena anksčiau, gegužės 8-ąją.

Antrajam pasauliniam karui pasibaigus, Lietuva liko ją okupavusios ir represijas prieš taikius gyventojus vykdžiusios Sovietų Sąjungos sudėtyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.