Po popiežiaus pareiškimo apie „lojimą“ prie Rusijos durų – skirtingos reakcijos Bus įvertinta kaip rimčiausia klaida?

Lietuvos vyskupų konfederacija (LVK) nemažo pasipiktinimo visuomenėje sulaukusio popiežiaus Pranciškaus pareiškimo, esą karą Ukrainoje galimai išprovokavo „NATO „lojimas“ prie Rusijos durų“, plačiai nekomentavo, tačiau patikino, kad tiek Šventasis Tėvas, tiek Lietuvos Bažnyčia smerkia Rusijos agresiją ir nuolat organizuoja pagalbą ukrainiečiams.

Popiežius Pranciškus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Paulius Saudargas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paulius Saudargas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Popiežius Pranciškus.
Popiežius Pranciškus.
Popiežius Pranciškus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>vaticannews.va nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>vaticannews.va nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-05-04 18:15, atnaujinta 2022-05-05 12:08

Tuo metu specialistai pastebi, kad pontifiko žodžiai prieš gegužės 9-ąją Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui reikalingi kaip oras, ir jau yra išnaudojami režimo propagandai.

Invazija pasmerkta ne kartą

Popiežius Pranciškus antradienį interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ pareiškė, kad NATO „lojimas“ prie Rusijos durų galėjo paskatinti Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą. Jis tikino negalintis teigti, kad NATO buvimas kaimyninėse šalyse „išprovokavo“ Maskvą, tačiau „galbūt palengvino“ sprendimą dėl invazijos.

„Šventasis Tėvas daugelį kartų yra pasmerkęs invaziją į Ukrainą, apie tai jis kalba ir minimame interviu. Invaziją į Ukrainą yra ne kartą pasmerkę Lietuvos, Europos ir daugelio pasaulio šalių katalikų vyskupai. Lietuvos vyskupai yra ne kartą išreiškę savo solidarumą su ukrainiečių tauta“, – teigiama LVK generalinio sekretoriaus Kęstučio Smilgevičiaus komentare portalui lrytas.lt.

K.Smilgevičius pabrėžia, kad Katalikų Bažnyčia Lietuvoje – viena iš svarbių humanitarinės pagalbos Ukrainai organizatorių.

„Pagalba teikiama tiek karo pabėgėliams iš Ukrainos, tiek Ukrainoje likusiems žmonėms. Drauge su kitų konfesijų tikinčiaisiais meldžiame, kad karas kuo greičiau liautųsi“, – sakė LVK.

Bus įvertinta kaip rimčiausia klaida?

Savo ruožtu komunikacijos ekspertas Arūnas Armalis portalui lrytas.lt teigė, kad šis popiežiaus Pranciškaus pareiškimas atrodo kaip piktybiškas Bažnyčios naivumas ir neatsargumas, kuris galiausiai pasitarnavo V.Putino propagandai.

„Neskaniai atrodo pati sakinio formuluotė, prie NATO pavartojant žodį „lojimas“ – tai itin organizaciją menkinantis žodis.

Tai nustebino, nes šią poziciją buvo galima išreikšti labai įvairiais žodžiais. Pontifikas, kuris apskritai būna labai atsargus su žodžiais, dabar parinko tokį žodį, kuris yra visiškai politiškas – net populistiškai politiškas“, – įvertino A.Armalis.

Anot jo, Kremliaus režimas jau dabar išnaudoja šį popiežiaus pareiškimą savo propagandai.

„Tai yra tokia dovana Rusijos propagandai, kurios V.Putinui, artėjant gegužės 9-ai, reikėjo kaip oro. Labai apmaudu, kad šią dovaną V.Putino propagandai suteikė toks asmuo, kaip popiežius – tokio kalibro lyderis.

V.Putinui būtų užtekę ir menkesnio kalibro lyderio palaikymo, bet jis gavo palaikymą iš katalikiškosios Europos lyderio“, – pabrėžė komunikacijos specialistas.

Jo teigimu, vos keliuose neatsargiuose pontifiko sakiniuose yra labai daug simbolikos, kuri bus išnaudojama režimo.

„Puikiai suprantu popiežiaus tikslą sustabdyti kraujo praliejimą – tai mūsų visų, blaiviai mąstančių žmonių siekis. Įtariu, kad ateityje vertinant popiežiaus Pranciškaus darbus, šis pareiškimas bus įvertintas kaip viena rimčiausių jo klaidų, kada mėginant sustabdyti agresiją, jis pasitarnavo agresoriui“, – kalbėjo A.Armalis.

Popiežius Pranciškus antradienį taip pat pranešė prašęs Rusijos prezidento V.Putino galimybės susitikti Maskvoje ir aptarti karą Ukrainoje, bet atsakymo esą nesulaukęs.

85 metų pontifikas sakė, kad praėjus maždaug 20 dienų nuo konflikto pradžios išsiuntė V.Putinui žinutę ir joje pabrėžė, kad yra „pasirengęs vykti į Maskvą“.

„Atsakymo dar negavome ir vis dar to reikalaujame, nors baiminuosi, kad Putinas šiuo metu negali ir nenori surengti šio susitikimo. (...) Bet kaip galima nestabdyti tokių žiaurumų? Prieš 25 metus mes išgyvenome tą patį Ruandoje“, – italų dienraščiui sakė jis.

Popiežius ne kartą ragino siekti taikos Ukrainoje bei smerkė „žiaurų ir beprasmį karą“, nors niekada konkrečiai neminėjo V.Putino ar Maskvos.

Katalikų Bažnyčios vadovas pridūrė, kad artimiausiu metu neketina vykti į karo draskomą Ukrainą. „Kol kas neketinu vykti į Kijevą. Manau, kad neturėčiau vykti. Pirmiausia turiu nuvykti į Maskvą, pirmiausia turiu susitikti su Putinu“, – pareiškė popiežius.

Tiesa, tai – jau ne pirmasis dviprasmiškai įvertintas popiežiaus Pranciškaus sprendimas nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios. Vatikanas per Didžiojo penktadienio Kryžiaus kelio pamaldas patikėjo nešti kryžių, kuris simbolizuoja tą, kurį Jėzus nešė į Kalvariją, dviem šeimoms – rusų ir ukrainiečių. Ukraina tokį sprendimą pavadino „netinkamu ir dviprasmišku“, nes neatsižvelgta į Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą kontekstą.

Nustebino ir Seimo narius

Popiežiaus geopolitiniai pamąstymai apie NATO „lojimą“ nustebino ir Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos narį, parlamentarą Kęstutį Masiulį.

„Nustebino popiežiaus geopolitiniai pamąstymai. Esą Rusiją užpulti Ukrainą išprovokavo Vakarai ir NATO. Suprask, kad Ukraina pati kalta, kad linko į Vakarus ir išprovokavo Rusiją. Toks mąstymo būdas neretai taikomas pa(si)teisinti agresyvų elgesį: „mergina pati kalta, kad ją išprievartavo, nes... (ji silpna, arba ji savo išvaizda provokavo, arba ji mano...)“. O silpni visada yra „kalti“, nes yra geru agresijos taikiniu. Keista. Geopolitiškai naivu. Necivilizuota. Nekrikščioniška“, – savo feisbuko paskyroje įvertino K.Masiulis.

Savo ruožtu Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas teigė, kad galbūt po kurio laiko popiežius Pranciškus pripažins klydęs dėl Kremliaus, kaip jau padarė nemažai politikų ir visuomenės veikėjų.

„Man, kaip eiliniam katalikui, gal ir nereikėtų popiežiaus pozicijos vertinti labai stipriai, bet tokią nuomonę turiu, kad daug kas šio karo akivaizdoje, ir politikų, ir visuomenės veikėjų, yra jau pareiškę, kad suklydo dėl Rusijos, dėl Vladimiro Putino vertinimo, prognozavimo.

Aš manyčiau, jei popiežiaus žodžiai teisingai interpretuojami ir nepasiklydome vertime, kaip kartais būna, jis irgi galbūt po tam tikro laiko sakys, kad suklydo“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė P. Saudargas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.