Rusijai šnipinėjęs A. Paleckis keliauja atlikti laisvės atėmimo bausmės: liko nuteistas 6 metus

Šešerių metų laisvės atėmimo bausme nuteistam Algirdui Paleckiui nepavyks išsisukti nuo įkalinimo. 

Algirdas Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Paleckis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Paleckis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 1:19 PM, atnaujinta May 6, 2022, 1:37 PM

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį atmetė A.Paleckio (50 metų) apeliacinį skundą ir pripažino, kad Šiaulių apygardos teismas jį pagrįstai pripažino kaltu dėl šnipinėjimo Rusijai.

Nors sprendimą dar galima skųsti Lietuvos Aukščiausiajam teismui, tačiau Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja iškart, todėl A.Paleckis bus suimtas artimiausiomis dienomis. Yra didelė tikimybė, kad pirmadienį vietoje apsilankymo Antakalnio kapinėse, jam teks vykti į areštinę.  

Pats A.Paleckis, matyt, bijodamas, kad gali būti suimtas teismo salėje, į teismą neatvyko. Vietoje jo sprendimo paskelbime pasirodė apie 20-30 A.Paleckio šalininkų, kurie išgirdę, kad nuteistojo ir jo advokatų apeliaciniai skundai atmetami, pradėjo garsiai skanduoti: „Paleckis, Paleckis“, o po to demonstratyviai paliko teismo salę. 

Savo kaltės A.Paleckis, kuris už grotų jau yra praleidęs 17 mėnesių, nepripažino nei ikiteisminio tyrimo metu, nei teisme. 

Jis tvirtino, kad susidorojimą su juo užsakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, o jį pareigūnai įvykdė pasinaudoję Deimanto Bertausko silpnybe vaikams. 

„Yra tik pažeidžiamo D.Bertausko parodymai, kuriuos, matyt, jis buvo paprašytas duoti, kad nebūtų nuteistas pedofilijos byloje. Yra tik jo kalbos ir daugiau nieko“, - "Lietuvos rytui" yra tvirtinęs  A.Paleckis.   

Su sostinės verslininku, pasak nuteistojo, jį siejo tik verslo reikalai. 

Esą po 2016 metų Seimo rinkimų, kuriuos Naujosios Vilnios apygardoje A.Paleckis pralaimėjo konservatorei Monikai Navickienei, jis pradėjo ieškotis darbo, nes reikėjo galvoti, kaip toliau gyventi. 

„Viena iš idėjų, beje, pasiūlyta D.Bertausko, buvo verslo verslo pasiūlymas - pabandyti parduoti maisto aromatizatorius, kuriais jis prekiavo, Rusijos rinkoje. 

Aš į Rusiją dažnai buvau kviečiamas į konferencijas, todėl pagalvojau, kad galiu pabandyti  tarpininkauti. Dabar galvoju, kad jis, matyt, jau tuo metu buvo pakabintas mūsų tarnybų, bet aš to nežinau“, - kalbėjo A.Paleckis. 

Prokurorė Vilma Vidugirienė tvirtino priešingai. Jos teigimu, A.Paleckis kartu su D.Bertausku ne tik susitikinėjo tarpusavyje, bet ir lankėsi Rusijoje, gyvai, elektroniniu paštu ir telefonu palaikė nuolatinius ryšius su Michailu Golovatovu, buvusiu KGB specialiosios paskirties padalinio „Alfa“ vadovu bei Sausio 13-osios bylos kaltinamuoju, bei su Eduardu Kruglovu, buvusiu padalinio „Alfa“ karininku.

Būtent šie asmenys, prokuratūros teigimu, organizavo A.Paleckiui ir D.Bertauskui susitikimus su kai kuriais Rusijos politikais bei asmenimis, kuriuos itin domino Sausio 13-osios byla.

„Šios aplinkybės nustatytos ne tik pačių kaltinamųjų parodymais, bet ir išsamia bylos medžiaga apie vizitų laiką, vykimo būdą, gyvenamąsias vietas, asmenis, su kuriais kaltinamieji bendravo, taip pat kratų metų rastų daiktų, dokumentų apžiūrų protokolais, procesinių prievartos priemonių taikymo metu gautais duomenimis“, – sakė V.Vidugirienė. 

Jos teigimu, byloje yra užfiksuoti abiejų bendrininkų pokalbiai, kuriuose A.Paleckis perspėja D.Bertauską, kad būtų budrus vykdamas į Rusiją, nes jų veikla yra nusikalstama, kad jie padeda kitai valstybei veikti prieš Lietuvą ir už tai jiems gali grėsti laisvės atėmimas.

Su teisėsaugininkais bendradarbiavusį D.Bertauską Šiaulių apygardos teismas išteisino dėl šnipinėjimo. Išteisinamojo nuosprendžio nepakeitė ir Lietuvos apeliacinis teismas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?