Prieš gegužės 9-ąją – R. Šimašiaus žinia ir prašymas: tai tikrai ne ta diena, kada reikėtų švęsti

Vilniaus meras Remigijus Šimašius gegužės 9-ąją ragina susilaikyti nuo sovietų karių kapų lankymo ir laikytis rimties – pasak sostinės vadovo, labai nesinorėtų, kad ši diena būtų paženklinta konfliktų ir protestų. Visgi savivaldybė šiai dienai jau ruošiasi.

Vilniaus miesto meras Remigijus<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto meras Remigijus<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gegužės 9-oji<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gegužės 9-oji<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Gegužės 9-oji<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gegužės 9-oji<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gegužės 9-oji<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gegužės 9-oji<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gegužės 9-oji<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gegužės 9-oji<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 10:52 AM, atnaujinta May 6, 2022, 11:06 AM

Gegužės 9-oji diena artėja – artėja ir gegužės 8 diena, kas yra pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena, tai dar kartą noriu pasidalinti priminimu, kad tai yra ta diena, kurią reikia švęsti. Jeigu kam norisi ateiti pagerbti kovojusius ar aukas Antrojo pasaulinio karo, tai yra ta diena, kai ir į Antakalnio kapines, ir į Panerius galima eiti. Gegužės 9-oji diena, kaip žinia, yra išrasta Sovietų Sąjungos, propagandinė diena, minima visiškai kitais tikslais. <...>

Mes iš savo pusės, suprasdami, kad yra žmonių visokių – yra tokių, kurie nori švęsti netinkamą ideologiją, yra žmonių, kurie turi asmeninį santykį su žuvusiais, tikrai nedarysime jokių kliūčių močiutėms su gvazdikais ateiti į kapines, nebus jokių uždarinėjimų, bet bus pateikta informacija prie kapinių, apie tai, kad, deja, kas vyko Antrojo pasaulinio karo metais, panašūs dalykai Ukrainoje vyksta ir dabar, kartais ir gerokai blogesni. Tai ta informacija lankytojus pasitiks“, – dėstė meras.

Pasak jo, „Vilnius nuo sovietinių memorialų išsivalė gerokai seniau“, tačiau vienintelis atvejis, kuris šiandien dar kelia klausimų, yra memorialas Antakalnio kapinėse.

„Sovietai, kaip žinia, karius ne tik palaidodavo, bet ir išnaudodavo propagandai. Ant kitų karių kapų mes nerandame propagandinių dalykų, o čia šalia karių kapų yra padarytas didžiulis propagandinis memorialas, tai mūsų tikslas šiandien, ir kreipėmės į Kultūros paveldo departamentą, kad tas memorialas būtų teisiškai atskirtas nuo antkapių, nes tai nėra antkapinis paminklas, tai yra užgrobta kapinių teritorija ir pastatytas memorialas.

Tai norime, kad būtų atskirti šitie objektai“, – aiškino R.Šimašius, pridurdamas, kad tuomet, kai jie bus atskirti, bus planuojama juos ir nukelti.

Pasak Vilniaus mero, pastaraisiais metais į Antakalnio kapines pagerbti sovietų karių ateina vis mažiau žmonių – jis tikisi, kad karo kontekstas šiemet nesukels provokacijų.

„Aš sekdavau situaciją, kiek ateidavo žmonių – jų visada ateidavo vis mažiau ir mažiau, jau metai iš metų. Per televizijos ekranus atrodydavo, kad ateina daugiau nei iš tikrųjų, aišku, tų žmonių buvo, bet manau, kad šiemet tų, kurie norės ateiti gegužės 9 dieną pagerbti sovietinių kareivių bus dar gerokai mažiau.

Labai norėtųsi, kad tai neišvirstų į protestuotojus, tada protestuotojus prieš protestuotojus ir taip toliau, tai labai kviečiu visus rimties ir susikaupimo. Gegužės 9-oji ne ta diena, kai reikia ten keliauti“, – kalbėjo sostinės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.