Dar nepasirodęs Partnerystės įstatymas jau kelia aistras: kaip per metus pasikeitė Seimo balsai?

Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime. Kol projekto iniciatoriai teigia manantys, kad naujai teikiamas, kompromisinis projekto variantas sulauks reikiamo parlamentarų palaikymo, Seimo frakcijų atstovai, panašu, jokių papildomų balsų projektui nežada ir net abejoja, ar projektas greitu metu išvys dienos šviesą.

Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>123rf nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>123rf nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>T.Bauro nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>T.Bauro nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors dar neregistruotas, Partnerystės įstatymo projektas jau kelia aistras Seime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 8:51 PM, atnaujinta May 12, 2022, 8:35 AM

V.Mitalas: „Nuteikia optimistiškai“

Pernai už lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai iš 128-ių dalyvavusių balsavime, prieš buvo 58, susilaikė 7 parlamentarai – įstatymui nepritarta vos dviejų balsų persvara.

Prieš projektą balsavo 12 konservatorių, du liberalai ir penki socialdemokratai, nors pastarieji siekį įteisinti partnerystę nurodę savo rinkiminėje programoje.

Vieno projekto iniciatorių, Seimo Laisvės frakcijos seniūno Vytauto Mitalo teigimu, preliminariais skaičiavimais atrodo, kad šį kartą valdantiesiems pavyks sutelkti reikiamą kiekį Seimo narių balsų, jog projektas praeitų pateikimo stadiją.

„Per šį laikotarpį atidžiai kalbėjomės su frakcijomis, su atskirais Seimo nariais apie tai, koks modelis, koks variantas jiems būtų priimtiniausias. Atrodo, kad dabar jau artėjame prie kalbų pabaigos. Jeigu kalbame apie koaliciją, atrodo, kad tas palaikymas būtų didesnis negu buvo praėjusio projekto teikimo metu“, – portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ sakė V.Mitalas.

„Yra pozicijų pasikeitimai, kolegų pažadai, tuo labiau, kad dabar kalbame apie kiek kitokį variantą, kuris atliepia kai kurių Seimo narių išsakytus lūkesčius, dėl ko anksčiau jie nebalsavo už šį įstatymą“, – pridūrė jis.

Anot laisviečio, daugiau balsų šį kartą tikimasi ir iš konservatorių frakcijos. „Tai, ką transliuoja jų frakcija, mane nuteikia gerokai optimistiškiau negu aš tikėjausi“, – patikino V.Mitalas.

A.Navickas: „Pora frakcijos narių galėtų pakeisti savo poziciją“

Tuo metu konservatorių frakcijos narys Andrius Navickas teigė manantis, kad frakcijoje gali būti pora politikų, kurie pakeistų savo nuomonę dėl partnerystės įteisinimo, tačiau, anot jo, balsavimas ir vėl gali pakrypti įvairiai.

„Kalbant apie frakciją, realistiškai įsivaizduoju, kad galėtume galvoti apie porą žmonių, kurių pozicija keistųsi, nes jie yra sakę, kad tada labiau pasidavė grėsmėms, nelabai įsigilino į įstatymą“, – laidos metu svarstė A.Navickas.

Jo teigimu, Partnerystės įstatymo projektas šį kartą galėtų sulaukti ir daugiau opozicijos balsų.

„Esminis dalykas, ką mes klausiame – yra socialdemokratai, kurie savo programinėse nuostatose aiškiai remia partnerystę. Klausimas, ar jie iš tikrųjų patenkinti savo frakcijos pozicija. Ir Demokratų frakcijoje (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – aut.past.) matome bent tris, kurie labai aktyviai kalba apie žmogaus teises“, – pastebėjo politikas.

A.Sysas: „Niekas iš principo nepasikeitė“

Savo ruožtu socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas neatmeta, kad Partnerystės įstatymo projektas iš viso nebus teikiamas, o jeigu bus teikiamas, nebus priimtas.

A.Syso teigimu, daugiau negu pernai palaikančių projektą socialdemokratų frakcijos balsų tikėtis neverta.

„Man labai keista girdėti, kad jeigu kažkas valdančiojoje daugumoje neina, tada kalti socialdemokratai. Taip, yra mūsų frakcijoje keli bičiuliai, kuriuos vadinu senovės lietuviais. Jie laikosi bažnytinių dogmų, ir turbūt iš sakyklų kunigai „velnių išrašo“.

O kadangi rinkėjas yra daugiau lankantis bažnyčią negu nelankantis, jei laikosi nuostatos, kad blogiausiu atveju nedalyvaus arba išeis, bet tikrai nebalsuos „už“, – realybės neslėpė A.Sysas.

„Sutinku, kad priekaištas teisingas – mes (partnerystę – aut.past.) savo programoje buvome įsirašę. Visą laiką gyniau ir ginsiu šias teises, nes daviau priesaiką padėjęs ranką ant Konstitucijos, o ten parašyta, kad negali būti diskriminacijos“, – pabrėžė jis.

Anot jo, tikimybė, kad projektas praeitų pateikimo stadiją, yra „50 ant 50“, kadangi palaikančiųjų ir nepalaikančiųjų balansas Seime iš principo nepasikeitė.

„Kai gausime įstatymo projektą, tada ir valdyboje, ir prezidiume apie tai reikės kalbėti, bandysime tartis ir politiniame lygmenyje. Toks socialdemokratų pozicijos neužėmimas – kad pusė vienaip, pusė kitaip balsuoja, neprideda mums jokių balų“, – kalbėjo Sysas.

A.Širinskienė: „Net svarstymo aplinkybės yra nepagarbios“

Tuo metu Seimo regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė „Žinių radijo“ laidoje teigė mananti, kad reikiamo balsų skaičiaus projekto priėmimui valdantieji nesurinks, nes kartoja tas pačias klaidas kaip ir pirmojo teikimo metu.

„Situacija tikrai nebus labai lengva, nes pavasario sesijoje, balsuojant dėl mano pasiūlymo išbraukti šį projektą iš pavasario sesijos, buvo akivaizdu, kad būtino priėmimui 71 balso nėra.

Jeigu tie pakeitimai, o, kiek girdėjau gandais, nes projekto nemačiau, kad pakeitimai tėra simboliški, atsisakant vieno ar kito neesminio dalyko, tai bijau, kad konsoliduoti balsus priėmimo stadijoje nepavyks“, – laidos metu kalbėjo A.Širinskienė.

„Galbūt dabar yra paskaičiuota, kad bus pritarimas pateikimo stadijai, ko, galbūt, užteks, bet neužteks 71 balso priėmimo stadijai. Kol kas 71 balso, reikalingo priėmimui, tikrai nebematau“, – pridūrė ji.

Anot jos, kuo vėliau viešai pateikiamas įstatymo projektas, tuo sunkiau valdantiesiems bus surinkti reikiamų balsų.

„To projekto aš nemačiau, nematė daug kolegų. Kolega T.V.Raskevičius žadėjo pateikti projektą labai anksti iki jo registravimo, kad visi galėtų susipažinti ir pateikti pastabas.

Dabar girdžiu Seimo užkulisiuose, kad projektas – jau kitą antradienį plenarinių posėdžių salėje. Tai bus didelės apimties projektas, teikiamas pirmą kartą, bet jo registruoto niekas nematė.

Jaučiu, kad yra tokia situacija, kad projektas, kaip ir praėjusį kartą, bus registruotas penktadienio vakarą, o Seimas antradienio rytą pastatytas prieš faktą. Net to svarstymo aplinkybės yra labai nepagarbios visuomenei“, – kalbėjo A.Širinskienė.

„Kiek tenka kalbėtis su valdančiosios koalicijos atstovais, jie irgi ne visi matė tą projektą“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda